meisje in bed met smartphone

Pubers, niet in en niet uit bed te krijgen! Hoe laat moet je tiener gaan slapen?

24/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Eén van de nadelen van pubers is dat je hen niet meer zomaar kunt optillen en in bed leggen. Je moet dus een andere manier vinden om hem of haar in bed te krijgen.  Bespreek een bedtijd met je kind, want hoewel ze zelf beweren van niet, hebben pubers voldoende slaap nodig. 

Wanneer moet je tiener gaan slapen?

Kinderen van 8 tot 11 jaar hebben 9 tot 10 uur slaap nodig per dag. Jongeren hebben 8 tot 10 uur slaap nodig, terwijl de meeste volwassenen voldoende hebben met 8à9 uur slaap. 

Elke tiener is natuurlijk anders, maar op deze richtlijn kan je je wel baseren om het uur van bedtijd te bepalen. 

Ander slaapritme

Dat tieners later willen gaan slapen (en pas later in slaap vallen) komt door de stof melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat we slaperig worden. Het wordt tijdens de puberteit steeds later afgescheiden. Daardoor worden tieners later op de avond moe. Anderzijds hebben ze voldoende slaap nodig om alle lichamelijke veranderingen te kunnen verwerken, om goed te kunnen functioneren en om fysiek en mentaal gezond te zijn. 

Maar zeg nu eens eerlijk, welke tiener slaapt er elke nacht voldoende? Tieners hebben een druk leven: school, vrienden, hobby’s, sporten en dan nog wat ontspannen op de smarthphone, tablet of computer… Volgens een studie slaapt slechts 8% van de tieners voldoende. De rest heeft een chronisch gebrek aan slaap. 

Wat kan je doen als de puber niet wil slapen?

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar met een beetje goodwill, kan je kleine aanpassingen doen die het slaapritme ten goede komen! 

  • Leg samen een uur vast waarop je tiener kind naar de slaapkamer gaat. Zo bouw je een regelmaat in en vermijd je elke avond discussies over het slaapuur. 
  • Spreek af dat alle schermen een uur voor bedtijd aan de kant moeten.  Alle schermen (smartphone, tablet, laptop, computer, Xbox, ...) geven blauw licht af. Dat licht onderdrukt de productie van melatonine en houd je dus wakker. 
  • Maak de afspraak dat alle schermen beneden blijven 's nachts - dus ook de smartphone! 
  • Laat je kind nog iets ontspannends doen voor het slapen gaan, bijv. een boek of tijdschrift lezen, tekenen, schrijven, nog een kort babbeltje op bed maken … 
  • Zorg ervoor dat de tieners overdag genoeg bewegen en buiten zijn. Dat zorgt ervoor dat ze ’s avonds een natuurlijke vermoeidheid voelen. 
  • Vermijd intensief sporten vlak voor het slapen gaan. Door de opgewekte adrenaline zullen ze problemen hebben met inslapen. 
  • Eet geen vette of suikerrijke maaltijd voor je gaat slapen. Deze stoffen houden je wakker en verminderen de slaapkwaliteit.