baby bang

Help, mijn baby is bang voor vreemden!

1/07/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Hallo, baby! Van tantes en ooms tot vrienden en buren, een baby ontmoet voortdurend nieuwe mensen. Hoewel het voor volwassenen en oudere kinderen meestal een blije gebeurtenis is om een baby te zien, kan het voor de baby zelf soms minder prettig zijn om nieuwe mensen te ontmoeten.

Baby’s kunnen bang of in de war zijn als ze nieuwe gezichten zien of nieuwe stemmen horen. We noemen dat ook wel ‘angst voor vreemden’ of ‘vreemdelingenangst’. Sommige baby's zijn bang, terwijl anderen het helemaal niet erg lijken te vinden. 

Elke baby is anders, maar de meeste beginnen deze angst te ontwikkelen rond de leeftijd van 7 à 10 maanden. Bij sommige kinderen duurt het maar een paar maanden, terwijl anderen jarenlang bang blijven voor vreemden. Als je kind bang is, onthoud dan dat angst voor vreemden een veelvoorkomende en normale fase in de ontwikkeling van kinderen is. Er is dus niets mis met die angst, het is eigenlijk een heel normale reactie!

Tekenen van angst

Als je kind bang is voor vreemden, zul je deze signalen zeker herkennen: 

 • huilen;
 • onrust;
 • een angstige blik op het gezicht;
 • je baby of kind wordt erg stil;
 • het probeert zich te verstoppen; 
 • het kind klampt zich vast aan iemand bij wie hij zich veilig voelt. 

Angst verminderen

Hoe oud je baby ook is of hoe zijn ervaringen met nieuwe mensen ook zijn, je kan hem op verschillende manieren laten kennismaken met nieuwe gezichten. Ook al is hij bang voor vreemden, het is heel belangrijk voor zijn sociale vaardigheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan je doen om hem daarbij te helpen: 

 • Binding met je baby. Baby’s hechten zich aan hun primaire verzorger, wat hen een gevoel van veiligheid en comfort geeft. Een gezonde hechting is dus belangrijk voor de sociale vaardigheden en ontwikkeling van je baby.
 • Houd fysiek contact met je baby terwijl hij nieuwe mensen ontmoet. Houd zijn handje vast of laat hem op jouw schoot zitten terwijl hij nieuwe gezichten ziet.
 • Blijf kalm en begroet de nieuwe persoon hartelijk om het goede voorbeeld te geven.
 • Als je kind een knuffel heeft, kun je die meenemen wanneer hij nieuwe mensen ontmoet.
 • Stel kinderen thuis of op een vertrouwde plek voor aan nieuwe mensen als dat mogelijk is. Als je baby naar een nieuwe plek gaat, zoals een kinderdagverblijf, kun je er een paar keer met hem naartoe gaan voordat je hem daar achterlaat. Zo raakt hij vertrouwd met de omgeving.
 • Probeer met je baby te spelen terwijl hij nieuwe mensen ontmoet. Geef de nieuwe persoon een speeltje om mee te spelen of nodig hem uit om een spelletje mee te doen. Je kunt nieuwe mensen ook laten helpen met dagelijkse activiteiten, zoals een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan.
 • Als je kind oud genoeg is om het te begrijpen, probeer hem dan voor te bereiden op de ontmoeting met nieuwe mensen. ‘We gaan vandaag mijn vriend ontmoeten.’ 
 • Als je baby huilt in de buurt van nieuwe mensen omdat hij schrik heeft van vreemden, overweeg dan eens te videochatten. Dat is misschien niet de belangrijkste manier waarop kinderen nieuwe mensen ontmoeten, maar baby's van 8 maanden oud kunnen al leren hoe ze kunnen communiceren via video.

Raak niet meteen ontmoedigd als het niet goed gaat de eerste keer dat je baby iemand nieuws ontmoet. Blijf volhouden en je baby voorstellen aan nieuwe mensen. Heb geduld, en zet je baby vooral niet onder druk. Als hij voortdurend blijft huilen, haal je hem uit de situatie. Het proces heeft tijd nodig. Als je baby echter een intense angst voor vreemden heeft, die niet minder lijkt te worden naarmate hij ouder wordt, neem dan contact op met een zorgverlener.

 

Bron: vrij vertaald naar Pathways
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes