Net na de bevalling kreeg je advies van je vroedvrouw en/of dokter. Maar het lijkt alsof je niets hebt opgeslagen? Of je twijfelt er aan of je de tips wel juist toepast?
De vragen duiken al op als je het ziekenhuis verlaat. Dat is gewoon een spannend moment. Punt. Maar je bent niet alleen! Elke mama ervaart dat zo (net als vele papa’s of meemama’s trouwens).
Onthoud bovenal één gouden regel of advies: volg je mama- en/of papahart! Dat spreekt altijd de waarheid. Doe waar jij je goed bij voelt. Advies is er genoeg, maar er bestaat geen raad die in steen gebeiteld is of die altijd en voor iedereen geldt.
Tips bij het vertrek uit het ziekenhuis
Om de stress alvast wat te beperken:
- Zijn alle cadeautjes die je in het ziekenhuis kreeg al thuis? Zo niet, spreek met je partner af dat hij/zij alles al naar huis brengt diezelfde dag of een dag voor jullie vertrekken. Als je suikerbonen, drank voor bezoek … hebt staan op je ziekenhuiskamer, kan je die ook het best al vooraf meenemen.
- Lieve mama, je bent net bevallen. Dus niemand verwacht – mag dat zelfs niet verwachten – dat je er prachtig uitziet om naar huis te gaan. Trek een makkelijk trainingspak of comfy outfit aan. Wanneer je een keizersnede hebt gehad, zit een losse broek ook veel aangenamer dan een jeans of strakke rok/broek. Heb je geen leuke jogging? Ziedaar het ultieme excuus om online te shoppen ;-). Hell, you deserve it!
- Rond de periode dat je uit het ziekenhuis vertrekt, begint meestal de stuwing in je borsten. Dat kan verdomd pijn doen. Zorg voor een goede bh of een sporttop en laat je goed opvolgen door je vroedvrouw en/of lactatiekundige.
- Wens of kan je geen borstvoeding geven, dan kan je nog last hebben van stuwing. Vraag je vroedvrouw wat je kan doen om die tegen te houden en de pijn te minderen.
- Zorg voor pijnstilling in huis. Een knip of scheur kan pijnlijk zijn, net als een keizersnede. Zorg wel dat je het advies van je arts of vroedvrouw opvolgt.
- Haal een ‘cold pack’ in huis. Die is erg handig bij bijvoorbeeld een knip of scheur, om zwelling tegen te gaan en voor andere zaken.
Praktische tips voor thuis
Hoe klein dat baby’tje ook mag zijn, het lijkt alsof je spullen in huis moet hebben voor een heel leger.
Even op een rijtje wat de must-haves zijn.
De andere zaken kan je later zeker nog bijeen zoeken.
1. Verzorging
- Verzorgingskussen
- Voorraad luiers. Newborn luiers, zoals die van Kruidvat, zijn onmisbaar. Kies exemplaartjes gemaakt van ultrazacht materiaal voor die uiterst gevoelige babybilletjes.
- Zeg je luier verversen, dan zeg ook je billetjes afkuisen. Zorg voor een goede voorraad billendoekjes. Ga voor doekjes zonder parfum, zodat het tere vel van je baby niet geïrrriteerd geraakt.
- Billencrème heb je nodige om na het verschonen van je baby de billetjes goed te hydrateren en beschermen.
- Goede (digitale) koortsthermometer.
- Verzorgingsproducten voor het badje (en achteraf).
2. Dagelijks leven
- Kledij: tuurlijk zijn die babykleertjes allemaal überschattig, maar wat je baby de eerste weken écht draagt zijn body’s en pyjama’s. Haal dus een 7-tal body’s en een 7-tal leuke pyjama’s in huis en je kan verder! Zorg ook dat de uiteinden van je kindje altijd goed warm blijven. Dus een mutsje en sokjes – heel handig: modelletjes van Kruidvat die niet afzakken –zet je ook op het lijstje.
- Een goed autostoeltje en/of draagstoeltje (maxi cosi)
- Tetradoeken: je hebt er nooit genoeg van :-).
3. Slapen
- Bedje, wieg of co-sleeper (met een goede, warmte- en vochtregulerende matras en luchtdoorlatende matrasbeschermer)
- Veilige (inbaker)slaapzak. Laat je baby zeker niet slapen onder een deken.
4. Voeding
Bij borstvoeding
- Een goede borstvoedingsbh. Tip: wacht tot na de geboorte om je borstvoedingsbh’s te kopen. Na de geboorte zetten je borsten nog uit en het is moeilijk om de exacte maat te bepalen. Laat je bijstaan door een professional, goed advies is belangrijk. Wil je er toch al eentje kopen vooraf? Wacht wel tot na 36 weken zwangerschap.
- Borstcompressen
- Voedingskussen (met extra beschermhoes)
Bij flesvoeding
- Een 3-tal flesjes, met bijhorende spenen.
- Flesvoeding.
- Een flessenborstel.
En euh … Mama, je bent goed genoeg! Het is zelfs absurd hoe goed genoeg je bent.
Download het e-book ‘Eerste weken met je baby’
Wil je dit e-boek downloaden? Dat kan heel eenvoudig.
Dankzij onze samenwerking met Kruidvat kan je het e-boek GRATIS downloaden.
Hoe?
- Klik op de knop hieronder en laat je gegevens na.
- Meteen daarna (of maximaal enkele minuutjes later) ontvang je het gratis e-boek.
Veel leesplezier!
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kruidvat. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.