tiener in kamer

Menstruatie: hoe krijgt een tienermeisje vat op haar cyclus?

24/01/2024

Elke maand is het een komen en gaan van heel wat hormonen in het lichaam van een (tiener)meisje. En dat kan best invloed hebben op hoe ze zich voelt. Bij iedereen is dat natuurlijk anders, en het kan heel goed zijn dat het ene meisje weinig verschil voelt in de loop van haar cyclus. De een is gevoeliger voor de verschillende hormonen dan de ander, maar ook stress, voeding, beweging en gezondheid bepalen hoe je je voelt.

Sommige meisjes of vrouwen ondervinden bijvoorbeeld geen of weinig last van krampen of andere kwaaltjes net voor hun menstruatie, terwijl anderen soms een week lang weinig tot niets meer kunnen doen.

Zeker in dat laatste geval, maar evengoed in het eerste, is het een aanrader om je cyclus te volgen en te ‘tracken’: je weet in welke fase van je cyclus je je bevindt en wat je wanneer kunt verwachten. Je krijgt als het ware meer vat op dat soms onvoorspelbare van je cyclus en je gevoelens, en leert je lichaam meer te begrijpen.

Het kan ook later - ja, later! - helpen, als je besluit om zwanger te worden, dat je je cyclus goed kent en weet wanneer je eisprong en je vruchtbare dagen plaatsvinden. Maar het helpt natuurlijk evengoed in de omgekeerde richting, als natuurlijk voorbehoedsmiddel.

Hoe track je je cyclus?

Noteer de eerste dag waarop je bloeding begint en houd telkens de volgende maanden bij. Geef het bijvoorbeeld drie maanden en kijk hoeveel dagen er tussen je menstruaties zitten. Door alleen al dit te doen krijg je veel meer vat op je cyclus, hoe onregelmatig die ook (nog) is.

Je kan hiervoor een mooi schrift of notitieboekje aanschaffen, maar het kan natuurlijk ook digitaal. Er bestaan tegenwoordig heel veel leuke apps zoals Clue, Flo, MagicGirl (voor jonge meisjes) en Glow, en ook veel smartphones bieden aan om je cyclus te tracken.

De uitdaging bij die digitale apps is wel dat je je gevoel voor je lichaam er niet bij verliest: je zou bijvoorbeeld bepaalde signalen kunnen overslaan omdat je app je aangeeft dat je nog niet op dat moment van je cyclus bent. Elke maand is (meestal) anders, en dus blijft de boodschap dat je je bewust blijft van wat je lichaam, en dus niet je app, je vertelt.

Als je zelf aan de slag gaat, kun je na een tijdje ook gaan noteren hoe je je voelt: moe, energiek, blij, introvert, extravert, gefocust, droevig… Neem een vast moment van de dag om dit te doen, bijvoorbeeld ’s avonds voor je gaat slapen. Kijk hoe je dag was: lastig - gemakkelijk - leuk - neutraal - saai - …

Drie fysieke dingen waarop je kunt letten

 1. Een hongergevoel en eventueel een onweerstaanbare drang om iets te eten (suiker, of chips, frietjes of pizza?).
 2. Je energiepeil.
 3. Pijn ergens in je lichaam, zoals hoofdpijn, gevoeligheid in je borsten, rugpijn, menstruatiepijn in je onderbuik, rugpijn of pijn ergens anders.

Vijftien emotionele dingen waarop je kunt letten

Hoe voel je je gedurende de maand (vul gerust aan met extra gevoelens!)?

 1. Rustig
 2. Vermoeid
 3. Verloren
 4. Opgewonden
 5. Onrustig
 6. Bang
 7. Jaloers
 8. Hyper
 9. Boos
 10. Depressief
 11. Verward
 12. Droevig
 13. Geconcentreerd
 14. Bezorgd
 15. Sterk
 16. ….

Je kunt ook proberen na te gaan wat het is dat je op die momenten nodig hebt: - eten - slaap - rust - meer water drinken - iets actiefs doen - een leuke babbel met een vriendin - samenzijn met je liefje

Je kunt natuurlijk niet alles toewijzen aan je cyclus. Soms hebben bepaalde gevoelens en/ of fysieke kwaaltjes een andere oorzaak. Maar door wat meer stil te staan bij je lichaam zul je jezelf een beetje beter leren kennen.

 

Period Talk boekcover

Uit het boek ‘Period Talk’van Sofie Vanherpe.

Voor iedereen die meer wil weten over dat maandelijks fenomeen!

In Period Talk beantwoordt Sofie Vanherpe alle veel gestelde vragen rond menstruatie. Ze richt zich voornamelijk op jongeren, maar eigenlijk kan iedere vrouw wat bijleren dankzij dit boek! Alle informatie is wetenschappelijk onderbouwd en wordt afgewisseld met boeiende en leuke weetjes!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes