7623fi.jpg

10 dingen uit de newborn-fase om te koesteren (die je daarna heel hard zal missen)

22/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De fase met een pasgeboren baby’tje in huis is een slopende fase, we moeten daar eerlijk in zijn. Vermoeidheid, onderbroken nachten, nauwelijks tijd voor jezelf, aanpassen aan je nieuwe leven, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar bovenal is het ook een unieke fase, met een aantal zálige dingen waar je geen genoeg van kan krijgen. Dingen waar je al snel met veel nostalgie aan terugdenkt en waarvoor je de klok toch even zou willen terugdraaien:

 1. Hoe piepklein ze zijn
  Achteraf kan je nauwelijks geloven dat je kleintje echt zó klein is geweest – je handen lijken bijna te groot voor dat fragiele mini-lijfje. Om op te eten gewoon!
 2. Hoe mini alles aan hen is
  Die kleine vingertjes en teentjes, dat schattige neusje, die fijne lipjes: je zou ernaar kunnen blijven kijken. En als dat kleintje vuistje jouw vinger omklemt, smelt je helemaal. Hoe mini, hoe mooi en hoe schattig zijn die kleine baby’tjes? Echte wondertjes!
 3. Hoe ze liggen te slapen op je borst of buik
  Is er íets heerlijker dan dat compacte pakketje liefde dat zich helemaal aan jou overgeeft in zijn of haar slaap? Jullie ademhaling is helemaal op elkaar afgestemd, en je wordt zelf helemaal rustig van dat slapende lijfje op jou. Af en toe vliegt er verschrikt een armpje in de lucht, en je kan niet anders dan je afvragen waar dat lieve schatje nu toch over zou dromen.  
 4. Dat zalige babygeurtje
  Een kleine baby heeft een unieke geur, en als je zou kunnen dan zou je die geur gewoon bottelen zodat je er nog jaren deugd van hebt. Eau de bébé, héérlijk gewoon. Doe daar nog wat babyshampoo of talkpoeder bij, en je zou blijven snuffelen en snuiven aan dat kleine patatje.
 5. Dat zachte velletje
  Je zou er bijna jaloers op worden, hoe zacht dat gezichtje van je baby is, en dat zonder dure crèmes en serums. En dan die billetjes – je zou er bijna in bijten!
 6. Hoe licht ze zijn
  Heel handig om op te pakken en mee rond te lopen, zo’n pluimgewichtje. Gelukkig maar, want dat oppakken en rondlopen staat nogal vaak op het programma. En wie een peuter of kleuter in huis heeft, apprecieert dat lichte gewichtje extra hard - je armspieren zijn er dankbaar voor! 
 7. De gezichtsuitdrukkingen (als ze slapen)
  Geweldig om naar te kijken. Want hoeveel expressie heeft dat kleine gezichtje van je baby niet? Zelfs wanneer hij of zij gewoon ligt te slapen, is het fascinerend om naar dat gezichtje te kijken. Een klein geeuwtje hier (want wat is het leven toch lástig), een niesje daar, een bedenkelijke blik: zo vertederend!
 8. Hoe het ritme bepaald wordt door de baby
  Toegegeven, dat is niet altijd een zegen. Wellicht vloek je weleens omdat de baby net honger heeft en zijn keel openzet in de winkel, of als je ’s nachts voor de zoveelste keer je bed uit moet. Maar anderzijds is alweer een voeding of een slapende baby op je buik wél een uitnodiging om zoveel te Netflix & Chillen als je wil (letterlijk dan). Of om nog even mee te slapen met je kleintje.
 9. Hoe je in een babybubbel leeft
  Je kersverse baby, je gezinnetje, je thuis. Meer heb je eigenlijk niet nodig, in die eerste fase. Actualiteit? Cultuur? Sport? Je hoofd staat er momenteel niet naar en je hebt er de energie niet voor. Je focus ligt volledig op de belangrijkste mensen in je leven, en da’s meer dan genoeg voorlopig. Geen stress, geen ratrace, geen overvolle agenda. Gewoon jij, je baby en je gezinnetje.
 10. Die eerste lachjes
  Je zit er vol spanning op te wachten, en zodra dat eerste échte lachje doorbreekt smelt je helemaal en wordt je overspoeld door nog meer liefde voor dat kleine lieverdje. Oh, wat is de liefde voor je kleine baby toch mooi! <3

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes