moeder

Motherhood: scariest hood in town?

16/02/2024

'The motherhood, the scariest hood in town'? Bwa, dat valt nog wel mee. Het is, denk ik, wel het meest coole dat je als vrouw mag / kan doen als het je in je leven overkomt: een of meerdere kinderen op de wereld zetten en proberen groot te brengen tot weerbare volwassenen die hun vleugels durven uit te slaan. Soms gaat het goed, soms gaat het minder. We hebben jammer genoeg niet alle factoren in de hand. 

Het goede nieuws is dat we wel over één ding controle (kunnen leren) hebben: onszelf, wie we zijn als mens, als vrouw, als moeder. We moeten daarom niet per se vandaag al of elke dag opnieuw de vrouw of de moeder zijn die we willen zijn. Maar elke dag opnieuw krijgen we wel een kans om haar te worden. 

En met ‘haar’ bedoel ik niet Miss Perfect. Ik bedoel de net haalbare, maar echte moeder, die niet bang is om haar emoties te tonen en om sterk te staan in haar kwetsbaarheid. De moeder die eens grondig kan vloeken, maar die even goed ‘sorry’ kan zeggen en de dingen weer kan goedmaken. De moeder die zichzelf durft te zijn, in al haar glorie en, euh ja … mindere glorie. 

‘Ja, ja, allemaal gemakkelijk gezegd!’, hoor ik je al zuchten. Nobody said it was easy, girlfriend. En niemand heeft gezegd dat je het allemaal alleen moet doen. Eén ding weet ik wel: als je jezelf (meestal) een toffe vindt, dan ben je al een heel eind op weg. Hoe beter je jezelf kent en hoe meer je verbonden bent met jezelf, hoe beter je er kan zijn voor anderen. En dus ook voor je kinderen, die mensjes die ooit pasten in de palm van je hand en die vandaag misschien al een grotere schoenmaat hebben dan jij, maar die jou ondanks hun grootte en puberaal gedrag nog altijd keihard nodig hebben.

Kort gezegd: overleef je jezelf, dan zullen die andere attracties op het hindernissenparcours ook iets vlotter gaan. Dat wil niet zeggen dat je onderweg niet eens zal willen zeuren tegen een vriendin of je partner, al dan niet met een glas wijn/cava in de hand, en dat je niet uit sommige attracties wil springen (bij mij is dat dat draaiende octopusding op de kermis of, naar analogie met het moederschap, de constante 24/7-durende zorg en aanwezigheid en alertheid en zo). 

Misschien moet je echt eens uitstappen om op adem te komen. Misschien moet je eens te veel suikerspin eten (of gewoon een nieuwe jurk kopen). In elk geval: wees niet bang om in de spiegel te kijken en om te luisteren naar jezelf. Je bent hotter dan Beyoncé, girlfriend, en ja, je bent nog altijd rock ’n roll. (Maar ga toch maar een beetje op tijd naar bed, weet je wel … #yolo #foreveryoung #nietmeerzovreselijk #maarwelvooraltijdinonshoofd.)

Handleiding tot het perfecte moederschap

Meer lezen?

 

 

Moederschap is een fascinerend hindernissenparcours waaraan megaveel mensen willen deelnemen, maar waarbij de meesten onder ons een beetje verrast worden door de moeilijkheidsgraad. Ben je benieuwd naar de andere tips in deze handleiding? Meer informatie vind je hier.

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes