Hanne Verbruggen K3

Hanne (K3) ‘schaamt’ zich om roze wolk. Herkenbaar? Hoe is dat bij jou?

17/02/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Hanne Verbruggen, beter gekend als Hanne van K3, is na haar zwangerschapsverlof herenigd met haar collega’s Marthe en Julia, met wie ze volop repeteert voor de nieuwe ‘Vleugels’-tournee. Vier maanden geleden werd Hanne mama van Julien, die een droom van een baby is. Maar dat durft de zangeres niet altijd te zeggen …

“Het is een topkind, weet Hanne (28). Maar daar voegt ze meteen aan toe: “Ik ben soms wat bang om te zeggen dat alles goed gaat, omdat ik geen ideaalplaatje wil ophangen naar andere vrouwen toe”, aldus de zangeres in interviews.

“Vroeger kon je niet kwijt dat een roze wolk ook grijs kon zijn. Nu is het omgekeerd.” Alsof ze zich bijna schaamt of schuldig voelt dat het vlot loopt. En ze is niet de enige die met dat gevoel rondloopt.

Andere mama’s met een makkelijke baby herkennen het: tussen de verhalen van baby blues, lastige slapers, huilbaby’s, moeilijke borstvoeding tot postnatale depressie wordt het je blijkbaar niet altijd in dank afgenomen dat je vertelt over je roze wolk.

Grijs of roos, allebei normaal

Ook zorgverleners merken de tendens op. “We komen uit een periode waarin het not done was om te zeggen dat het níét goed ging”, zegt klinisch psychologe Nicole Vliegen (KU Leuven) in Het Nieuwsblad.

“Als het na de geboorte toch allemaal minder evident bleek dan gedacht, dan voelden ouders heel erg dat ze daar niet op voorbereid waren. Dat niemand hen daarvoor had gewaarschuwd. Nu is er wél heel veel aandacht voor het feit dat de roze wolk vaak grijs kan zijn.”

Dat zorgde ervoor dat mama’s (en/of papa’s) het niet meer durven zeggen als het goed gaat. Terwijl zowel de grijze als de roze wolk als normaal moet beschouwd worden. Gaat het hobbelig? Dat is perfect normaal! Gaat beter dan verwacht? Top toch, en … ook normaal! Alles wat daar tussenin ligt? Even normaal.

OPROEP: voel jij de roze-wolk-schaamte?

Durf of durfde jij ook niet praten over je roze wolk? Uit angst voor scheve blikken? Of omdat je niemand wil kwetsen?

Zin om je verhaal te delen? Laat het ons weten. Stuur een mailtje naar lore@mamabaas.com.