tieners school

Tieners en experimenteren

7/11/2024

Waar is de tijd dat ik stond te juichen omdat mijn peuter zijn eerste stapjes zette? Zijn hele wereld was babyproof: alle hoeken van de tafels en bijzettafels waren beschermd met plastic beschermhoekjes. Vazen, glazen, kaarsen … stonden op een veilige hoogte. Alles onder controle! De wereld van mijn kind is ondertussen toch iets groter geworden. En mijn tiener maakt er graag een sport van om de grenzen van die wereld nog verder af te tasten, op te zoeken en te ontdekken.

Nu beperkt het zich misschien nog tot kleine grensconflicten, maar ik voel de hete adem van grotere experimenten. Roken, drinken, onveilige seks, drugs, te snel rijden …. Kunnen we dan even een paar jaar vooruitspoelen in de tijd? Want hier ben ik zo bang voor. Omdat het reële gevaren zijn.

Hoe ga ik om met die experimenterende tiener, zonder dagelijks mijn slaap te laten?

  • Zet in op preventie

Heb je een tiener in huis die echt smacht naar kicks? Probeer dan samen na te denken over veilige manieren om avontuurlijke dingen te doen. Je kind kan misschien perfect zijn drang naar adrenaline stillen door een uitdagende sport te beoefenen, in een gecontroleerde omgeving? Muurklimmen, snowboarden, boulderen, skydiven, darts (haha) … ongelofelijk wat een aanbod er vandaag beschikbaar is.

  • Leer je kinderen dat ze niet altijd meteen een beslissing hoeven nemen

Groepsdruk zorgt er vaak voor dat tieners de tijd niet nemen om na te denken over beslissingen. Probeer dit bespreekbaar te maken bij je kind.

Toon dat ook zelf, door af en toe beslissingen on hold te zetten, even te parkeren, om later op terug te komen. Zo leert je tiener dat je niet altijd meteen een beslissing hoeft te nemen. Je kunt eerst gewoon rustig de voor- en nadelen van een situatie afwegen.

Je kunt het ook eventueel eerst met iemand anders, niet noodzakelijk je ouders, bespreken.

  • Open en slimme (!) communicatie

Merk je dat je kind iets doet wat je echt niet oké vindt? Dan is je eerste reactie misschien: huisarrest! Maar eigenlijk werkt straffen in de meeste situaties niet. Ze zijn slim, die tieners. En ze bedenken dan wel een manier om het stiekem toch te doen. Maar wat werkt dan wel (diepe zucht), hoor ik je denken?

Bijvoorbeeld: Je vindt een pakje sigaretten in de tas van je tiener.

DON'T: Je pakt je kind meteen bij de kraag en begint ter plekke alle gezondheidsrisico’s op te sommen en te dreigen met het inhouden van zakgeld. Volledig begrijpelijk, maar waarschijnlijk weinig effectief.

DO: In de Verenigde Staten zijn er al heel wat campagnes geweest voor tieners ter preventie van roken of voor het stoppen met roken. Wat blijkt? Campagnes die focussen op de negatieve gevolgen van roken op de gezondheid werkten niet. Wat werkt wel? Campagnes die de aandacht vestigen op de manipulatieve werking van de tabaksindustrie. Jongeren, weten jullie wel dat sigaretten geproduceerd worden door grote bedrijven die bewust zoveel mogelijk jongeren verslaafd willen maken aan roken, om zo grote winsten te boeken? Ga in tegen die manipulatieve wereld van volwassenen! Sta sterk en laat je niet inpalmen.

VERSLAAFD

Merk je dat je tiener te veel drinkt, verslaafd is aan roken of drugs gebruikt? Probeer dan op een rustig moment met je kind te praten. Probeer dit zeker ook op een open manier te doen, met oprechte interesse, en tracht te achterhalen wat er onderliggend misschien speelt bij je tiener. Zijn er bepaalde dingen die hij niet (meer) wil voelen door drugs te gebruiken? Probeert hij iets te vergeten door te veel te drinken? Wil hij van iets of iemand weg? Zoek ook zeker professionele hulp. Sommige dingen kun je gewoon als ouder niet zelf of alleen oplossen. 

 

Meer lezen: Ouders komen van Mars 

ouders komen van mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.