5760fi.jpg

10 dingen die je beter niet zegt als je op kraambezoek gaat

24/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Joepie, een baby! Misschien sta je te springen van ongeduld om dat kleintje te gaan bezoeken. De dag waarop mama en baby naar huis gaan onaangekondigd voor de deur gaan staan, da’s echter niet zo’n goed idee… Kondig je bezoekje eerst aan. Want als je pas bevallen bent, ben je nog heel vermoeid. Uiteraard kijken de kersverse mama en papa uit naar jouw bezoek, maar op het woordje “S U R P R I S E“ zitten ze niet echt te wachten, die hebben ze al in hun armen. Duh. Naast zo'n onaangekondigde visite, zijn er trouwens nog een aantal dingen die je beter niet zegt of doet op kraambezoek…

Oh, hij ligt zo schattig te slapen! Zal ik hem even pakken?

Een baby die slaapt, die maak je niet wakker. Nooit. Wie weet hoe lang de mama al aan het proberen was om haar kleintje in slaap te krijgen… Dan wil je toch niet het risico lopen dat het terug wakker wordt, gewoon omdat jij hem eens wil pakken?

Ik heb het zónder epidurale gedaan

Met de nadruk op zónder. Een kraambezoekje moet gezellig blijven, we zijn hier niet om op te scheppen over onze ‘prestaties’. Cool dat jij dat durfde en kon, zo bevallen zonder epidurale. Maar er zijn ook mama's die vinden dat ze niet nodeloos pijn hoeven te lijden. Ieder maakt daarin haar eigen keuze, en daar is niets mis mee. In stilte mag je uiteraard supertrots zijn op je hoge pijngrens, maar bovenstaande woorden spreek je beter niet uit. Te meer omdat sommige moeders zich (ten onrechte) gefaald voelen als ze toegeven aan een epidurale.

Wat een rare naam!

Of nog erger: “Wat een lelijke naam heb je gekozen!”. Hoe raar die naam voor jou misschien ook is: de ouders hebben die zorgvuldig gekozen. Ze hebben er weken, misschien zelfs maanden over nagedacht. En over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Vind je de naam echt maar niks? Dan kan je nog altijd zeggen dat hij “speciaal” is.

Dat moet je zó doen!

Je bedoelt het uiteraard goed. En tuurlijk heb jij al de nodige jaren ervaring achter de rug. Maar deze ouders moeten het hele avontuur zelf nog ontdekken. Ze hebben wellicht heel wat twijfels en onzekerheden, en het helpt dan niet meteen als iedereen ongevraagd advies in het rond strooit. Zeker niet als het telkens ánder advies is. En wordt er al eens een luier verkeerd omgedaan, who cares! Probeer niet te betuttelend over te komen.

Hatsjie! Oh, het is maar een verkoudheid hoor …

Het immuunsysteem van een pasgeboren baby staat nog helemaal niet op punt, waardoor hij of zo heel vatbaar is voor alle mogelijke ziektekiemen. Als je je dus niet 100% voelt, dan stel je je bezoekje beter uit. Want als jij een verkoudheid of een buikgriepje onder de leden hebt, is het echt not done om het risico te lopen dat kleintje er ook mee op te zadelen.

Oei, je buik is precies nog niet weg hé?

Wellicht is de mama in kwestie zich daar maar al te goed van bewust. En de kans is ook groot dat ze nu wel andere dingen aan haar hoofd heeft. Een kleine baby om voor te zorgen bijvoorbeeld, het is maar een gokje. Trouwens, het is doodnormaal dat die buik niet als bij toverslag verdwijnt. Dat komt nog wel. Het is niet nodig om haar daar een slecht gevoel over te geven!

Je ziet er een beetje moe uit

Dat ligt nogal voor de hand zeker? Een bevalling kruipt niet in de koude kleren, en aan veel slaap komt ze waarschijnlijk ook niet toe, dus … Duh! Geen nood om haar daar nog eens doodleuk op te wijzen en haar een slecht gevoel te geven ...

En, wanneer willen jullie een tweede (derde, vierde, ...)?

Euh … Mogen de mama en papa in kwestie éventjes genieten van deze baby, vooraleer ze al aan de volgende denken?!

Hopelijk volgende keer dan een jongen / meisje hé!

Deze uitspraak is op zoveel vlakken fout… Ten eerste, wellicht zijn de mama en papa helemaal nog niet bezig met een volgend kindje. Ten tweede, zo insinueer je dat het toch jammer is dat ze nu een jongen of een meisje kregen, en dat een kindje van het ander geslacht leuker was geweest. Of dat het echt niet oké zou zijn als het volgende kindje hetzelfde geslacht zou hebben. Laat hen maar genieten van hun zoontje of dochtertje, dat in hun ogen helemaal perfect is!

Oei, is het al zo laat? Allé, nog een laatste drankje dan!

Een kraambezoekje moet geen uren duren. Waarschijnlijk zijn mama en papa moe en zoekt het hele gezin nog naar een nieuw ritme. De agenda staat volgepland met kraambezoekjes. Dus nee, je doet er niemand een plezier mee als je superlang blijft plakken…

Ik heb de foto van je baby al op Facebook gezet

Ai ai ai, nu heb je het echt wel verkorven. Dat is iets wat de ouders zélf willen doen. Àls ze het al willen doen. Weg primeur, bye bye enthousiasme…

Moet jij binnenkort bevallen? Hopelijk heeft jouw entourage dan bovenstaande tips gelezen. Zo blijft het een tof bezoekje. Maar één zinnetje zal je hoe dan ook horen, namelijk:
Geniet ervan. Want ze worden zo snel groot”.
En eerlijk? Dat is echt zo!  (Achteraf gezien in elk geval ;-) )