mama en tiener

Mijn goed voornemen: deze 10 wijsheden rond het leven met tieners in mijn achterhoofd houden

22/12/2023

Januari, da’s traditioneel de periode om goeie voornemens te maken. Je kan daarbij heel ver gaan – “ik ga de Marathon des sables lopen dit jaar” of “ik ga nooit meer chocolade eten”, maar who are we kidding. Wij houden het liever bij kleine reminders, dingen om in het achterhoofd te houden omdat die het leven met een tiener net iets aangenamer maken. 

Deze 10 wijsheden ga ik in mijn achterhoofd proberen te houden:

  1. Dat ik moet proberen om niet alles persoonlijk te nemen. Het zijn en blijven tieners, die moeten zich nu eenmaal afzetten tegen hun ouders en hun eigen weg zoeken. Dat hoort bij de leeftijd, en het is geen persoonlijke aanval op mij. 
  2. Dat het belangrijk is om te praten, en nog belangrijker om te luisteren. Zelfs als ik me niet zo comfortabel voel bij het onderwerp, zelfs als het awkward is. 
  3. Dat ik moet proberen te luisteren zonder meteen een oordeel te vellen. 
  4. Dat ik niet moet deelnemen aan elke discussie of strijd waartoe ik word uitgenodigd. Hoe moeilijk het ook is om niet op die uitnodigingen in te gaan … 
  5. Dat ‘pick your battles’ echt een top-motto is. 
  6. Dat ik moet proberen de mama te zijn die mijn tiener nodig heeft, niet de mama die ik altijd dacht te moeten zijn. 
  7. Dat wederzijds begrip ons ver brengt – en dat begrip van mijn kant ervoor zorgt dat mijn tiener vlotter meewerkt. 
  8. Dat het belangrijk is dat ik mijn tiener zijn eigen fout laat maken, en hem de consequenties daarvan laat ondervinden. Ook al is het niet gemakkelijk om mijn mond te houden en hem niet altijd te overstelpen met advies en goede raad. 
  9. Dat connectie een hogere prioriteit heeft dan correctie.
  10. Dat ik vertrouwen in moet hebben dat mijn tiener wel zal terugkomen, ooit, als hij er klaar voor is – als de basis maar goed zit.