pubers buiten

Wat als je tiener ‘verkeerde vrienden’ heeft?

21/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Pubers kunnen het spannend vinden om met vrienden om te gaan die dingen doen die ze niet mogen van hun ouders. Sommige tieners gaan graag om met iemand waar ze naar opkijken en die spannende dingen durft te doen. Daardoor voelen ze zichzelf sterker en minder onzeker. Ze moeten dan wel meedoen met dit spannende gedrag, anders horen ze er niet bij. Hoe reageer je als je tiener ‘verkeerde vrienden’ heeft?

Fout gedrag is spannend

Als je tiener voldoende zelfvertrouwen heeft, is de kans kleiner dat hij of zij gevoelig is voorgroepsdruk en zich laat verleiden tot onverantwoord gedrag. Van jongeren met ADHD is het bekend dat zij dit spannende gedrag zelf vaak actief opzoeken, ongeacht hun eigen zelfvertrouwen.

Daarnaast zullen de meeste tieners een of meerdere keren spanning opzoeken om te ontdekken wat ze daarvan vinden. Want het is echt zo dat de puberhormonen (testosteron onder andere) ervoor zorgen dat ze op zoek gaan naar uitdagingen en spanning. Daardoor nemen ze meer risico’s en doen ze dingen die dom lijken.

Maar het heeft ook voordelen. Ze pakken gemakkelijk iets nieuws aan, bedenken creatieve oplossingen en leren snel nieuwe dingen. Die impulsiviteit (eerst doen en dan pas denken) levert soms goede nieuwe ervaringen op.

Maar ook weleens slechte ervaringen. De kans bestaat daardoor dat jouw tiener ook in aanraking kan komen met ‘verkeerde vrienden’ of zelf een ‘verkeerde vriend’ wordt. Het wordt een probleem als leidt tot onverantwoord of strafbaar gedrag, zoals spijbelen, stelen, pesten, geweld, drank- en drugsmisbruik ...

Tips om meer zicht te krijgen op de vrienden van je tiener of puber

  1. Toon interesse. Vraag naar de vrienden van je tiener en praat erover.
  2. Vraag je tiener om vrienden mee naar huis te nemen. Je ziet dan hoe ze met elkaar omgaan.
  3. Help je tiener andere vrienden te leren kennen, bijvoorbeeld door naar een (sport)club of jeugdvereniging te gaan.
  4. Praat over gedrag dat je wel of niet leuk vindt, zowel van jouw kind als van vrienden, maar wijs je puber niet persoonlijk af. Stel open vragen in het gesprek.
  5. Als jij je tiener verbiedt om met een bepaalde groep om te gaan, wordt dit extra spannend ... Sta hierbij stil, voordat je deze keuze maakt.

 

Uit het boek ‘Pittige pubers. Opvoeden van je kind met ADHD of autisme’ van Marije Kuin, Anneke Eenhoorn en Arga Paternotte.