tieners kamer

Verlopen de puberteit en de adolescentie bij meisjes en jongens op dezelfde manier?

17/01/2024

Uiteraard niet. Bij meisjes begint de puberteit gemiddeld 1,5 jaar vroeger dan bij jongens. We zien ook dat meisjes geleidelijker groeien, jongens krijgen vaak echt een groeispurt.

De hersenen zijn bij jongens gemiddeld een klein beetje groter dan bij meisjes, maar de prefrontale cortex ontwikkelt zich bij meisjes dan weer wat sneller. Niet moeilijker natuurlijk wanneer je 1,5 jaar voorsprong hebt. 

Elk kind is uiteraard anders, maar doorgaans kunnen meisjes beter reflecteren over zichzelf, beter omgaan met emoties en er ook beter over praten. Dat is natuurlijk ook een groot stuk cultureel bepaald.

Jongens hebben uiteraard ook gevoelens en willen daar misschien ook over praten, maar dat wordt in onze maatschappij toch nog altijd als ‘iets vrouwelijks’ gezien en dus iets wat je als man niet hoort te doen. 

Laat ons daar maar snel komaf mee maken! Bij deze een warme oproep: praat ook met je zonen over gevoelens, want als ze dat niet oefenen, dan kunnen ze het natuurlijk ook niet leren! 

Meer lezen?

ouders komen van mars

Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.

In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes