5302fi.jpg

‘Zagende moeders’ krijgen succesvollere dochters

20/10/2023

Goed nieuws voor mama’s met een dochter! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat dochters van mama’s die weleens durven te ‘zagen’ meer kans hebben om verder te studeren en om beter betaalde jobs te vinden én dat ze minder kans lopen op een tienerzwangerschap dan dochters van moeders die meer relaxt zijn. Zeur er dus maar op los, zouden wij zeggen!

De studie waarvan sprake werd uitgevoerd aan de universiteit van Essex. Er werden meer dan 15.000 meisjes van 13 tot 14 jaar gevolgd tussen 2004 en 2010.

Wat bleek? Ouders met hoge verwachtingen spelen een rol in bepalende levenskeuzes van meisjes. De verwachtingen van de ‘belangrijkste ouder’ hadden het meest invloed, en die rol is heel vaak weggelegd voor de moeder.

Stemmetje in haar hoofd

Tieners moeten die goede raad zelfs niet bereidwillig aannemen. Hen achter de veren zitten heeft zelfs een positief effect als ze doen alsof ze niet luisteren (altijd dus...). Ericka Rascon-Ramirez, die het onderzoek leidde: “Hoe hard we ook proberen om de raad van onze ouders in de wind te slaan, de kans is heel groot dat ze uiteindelijk toch onze keuzes beïnvloeden.” Blijkbaar zorgt onze wijze raad (of gezeur, als je het zo wil noemen) er dan toch voor dat er een stemmetje in hun hoofd zit die een invloed heeft op hun keuzes. Hoera!

Niets mis dus met een potje zeuren nu en dan. “Goeiemorgen! Vergeet je tanden niet te poetsen, en goed studeren!”  “Smakelijk! En blijf weg van drugs!” “Slaap lekker! Vergeet je wekker niet te zetten, en zorg dat je niet zwanger wordt!” De kans is groot dat je dochter met haar ogen rolt , maar je kan er maar voor zorgen dat dat stemmetje in haar hoofd luid en duidelijk is, toch?

 

Bron: Scary Mommy

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes