kraambezoek mama houdt baby vast

10 basisregels als je op kraambezoek gaat

28/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Een nieuwe baby in de familie of vriendenkring: heerlijk! En dan staan er natuurlijk heel wat mensen te trappelen om het boeleke en de kersverse ouders een bezoekje te brengen. Maar doe dat niet onaangekondigd of onbezonnen. Enkele zaken waarmee je het best rekening houdt als je op kraambezoek gaat.

Deze basisregels houd je het best in het achterhoofd als je een bezoekje brengt aan een gezin met een kersverse baby:

1. Het draait om de baby en mama, niet om jou

Je bent natuurlijk enorm enthousiast en wil dat boeleke en de mama overladen met liefde. Maar soms is het enthousiasme bij een kraambezoek zo groot dat mensen al eens vergeten dat de baby en de kersverse ouders dé sterren in huis zijn.

Vergeet niet dat mama heel wat achter de rug heeft. Focus ook genoeg op haar. Een babybezoek is niet het moment om te klagen over het werk om maar iets te zeggen.

Verwacht niet dat de kersverse mama voor entertainment of een heel menu zorgt. En check zeker welk moment het beste uitkomt om langs te gaan. Heb er dan ook begrip voor als ze antwoordt dat ze even liever geen bezoek ontvangt.

2. Voel je niet beledigd …

… als de kersverse mama of ouders bezoek weigeren. Dat wil niet zeggen dat ze jou of je bezoekje niet appreciëren, maar misschien zijn ze er gewoon even nog niet klaar voor. En dat is helemaal oké.

Laat weten dat je begrip hebt, dat je die keuze perfect verstaat. En dat je daardoor niet gekrenkt bent. Antwoord iets als ‘begrijp ik volledig! Ik zou me waarschijnlijk ook zo voelen. Maar het aanbod blijft gelden. We nemen over enkele weken nog eens contact op en zien dan wel hoe je je voelt’.

Wel of geen bezoek, het is voor iedere jonge ouder anders. En beide keuzes verdienen evenveel respect en begrip, toch?

3. Laat vooraf iets weten

Eigenlijk is dit regel nummer 1: je springt nooit onaangekondigd binnen voor een babybezoek. Nooit. Bel eventjes op voorhand en spreek duidelijk af met de nieuwe ouder(s).

Laat ook weten wanneer je gaat vertrekken, zelfs bij een vooraf afgesproken bezoekje. Wie weet kan de mama nog een kwartiertje extra gebruiken voor een voeding of luiermoment. Dan kan je daarop anticiperen.

4. Let op met microben

Het immuunsysteem van een pasgeboren baby staat nog niet op punt. Voel je je wat ziekjes? Stel je bezoek dan even uit. Zo bezorg je de kersverse ouders geen extra stress. Want een zieke baby? Liever niet!

Let op als je zelf je kindjes meeneemt. Want die kleine bengels brengen al gauw ziektekiemen mee van in de opvang of op school. Vraag toch even na of het oké is dat je kroost meekomt.

We zijn het intussen meer dan gewoon, dus dat wordt makkelijk: was je handen als je toekomt. En al wil je het zo graag, knuffel en kus de baby liever niet. We weten het: niet makkelijk met zo’n schattige mini in je armen.

5. Neem kraamkost mee

Geen cadeau zo welgekomen als een maaltijd die de kersverse ouders niet zelf moeten maken! Een ovenschotel, een pastagerecht, brownies … Laat je maar gaan. En extra punten zijn er voor een extra maaltijd die in de diepvriezer kan voor later.

Inspiratie nodig? Het is maar een woord: die hebben we ;-).

6. Bied hulp aan

Maar dan wel de hulp waarvan je merkt dat nieuwe ouders ze kunnen gebruiken:

  • Let op de baby, zodat mama een welverdiende en onbezorgde douche kan nemen.
  • Vraag het boodschappenlijstje en ga naar de winkel.
  • Zijn er nog oudere broers of zussen? Geef ze aandacht, speel met hen.
  • Vraag gewoon wat echt een grote of kleine hulp kan zijn.

7. Wees voorzichtig met vragen

Uiteraard vraag je nooit iets met verkeerde bedoelingen, integendeel. Maar weet dat een kersverse mama erg gevoelig kan zijn – die hormonen razen nog door dat lijf!

Niet elke mama is trouwens instant dolverliefd op haar baby’tje. En daar is niks abnormaals aan. Want andere gevoelens, zoals angst, onzekerheid, stress … kunnen in het begin nogal overheersen. Vragen die verwijzen naar een roze wolk en een picture-perfect gezin laat je beter voor wat ze zijn. Die zorgen soms voor extra stress of een schuldgevoel.

Pols vooral naar hoe zij zich voelt. En laat weten dat ze bij je terecht kan als ze nood heeft aan steun. Merk je dat er tekenen zijn van een postnatale depressie, probeer haar dan in de richting van hulp te bewegen.

Welke dingen je sowieso beter vermijdt, lijsten we voor je op.

8. Geef geen commentaar

Zoals over hoe het huis erbij ligt. Of over hoe de mama eruit ziet. Do not go there! Ze weet heus wel dat ze er een tikkeltje moe bijloopt …

9. Geef geen opvoedadvies

Hoe goed het advies ook bedoeld is, laat het maar thuis. Ook al ‘weet’ jij uit ervaring al meer, daar heeft een kersverse mama geen behoefte aan. Zeker als ze nog wat overweldigd is.

Het is soms zoeken, maar laat iedere nieuwe ouder maar zijn of haar weg zelf vinden. Borstvoeding geven of niet, ouderschapsverlof nemen … het zijn allemaal persoonlijke keuzes. En die neemt ieder voor zichzelf.

10. Vertrek

Hoe fijn het bezoek ook is, blijf niet langer dan je welkom bent. Ouders van een pasgeboren baby hebben tijd nodig om … zich bezig te houden met die baby. En om zelf ook te rusten op elk moment dat kan. Ga liever een paar keer kort op bezoek dan 1 hele namiddag of avond.

 

Bron: Motherly

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes