tiener en mama

Survivalkit om je geduld te bewaren als ouder van een tiener

9/02/2024

Roepen is geen winner. Dat is meestal een teken van onmacht. Maar aangezien we allemaal alleen maar mensen zijn, gebeurt het wel zo nu en dan. Toch een paar tips om je geduld te (proberen te) bewaren! 

Survivalkit om je geduld te bewaren

  • Adem. Vanuit de buik. Drie keer diep in. Dan alles uitblazen.
  • Denk aan hoe je zelf als puber / prepuber was. Besef dat ze nog zoveel moeten leren, ook communiceren. 
  • Luister oprecht naar wat je kind je probeert te vertellen. Herinner je de tijd toen hij/zij twee jaar en boos was, en je niet goed wist waarom? Wel, eigenlijk is dit net hetzelfde, alleen is hij/zij nu een puber. Je kunt twee dingen doen: je peuter / puber straffen en in de hoek zetten, maar dan duw je hem/haar eigenlijk ver weg van jou. Ofwel kun je proberen zelf chill te blijven en te tonen dat je er voor hem/haar bent als hij/zij erover wil praten. Remember: de hersenen van een puber zijn nog in volle ontwikkeling. Op heel veel vlakken heeft hij/zij jou nodig. Om te plannen bijvoorbeeld (langetermijndenken gaat nog niet zo goed). Toon begrip. Dat is onvoorwaardelijke liefde, my friend
  • Hoe meer je kind zich tegen jou zou verzetten, hoe meer het op zoek is naar zichzelf. Het heeft dus een concrete functie, dat puberen: je kind maakt zich los van thuis en probeert zijn / haar eigen wereld en leven op te bouwen. O ja, pubers zullen zich vooral thuis egocentrisch gedragen, en bijvoorbeeld minder bij vrienden. Dat is een teken dat ze zich veilig voelen, dus eigenlijk een compliment, joehoe! Je krijgt een sticker op je stickerkaart! 
  • Duw op de pauzeknop. Als je in huis niet goed kunt praten met je puber, ga dan naar buiten. Doe een wandeling of andere activiteit in de natuur. Je komt dichter bij elkaar, je leidt je puber en jezelf af van het probleem en creëert wat ruimte, letterlijk. Misschien vertelt je zoon of dochter in die situatie gemakkelijker over wat er mis is. 
  • Sta open voor kritiek. Misschien zegt je kind iets over jou. Misschien voelt het zich daardoor niet goed in zijn vel. ‘Jij doet altijd zo en zo …’ Of: ‘Jij hebt dat gedaan, ik vond dat niet leuk.’ Oké, een harde noot om te kraken, I know, maar dat is vooral je ego dat in de weg staat. Besef dat je niet perfect hoeft te zijn en dat het net geweldig is dat je kind zich kwetsbaar durft op te stellen naar jou toe. Je bent haar of zijn safe place, weet je wel? 
  • Als het echt niet gaat, omdat je zelf compleet vermoeid bent, gun jezelf dan een time-out en neem een noodpauze op de wc bijvoorbeeld. 

Meer lezen? 

Handleiding tot het perfecte moederschap

Moederschap is een fascinerend hindernissenparcours waaraan megaveel mensen willen deelnemen, maar waarbij de meesten onder ons een beetje verrast worden door de moeilijkheidsgraad. Ben je benieuwd naar de andere tips in deze handleiding? Meer informatie vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes