tienermeisjes houdt smartphone en bankkaart vast

Tieners en zakgeld: de 3 belangrijkste vragen

16/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Zakgeld. Het is niet zelden een discussiepunt of een topic om over na te denken. Krijgen je tieners dat? Zo ja, hoeveel? En vanaf welke leeftijd?

1. Vanaf welke leeftijd?

Je kan het beste beginnen met zakgeld geven wanneer je kinderen een jaar of 6 zijn. Dat lijkt vroeg. Maar vanaf dat moment krijgen ze ook rekenles, wat helpt om de waarde van geld beter te begrijpen.

Daarvoor zijn kinderen vooral bezig met hoeveel muntjes ze hebben, of hoe groot ze zijn. Dan hebben ze dus liever vijf muntjes van een cent dan een euro, of liever een munt van vijf cent (want groter) dan een van tien cent.

2. Hoeveel?

Hoeveel zakgeld je kind krijgt, is natuurlijk ten eerste afhankelijk van wat je zelf kan missen. En het wordt ook bepaald door wat je kind er zelf allemaal wel of niet van moet kopen.

Naarmate je kind ouder wordt, kan je je kind ook de verantwoordelijkheid geven om meer dingen van het zakgeld te betalen. Maar dan moet je de hoogte van het zakgeld natuurlijk wel aanpassen en duidelijke afspraken maken over wat je kind er precies van betaalt.

Je kan afspreken dat je kind een deel van het zakgeld spaart of apart zet voor het kopen van cadeautjes. Op die manier leert je kind beter om een eigen budget te beheren.

Verder is het belangrijk dat het zakgeld ook echt het zakgeld blijft en je het bedrag niet als straf naar beneden bijstelt of als beloning naar boven.

3. Wanneer?

Een keer per week zakgeld geven werkt het beste. Beter dan alles ineens aan het eind van de maand. Zo leren kinderen dat ze eerst moeten sparen als ze iets groters willen kopen. En dan het liefst op een vast moment in de week, bijvoorbeeld op zaterdag.

Wist je dat ...

... kinderen met zakgeld de waarde van munten beter weten? Van de 6- en 7-jarigen die zakgeld krijgen, kent 55 % de waarde van de verschillende munten. Bij kinderen die nog geen zakgeld krijgen, is dat 36 %. Ouders die hun kroost zakgeld geven, tellen ook vaker het geld met hun kinderen dan ouders die geen zakgeld geven. Door samen het geld te tellen, leren kinderen spelenderwijs met geld omgaan.

 

Uit het boek ‘Minipubers. Survivalgids voor ouders van kinderen tussen 6 en 12’ van Krista Okma.