baby lacht

Voornaam van je kindje is belangrijker dan je denkt: beïnvloedt zijn of haar leven

4/11/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een voornaam kiezen voor je kind: voor de ene is het meteen beklonken, voor anderen is het een moeilijke keuze. Maar je denkt er toch beter goed over na. Want je voornaam achtervolgt je je hele leven. Meer nog, het zou ook je persoonlijke keuzes bepalen.

We moeten eerlijk zijn: iemands naam bepaalt voor een groot deel de eerste indruk die je krijgt van die persoon. Maar je naam is ook voor jezelf heel belangrijk, want blijkbaar bepaalt die ook hoe je zelf naar de dingen kijkt.

Naamlabelproducent My Nametags verzamelde een hele hoop studies uit het verleden over de invloed van voornamen. En kwam tot enkele conclusies.

Namen en discriminatie

Eindigt je naam op een ‘y’? Dan kan je weleens geconfronteerd worden met wat vooroordelen. Over die namen wordt makkelijker lacherig of zelfs neerbuigend gedaan. In 2020 deed VTM een rondvraag en daaruit bleek dat 9 op de 10 uitzendkantoren vlotjes ingingen op de vraag om geen personen met een naam die eindigt op ‘y’ naar een chic event te sturen.

Ook voor mensen met andere Engelse namen zijn we doorgaans minder mals. Neem bijvoorbeeld ‘Kevin’, een naam die in de jaren 80 veel werd gegeven, maar die de laatste jaren een slechtere reputatie heeeft en wordt geassocieerd met een lagere sociale klasse.

De cijfers spreken voor zich. In 2021 werden er maar 33 Kevins geboren in ons land, waarvan 20 in Vlaanderen. In 1995 waren het er nog 454. Chelsey is van de namenlijst geschrapt sinds enkele jaren. En in 2021 kwamen er maar 5 Kelly’s bij. Ook andere namen die eindigen op een ‘y’ doen het veel minder goed.

Hoe unieker, hoe beter

Unieke voornamen zijn dan weer een enorme winner. Vooral in gezinnen met een hoger inkomen krijgen kinderen vaker een naam die je niet zo veel hoort. En blijkbaar staat een unieke naam later ook gelijk aan aan een unieke(re) job.

De drang om eruit te springen zou mogelijk grotere zijn bij mensen met een unieke naam dan bij mensen met een minder speciale naam. Dat zou dus willen zeggen dat niet alleen anderen een bepaalde associatie maken met je naam, maar dat jij dat zelf ook doet.

Ook de manier waarop andere mensen reageren op jouw naam kan ervoor zorgen dat jij zelf positieve maar evengoed negatieve kenmerken koppelt aan jezelf. En in extreme gevallen kan dat je zelfbeeld stevig naar omlaag halen.

Maar het omgekeerde kan ook: het kan je weerbaarheid verhogen, zo beweert de Amerikaanse socioloog Dalton Conley. Volgens hem kunnen mensen met aparte namen hun impulsen beter onderdrukken. Dit omdat ze moeten leven met de vragen die iedereen over hun naam stelt en de plagerijen die er soms mee gepaard gaan.

Al gehoord van het naamlettereffect?

Misschien een niet zo alledaagse vraag, maar heb je al een aan mensen gevraagd wat hun favoriete letter is? Wel, de kans is groot dat ze er eentje kiezen die voorkomt in hun eigen voornaam. Dat komt door het naamlettereffect, een theorie die zegt dat je de letters die in je naam voorkomen verkiest boven andere letters.

Onderzoek toont zelfs aan dat het zo ver gaat dat het zelfs je levenskeuzes beïnvloedt. Zo zou je sneller op bepaalde plaatsen gaan wonen en werken wanneer de letters met je naam overeenkomen. Heet je bijvoorbeeld Gert, dan heb je meer kans dat je in Gent gaat wonen. Bij mensen met een hogere eigenwaarde zou dat effect trouwens groter zijn.

Op zoek naar inspiratie?

Ben je nog op zoek naar dé perfecte naam? Dan kan onze NAMENTOOL misschien inspiratie bieden!

 

Psssttt, jouw startbedrag al aangevraagd bij Parentia (sponsor van onze namentool)? Jawel je hoort het goed - je hoeft niet te wachten tot je kleine spruit er is om het startbedrag ter waarde van liefst 1238,78 euro aan te vragen. Doe de aanvraag al tijdens je zwangerschap, dan kan je je startbedrag al ontvangen vanaf twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum. Je startbedrag aanvragen is een eitje: het is in geen tijd gepiept via een online tool.

 

 

Bron: hln.be