tiener meisje scheren

Vanaf welke leeftijd “mag” je dochter zich beginnen te scheren?

3/07/2024

Lichaamshaar, we hebben er soms een haat-liefde-verhouding mee. Iedereen heeft het, maar niet iedereen is daar even blij mee. Gladde benen en oksels zijn al jaren de norm. Maar hoe weet je wanneer je kind er klaar voor is om zich te scheren? Natuurlijk moeten kinderen zich verzorgen, maar hebben ze echt gladde benen en oksels nodig? Een kinderarts beantwoordt alle harige vragen.

Ik herinner me dat mijn moeder het onzin vond dat ik me wilde scheren toen ik een tiener was: ik was blond, dus volgens haar zou niemand mijn beenhaar zien. Ze vond het een belachelijke maatschappelijke norm voor vrouwen om gladde benen te hebben, en dus werd er verder niet over gepraat. Toen een meisje op een dag een grapje maakte over mijn behaarde benen, probeerde ik me stiekem in de badkamer op eigen houtje te scheren – maar dat liep dus niet van een leien dakje.  

Eerlijk gezegd vind ik dat het al dan niet scheren van benen of oksels altijd een eigen keuze zou moeten zijn. Als je dochter het graag wil: leer het haar dan. Wil ze het niet? Ook prima! 

Kinderarts dr. Kathryn Lowe, auteur van You-ology: A Puberty Guide for EVERY Body, geeft advies. 

Op welke leeftijd krijgen kinderen lichaamshaar? 

Uiteraard zullen de genen van je kind bepalen hoeveel lichaamshaar het krijgt, en vanaf wanneer. ‘Over het algemeen kan de puberteit bij meisjes beginnen vanaf acht jaar, en bij jongens vanaf negen jaar,’ zegt dr. Kathryn Lowe. ‘Die leeftijd is de typische ondergrens. Maar soms groeit lichaamshaar zelfs voordat de echte puberteit begint.’ De middelbare school is vaak de tijd waarin alle lichamelijke veranderingen beginnen. ‘Dat er haar begint te groeien, betekent echter niet dat kinderen ook automatisch de druk voelen om zich te scheren.’ 

Wanneer voelen kinderen gemiddeld de druk om zich te scheren? 

Voordat ik deze vraag stel, weet ik al dat dit natuurlijk afhangt van de omstandigheden. Vereisen de gymlessen korte broekjes, of zijn joggingbroeken toegestaan? Ik was majorette als kind, dus droeg ik een mouwloos pakje. Daardoor voelde ik al vroeg de druk om te scheren. Turnsters en kinderen in een zwem- of atletiekteam hebben misschien ook het gevoel dat scheren noodzakelijk is. Terwijl een kind dat altijd een jeansbroek en T-shirt draagt daar misschien helemaal niet aan denkt. 

‘Het korte antwoord is dat er geen specifieke tijd is voor kinderen om voor het eerst hun benen te scheren. Het is duidelijk een heel persoonlijke beslissing,’ zegt Lowe. ‘Meisjes kunnen erachter komen dat een vriend(in) zich heeft geschoren. Of ze kunnen de gladde benen van hun leeftijdsgenoten opmerken. Op televisie zal je bijvoorbeeld niet snel harige meisjesbenen spotten. Kinderen worden blootgesteld aan media-invloeden die ervan uitgaan dat meisjes zich scheren. En dus denken ze misschien dat ze zich moeten scheren, terwijl dat uiteraard geen vereiste is.’ (Daar had mijn moeder gelijk in.) 

Als je kind naar je toe komt en vraagt om zich te scheren ... 

‘Als je dochter naar je toe komt met een vraag over scheren, grijp deze kans dan aan om haar te laten zien dat ze jou kan vertrouwen om nauwkeurige, niet-veroordelende informatie te geven. Misschien vind je dat het nog te vroeg is voor haar om zich al te scheren, of misschien vind je het helemaal prima. Hoe dan ook, geef haar de tools en leer haar hoe ze het moet doen. Vergeet niet dat sommige kinderen ervoor kiezen om zich te scheren omdat ze zich gewoon comfortabeler voelen bij het idee dat ze geen haar hebben onder hun oksels - zelfs als anderen hun oksels niet zien. Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen kiezen om te scheren.’ 

‘Maak een uitstapje naar de winkel of kijk wat je in de badkamer hebt. Ik denk dat het het veiligst is om te beginnen met een scheermesje - een gewoon scheermes of een elektrisch - en om je dochter de verschillende stappen aan te leren. Ze moet eerst haar huid wassen met zeep onder de douche of in bad om de bacteriën te verwijderen. Op die manier is de kans kleiner dat ze een infectie krijgt als ze een klein stukje huid raakt. Leg haar uit dat ze maar lichte druk mag uitoefenen. En zorg ervoor dat het scheermesje nieuw genoeg is zodat het mes scherp is: een bot mes zal eerder kleine sneetjes of irritaties veroorzaken.’ 

Als je kind harig is, maar niet vraagt om zich te scheren ... 

‘Laat het over aan je dochter om daar zelf een keuze in te maken - tenzij je denkt dat ze gewoon bang zijn om het aan te kaarten, wat mogelijk is. Misschien betrap je haar erop dat ze naar haar beenhaar kijkt of zie je dat ze nerveus is om korte broekjes aan te trekken. Als je het gevoel hebt dat ze vragen heeft die ze niet durft te stellen, kaart het onderwerp dan zelf aan en laten weten dat ze over scheren kan praten als ze dat wil. En als ze dat niet wil, is dat ook oké’. 

‘De kinderarts in mij wijst erop dat als je kind naar je toe komt met scheervragen, het gesprek eigenlijk over meer gaat dan alleen over scheren,’ legt Lowe uit. ‘De onderliggende boodschap is dat ze jou vertrouwt in plaats van vriendinnen te sms'en of TikTok te doorzoeken voor antwoorden op haar vragen over adolescentie. Uiteindelijk, hopelijk, zal ze ook naar je toe komen met vragen over seks, hoe ze haar lichaam veilig en gezond kan houden en hoe ze goede keuzes kan maken, in plaats van naar internet of alleen naar haar leeftijdsgenoten te gaan. Het is dus echt een geweldige kans om op te bouwen naar die grotere gesprekken.’

 

Bron: vrij vertaald naar Scary Mommy
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes