4946fi.jpg

Zes lessen van een nieuwe mama

29/01/2024

Als nieuwe mama wordt al snel één ding duidelijk: hoe goed je ook bent voorbereid, eigenlijk heb je geen flauw idee van hoe het er allemaal echt aan toe gaat eens je de verantwoordelijkheid hebt over dat kleine wezentje. Maar na verloop van tijd wordt al snel veel duidelijk. Hieronder enkele dingen die ik intussen heb geleerd.

  1. Planning is een utopie met een baby in huis. Telkens wanneer je denkt dat je het ritme min of meer gevonden hebt en je het risico neemt om daarmee rekening te houden bij een planning, kan je er zeker van zijn dat het ritme van je baby net die dag helemaal veranderd is…. En je dus de hele boel weer kan aanpassen. Niet plannen blijkt dus vaak de meest efficiënte oplossing.
  2. Zodra de baby er is, neemt de omvang van het universum drastisch af. Het grootste deel van de tijd is er enkel jij, je baby en je partner. Of de naaste familie, die kunnen er vaak ook nog wel even bij. Voor de rest van de wereld blijkt ineens weinig tot geen plaats meer te zijn. Vriendschappen komen noodgedwongen (tijdelijk) op een lager pitje. Nieuwsuitzendingen worden maar half gevolgd. Tot er iets in het nieuws komt waarbij er iets ergs is gebeurd met een andere baby. Dan wordt het ineens moeilijk om de tranen te bedwingen. We zullen het maar op de hormonen steken zeker?
  3. Geen enkele baby is dezelfde. Elke baby blijkt een ander ritme te volgen, andere dingen eerst te leren, andere dingen leuk te vinden. En het belangrijkste: dat is allemaal oké. Je baby is perfect in staat zelf aan te geven wat hij/zij nodig heeft en wanneer. Je kan als mama/papa niet meer doen dan dit ritme te volgen.
  4. Tijdens de kraamperiode leer je noodgedwongen dat je niet alles zelf kan bolwerken. Voltijds voor een baby zorgen, het huishouden runnen en liefst nog voor vers eten zorgen: een onmogelijke combinatie…. In mijn geval kon ik rekenen op mijn familie, maar ook dan vond ik de kraamhulp die elke week langskwam een godsgeschenk. Het gaf ons de nodige rust om beter voor ons dochtertje te kunnen zorgen. Dus: aanvaard hulp. Laat mensen maaltijden brengen voor in je diepvries op dagen dat je het allemaal niet ziet zitten. Aanvaard het als mensen vragen of ze je strijk moeten doen. Neem een poetsvrouw. Bekijk wat jou kan helpen om meer tijd te investeren in de dingen die er echt toe doen: voor je kind zorgen en voor jezelf.
  5. Slaaptekort wordt tijdens de kraamperiode (en daarna) relatief: daar waar je op voorhand steeds 8u slaap per nacht nodig had, blijk je nu toch te functioneren na een reeks onderbroken nachten waar je alles samengeteld maximum 4 of 5 uur slaap hebt gehaald. Niet dat je door de dag huppelt, maar je functioneert. Gewoon, omdat je baby je nodig heeft. Als je dan na een aantal maanden eindelijk eens een aantal uren na elkaar kan doorslapen, voel je je plots een herboren mens.
  6. De belangrijkste les? Doe gewoon je eigen ding. Luister naar advies van anderen als je dat wilt, maar als je bij dat advies geen goed gevoel hebt, laat het dan. Volg je moederinstinct. Dat zit er zelden naast.

 

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes