jongen en meisje studeren

Tips voor je studerende tiener: samen studeren - do or don't?

24/11/2023

Uiteraard hoef je niet de hele tijd alleen te studeren. Het kan zelfs een meerwaarde zijn om regelmatig samen met klasgenoten te studeren. Daarmee bedoelen we niet dat je in dezelfde ruimte studeert, zoals in de bibliotheek. We hebben het over een studiegroep waarbij je samenkomt om de leerstof te bespreken of elkaar te toetsen. Er zijn verschillende redenen waarom dat een goed idee kan zijn.

  • Wanneer je vaak uitstelt, is een studiegroep het ideale hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je tijdig aan de slag gaat.
  • Begrijp je iets niet helemaal of heb je belangrijke informatie gemist tijdens de les? Dan kan een studiegenoot mogelijk verduidelijking brengen.
  • In een studiegroep valt het vlugger op wanneer je iets niet zo goed begrijpt. Dat lijkt misschien vervelend maar liever op dat moment dan tijdens het examen, niet?
  • Door samen te studeren, verwerk je de leerstof vaak dieper. Zeker als je tracht om de leerstof in je eigen woorden uit te leggen aan de anderen, zonder dat je naar je lesmateriaal kijkt. Ook wanneer je aandachtig luistert naar de anderen die over de leerstof praten, kun je leerwinst boeken.
  • Er zijn toch een aantal valkuilen waarmee je rekening moet houden, zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt om samen te studeren of weet hoe je optimaal kunt samenwerken. Om ervoor te zorgen dat je ook echt baat hebt bij een studiegroep hou je het best rekening met de volgende tips.
  • Werk samen met klasgenoten die je echt motiveren en inspireren. Kies studiegenoten die ook in de klas actief meewerken en vragen stellen.
  • Beperk de grootte van je studiegroep. Een viertal leden is meestal een mooi aantal.
  • Zorg dat iedereen vooraf goed voorbereid is.
  • Bespreek vooraf duidelijk wat je wilt bereiken aan het eind van de studeersessie.
  • Hou de sessies kort en krachtig. Wanneer je te lang samenzit, daalt de productiviteit en begin je al snel over andere dingen te praten. Is de sessie te kort, dan heb je misschien te weinig tijd om verschillende thema’s grondig te bespreken.
  • Duid tijdens elke studeersessie een ‘manager’ aan die erover waakt dat jullie niet afdwalen en die aangeeft wanneer je het best een pauze inlast.

Meer lezen?

 
Leren. Hoe? Zo!

Het boek ‘Leren. Hoe? Zo!’ is een handig boek dat jongeren op een wetenschappelijk onderbouwde manier wil helpen om een gepaste studiemethode te vinden en hun leren in eigen handen te nemen. Leerkrachten, studiecoaches, adolescenten en hun ouders kunnen in dit boek terecht voor alles wat ze willen weten over leren leren. Het boek helpt je om jezelf een doeltreffend leerpatroon aan te meten en je leren in eigen handen te nemen.

Meer info vind je hier en op de site Leren.Hoe?Zo!. Daarnaast bestaat er ook een toolbox ‘Leren.Hoe?Zo!’ voor jongeren, die je hier kan terugvinden.