Kraamzorg: niets dan voordelen voor jou en je baby, tot zelfs energietips
Concrete hulp, tips en advies
“Als kraamverzorgenden helpen we ouders met de verzorging van hun baby”, vertelt Saralie (Familiehulp) over de verschillende voordelen van kraamzorg. “We geven bijvoorbeeld een badje, verluieren of voeden de baby.”
“Of we geven advies en tips rond hoe je kan omgaan met huilbuien en krampjes. Zo kunnen ouders het nadien zelf met een gerust gevoel op zich nemen. Ook bij borstvoedende mama’s staan we klaar met ondersteuning, bijvoorbeeld voor het afkolven of als het niet meteen vlot loopt.”
De komst van een baby heeft vaak een grote impact op een gezin. “Als kraamverzorgenden willen we in de eerste plaats mama’s de kans te geven om te rusten. Zo kunnen zij samen met de andere gezinsleden op hun eigen tempo wennen aan de nieuwe gezinssituatie."
"We brengen bijvoorbeeld de andere kinderen naar school of begeleiden hen bij huiswerk of spelen. We verrichten ook huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, koken en strijken.”
Roze wolk met grijze stippen
Een kraamverzorgende heeft ook heel veel aandacht voor het mentale welzijn van mama’s en papa’s. “Mensen zien een bevalling/geboorte en kraamperiode meestal als een gelukkige periode, maar dat is niet altijd het geval”, weet Saralie.
“Ik spreek zelf altijd over een roze wolk met grijze stippen. Naast vreugde zijn er vaak ook gevoelens van onzekerheid, twijfel of angst. En dat is perfect normaal. Op dat moment bieden wij ouders een luisterend oor en staan we hen bij met raad en daad.”
Kindje verloren
Psychosociale ondersteuning is een belangrijk aspect van kraamzorg, ook bij ouders die hun kindje verloren. “Soms komen we in situaties waarbij ouders hun foetus of pas geboren baby hebben verloren. Dan is het heel belangrijk om er hen te zijn. Dat kan in stilte of via een gesprek.”
“Je voelt zelf aan wat ouders op dat moment nodig hebben. Willen ze hun hart luchten of juist alleen zijn? Je moet open staan voor alle situaties en gevoelens. Ook dat is kraamzorg. ”
Goud waard
“Mijn kraamverzorgende Steffie kwam toe en had meteen een luisterend oor. Ze gaf me tips, zowel voor mezelf als de baby. Ondertussen maakt ze elke keer 2 maaltijden klaar waar wij dagen van konden eten. En haar dessertjes (pannenkoeken, fruitsalade, cheesecakebrownie ... ) waren zo lekker!"
"Rubi zat bij haar in de draagdoek, zodat ik rustig kon douchen, naar de kine kon gaan of zelfs wat bijslapen. Ze gaf mijn kleine meisje ook een badje en flesje. Ze deed mijn was en strijk, tussendoor stofzuigde ze nog een keertje."
"Alles deed ze met een lach. Steffi is goud waard. En dat mailde ik zonder enige twijfel naar haar verantwoordelijke toen ze me vroeg of ik tevreden was.”
Kris, mama van Rubi (3 maanden) en Fia (3)
Energiebesparende tips van je kraamverzorgende
Een baby in huis kost centen (voeding, kledij, speelgoed, meubilair …). Zeker in tijden van hoge energieprijzen is het niet altijd evident om al die kosten te dragen. Familiehulp geeft je gratis 3 tips om na de zwangerschap energie te besparen.
TIP 1: Kies voor handwas
De was stapelt zich op met een baby in huis. Lakentjes, body’s, pyjama’s … Als je dringend wat babyspullen moet wassen, kan je altijd een handwas doen. Zo vermijd je dat de wasmachine overvloedig moet draaien (want dat kost water en elektriciteit).
Gebruik je wasmachine alleen als de trommel vol zit. Laat de kledij drogen op het droogrek en gebruik de droogkast vooral voor handdoeken.
TIP 2: 20 graden volstaat
Als je jouw baby een badje geeft, hoeft de ruimte (badkamer, kamer …) niet warmer te zijn dan 20 graden. Als je een goed geïsoleerd babybadje koopt, blijft het badwater ook langer warm. Zo hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen.
En … gooi het badwater nadien niet weg. Gebruik het bijvoorbeeld om het toilet door te spoelen of bij het schoonmaken.
TIP 3: Gebruik wol
Geef je baby wollen rompertjes, kleertjes en dekentjes. Wol houdt je namelijk warm in de winter en lekker koel in de zomer. Vergeet het vooroordeel over prikkende of jeukende wol: de huidige wol die voor babykleertjes wordt gebruikt, is zacht voor de huid en veroorzaakt geen last.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Familiehulp. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.