Leerkracht BijlesHuis geeft bijles aan tiener

Uitgetest: bijlessen voor mijn tiener van BijlesHuis

22/03/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Op welk moment beslis je om bijlessen te nemen voor je tiener? Als het rapport er is en dan blijkt dat het voor wiskunde niet vlot bijvoorbeeld? Zoals het geval was bij mijn tienerdochter na de kerstexamens. Wij zochten dan een oplossing. 

Ik vond het moeilijk in te schatten of het echt nodig was. Overdreef ik nu niet? Zou het niet gewoon vanzelf goedkomen?

Opgelet, spoiler alert. Mijn tip? Als het uit het rapport naar voor komt dat wiskunde niet vlot loopt, kan het een goed idee zijn om alvast iemand te zoeken om na de vakantie om de basis bij te schaven, te kunnen antwoorden op vragen, samen toetsen voorbereiden, inzicht in wiskunde (of een ander 'probleemvak) vergroten ...

De situatie

Onze dochter had in de lagere school nooit leerproblemen. Maar toen kwam het middelbaar … en werd het hier en daar toch wat lastig.

Geen idee of corona (leerachterstand?) er iets mee te maken heeft, maar in elk geval gaat het bergaf met de punten – vooral voor wiskunde.

Ik ben nu niet zo’n moeder die uren naast mijn kind zit om met het huiswerk te helpen - alle respect voor moeders die dat wel doen - want ik heb er geen geduld voor. Laat staan dat ik het nodige wiskundige inzicht heb (zo moeder zo dochter).

Daarom zocht ik naar een andere oplossing om uit de rode cijfers te raken … 

wiskunde

De oplossing

En die oplossing leerden we via via kennen: we kwamen uit bij we BijlesHuis kennen. Eerst had ik mijn twijfels – is bijles echt nodig? – maar nadat ik heel wat positieve ervaringen hoorde, nam ik toch een kijkje op de website. 

Fysieke of online lessen?

Goed, overtuigd van het bijlesidee. Maar hoe dan? Kiezen voor fysieke bijles of eerder online lessen? Beiden hebben voordelen, maar ik heb toch een lichte voorkeur voor fysieke lessen.

Aangezien we niet in een grote stad wonen, vreesde ik dat we ons ver gingen moeten verplaatsen voor de lessen. Mijn vrees bleek onterecht! Via de website vroeg ik gratis informatie aan.

Nog dezelfde dag kreeg ik de vriendelijke Timothy aan de lijn die aandachtig luisterde naar mijn moederlijke verzuchtingen. Hij stelde me een lessenpakket van 8 uur voor (meer kan indien nodig) en beloofde me op zoek te gaan naar een leraar in de buurt.

De volgende dag kreeg ik al een mailtje dat hij een lesgever gevonden had … in onze straat! Het bleek dan nog een gepensioneerde leraar te zijn van mijn eigen middelbare school. De wereld is klein.

Dat het zo lokaal bleef, vond ik wel leuk. Hoewel we tegenwoordig ook een leraar van de andere kant van België probleemloos in ons huis kunnen streamen natuurlijk.

bijles

Eerste les

De volgende dag belde Leraar Swa me om af te spreken. De lessen mochten zowel bij ons thuis als bij hem doorgaan, maar omdat hij het handig vond dat één van de ouders de eerste les kon meevolgen (of toch een deel), spraken we bij ons thuis af. Moeder enthousiast, dochter wat minder … enfin, je kent het wel.

Maar toen Swa binnenkwam, was het ijs meteen gebroken. Dat hij jaren ervaring heeft met jongeren was meteen duidelijk. Heel rustig ging hij van start en rust bleek het themawoord voor de rest van de les. Wat een engelengeduld die man heeft. Ik was al lang gillend weggelopen van die hangende tiener.

De les duurde uiteindelijk 1,5 uur en Swa – mijn nieuwe held – bleef alles haarfijn uitleggen tot mijn dochter het snapte. Tijdens de eerste les hebben ze vooral haar vorige (slechte) examen overlopen en bekeken waar de fouten zaten.

Vervolg

De volgende lessen werden vastgelegd in samenspraak met Swa, volledig op het ritme van onze dochter. Het huiswerk dat ze op school had gekregen, mocht ze bij Swa in de bus stoppen en ze overliepen ze de volgende les samen.

Intussen zijn we een paar weken verder en je raadt het nooit: mijn dochter was geslaagd voor haar laatste herhalingstoets! Het was echt fijn om haar zo trots te zien. Het zelfvertrouwen dat voor de kerstvakantie weggeëbd was, komt stukje bij beetje terug. We zijn op de goeie weg!

Conclusie

Ik geef toe dat het een drempel was om bijlessen te nemen (overdreef ik nu niet?), maar ik ben heel blij dat we het gedaan hebben. 

Een uitblinker in wiskunde zal de dochter wellicht niet worden, maar we merken wel dat de bijlessen haar goed doen. We gaan er alvast nog even mee door tot ze de basis helemaal beet heeft en alleen verder kan.

Voordelen van BijlesHuis

  • BijlesHuis is lokaal: Ze zoeken een geschikte leerkracht bij jou in de buurt (Waar vind je anders zelf snel een goeie leerkracht die bijlessen geeft?) En als het in het slechtst geval niet klikt, dan zoeken ze een andere leraar. 
  • De leerkrachten zijn gescreend op diploma, kennis, ervaring, goed gedrag en zeden… Je kan er dus zeker van zijn dat je betaalt voor een serieuze leraar en niet opgelicht wordt. 
  • Geen ruzies tussen ouder en kind tijdens het studeren of huiswerk maken. Hoera, rust in huis!
  • Een-op-eenbegeleiding (in de klas durft de dochter niet altijd om extra uitleg te vragen)
  • Aangepast pakket naar onze wensen: het aantal lessen en de frequentie bepalen we zelf. Zo plannen we bijvoorbeeld voor een grote toets een extra lesje in. 
  • Het voordeel van de online lessen is dat ze bij het zoeken van de ideale leerkracht niet plaatsgebonden zijn. De lessen zijn heel interactief, je kan je scherm delen en samen aantekeningen en oefeningen maken op een digitaal schoolbord, je bestanden van school uploaden en bewerken... 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met BijlesHuis. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.