Tieners naast bus De Lijn

Je tiener binnenkort naar het eerste middelbaar? Al gedacht aan een probeerabonnement voor de bus?

13/07/2023

Gisteren was het je kleine baby, binnenkort stapt je tiener de middelbare school binnen. Weer een nieuwe fase, weer wat loslaten. Het van en naar school brengen bijvoorbeeld. Want daarvoor kan je kind misschien het openbaar vervoer gebruiken. Twijfelen jullie nog? Wat dacht je van een gratis probeerabonnement om het uit te testen?

“De vakantie is eigenlijk nog maar net goed begonnen en eerlijk, ik ben al lichtjes gestresseerd voor 1 september. Er gaat hier een tiener naar het eerste middelbaar. Snif. Slik.

Die middelbare school ligt niet vlak bij de deur, en ook nog eens in het hartje van een stad (Aalst). Ik zie mezelf echt niet elke dag de file naar en van de stad trotseren. Mijn tiener zal op eigen beentjes moeten staan (misschien maar goed ook?) en hoogstwaarschijnlijk de bus nemen. Alleen. Voor het eerst.”

 

Gratis uittesten

Ben je nog niet zeker? Of twijfelt je tiener over alleen het openbaar vervoer nemen? Dan kan je het gewoon even proberen. De Lijn geeft je een gratis probeerabonnement. Daarmee kan je kind gedurende de hele maand september alle bussen en trams uittesten en voelen jullie aan of het een goed alternatief is voor mama/papa taxi.

5 voordelen van het probeerabonnement

1. Het kost je niks

Dat hoor je goed: je kind rijdt gratis met de bus of tram.

2. Éen maand lang, in de week én het weekend

Het gratis probeerabonnement van je tieners is geldig van vrijdag 1 september 2023 tot en met zaterdag 30 september 2023. En niet alleen op weekdagen, maar ook in het weekend. Zo kan je zelfs op zaterdag of zondag al eens ontsnappen aan taxidienst, als je kind ergens heen gaat in heel Vlaanderen.

3. Bus én tram

Het probeerabonnement geldt niet alleen op alle bussen van De Lijn, maar ook op de trams. Je tiener kan makkelijk naar school, tot bij een vriend(in), op uitstap naar de stad of de zee …

4. Snel gescand

Je schrijft de voor- en achternaam van je tiener op de pas – of die doet dat zelf, 12 jaar en al ;-). Dan is het probeerabonnement klaar voor gebruik. Hoe je tiener het gebruikt? Heel eenvoudig: bij het opstappen of overstappen gewoon scannen op de bus of tram aan de gele terminal.

Groen vinkje? Dan deed je kind het goed. Dat is het enige wat hij of zij in het oog moet houden. Dus neen, lieve puber, je hoeft geen contact te zoeken met die volwassene achter het stuur. Al mag dat wel hé :-).

5. Mooi op tijd voor de eerste schooldag

Je tiener hoeft zich geen zorgen te maken: het proefabonnement krijg je voor de start van het schooljaar. Die stress kan je alvast schrappen voor 1 september.

  • Vraag je het probeerabonnement aan vóór 31 juli 2023? Dan ontvang je het ten laatste op 16 augustus 2023.
  • Vraag je het probeerabonnement aan tussen 1 en 16 augustus 2023? Dan komt het ten laatste op 25 augustus 2023 aan.

Deze uiterste leverdata vind je ook terug in de bevestigingsmail die je na aanvraag ontvangt.

tieners op de bus

Hoe krijg je het probeerabonnement?

Je kan het eenvoudig aanvragen via de pagina van de probeeractie (www.delijn.be/probeeractie) op de website van De Lijn. Registreer je kind vóór 17 augustus 2023 en je krijg het probeerabonnement thuis opgestuurd.

App op zak?

Handige tip voor je tiener, van wie je soms twijfelt of je hem of haar op de wereld hebt gezet met een smartphone aan de hand geplakt: de app van De Lijn. Het is een perfecte gids waarmee je kind onderweg gebruik kan maken van handige snufjes.

Zo is er de nieuwe feature ‘Voertuig op de kaart’, waarmee je de bus of tram in realtime kan volgen op een kaart. Zo weet je tiener heel goed of die kan stappen, snelwandelen, lopen of spurten – laten we eerlijk zijn, het is vaak een van de 2 laatste opties – om de bus of tram te halen.

Zit je tiener met de gedachten op een andere planeet – ja, ook dat is best mogelijk – dan is de afstapwaarschuwing een zegen. Je kind wordt namelijk verwittigt wanneer het tijd is om af te stappen. Die feature is makkelijk te activeren.

Wil tiener weten welke haltes er wanneer aankomen? Dan kan die onderweg rekenen op de ‘Volg je rit’-functie.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner De Lijn. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.