baby drinkt flesje

Waarom is vitamine D belangrijk voor je baby?

30/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Baby’s en vitamine D, ze worden vaak in 1 adem genoemd. Je kent het wel, het donkerbruine flesje met druppels dat van in het begin tot je baby-uitzet behoort. Maar waarom hebben baby’s een dagelijkse dosis vitamine D nodig? En hoe lang geef je dat extraatje?

Vitamine D is een vitamine die we natuurlijk aanmaken bij de blootstelling aan zonlicht. Die vitamine zit ook in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis.

Een belangrijke vitamine, die mee zorgt voor een goed immuunsysteem, een goede werking van de spieren, en normale botten en tanden.

Maar onderzoek wijst uit dat veel kinderen en baby’s een tekort hebben aan vitamine D, vooral tijdens de wintermaanden. Dagelijks aanvullen is dus de boodschap.

1. Waarom hebben baby’s snel een tekort aan vitamine D?

Baby’s, zeker de allerkleinsten, houd je het best zoveel mogelijk uit de volle zon. Dat wil zeggen dat ze minder kans krijgen om vitamine D natuurlijk aan te maken.

In moedermelk zit van nature vitamine D, maar niet voldoende. Geef je kunstvoeding? In start- en opvolgvoeding zit vitamine D, maar ook daarmee krijgt je baby er (te) weinig van binnen. Vandaar dat een baby dagelijks een supplement nodig heeft.

2. Hoeveel vitamine D heeft een baby dagelijks nodig?

Het advies (van de Belgische Hoge Gezondheidsraad) is om baby’s en kindjes dagelijks 400 IE (internationale eenheden) ofwel 10 µg (microgram) vitamine D te geven (vanaf de geboorte). Dat zijn bijvoorbeeld 2 druppeltjes NANCARE® Vitamin D (tenzij je dokter iets anders voorschrijft).

Je kan de druppels in je moedermelk of in zuigelingenmelk geven - op voorwaarde dat je baby zijn flesje steeds leegdrinkt - ofwel met een lepeltje geven of rechtstreeks in de mond van je baby.

Dat doe je het hele jaar door, niet enkel tijdens de winter en onafhankelijk van het soort voeding dat je kleintje krijgt.

3. Wat als je vergeet om vitamine D-druppels te geven?

Panikeer niet als je eens een dagje hebt overgeslagen van het vitamine D-supplement. Dat kan geen kwaad.

Het is een vetoplosbare vitamine, wat wil zeggen dat ons lichaam een teveel kan opslaan en aanleggen als reserve. Die reserve kan je baby gebruiken als hij even wat te weinig heeft. Of als je de dagelijkse druppeltjes eens vergeten bent.

4. Welke vitamine D-druppels kies je voor je baby?

vitamine D Nestlé NANCARE

Kies voor een product waarbij je zeker bent van de hoeveelheid vitamine D. Kijk goed dat die vermeld staat op de verpakking en dat ze ook echt in de druppels zit. Vraag gerust raad aan je apotheker.

Ga voor een supplement zonder toegevoegde suikers, smaakstoffen of andere additieven, zoals NANCARE® Vitamin D. Dat bevat bovendien geen lactose noch gluten, dus ook als je kindje een intolerantie heeft, kan het dat zonder problemen nemen.

5. Hoe lang moet een kind extra vitamine D krijgen?

Geef je kind zeker tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks extra vitamine D, het hele jaar door. De dosis blijft al die tijd dezelfde, namelijk 400 IE (internationale eenheden) ofwel 10 µg. Eigenlijk mag je vitamine D blijven geven gedurende de hele kindertijd. Zeker naar de winter toe komt een tekort veel voor bij kinderen.

Opgelet: supplementen zijn natuurlijk geen vervanging voor een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Dus neen, lieve kindjes, van die groenten en fruit raak je niet af ;-).

6. Moet je als borstvoedende mama ook extra vitamine D nemen?

Als je borstvoeding geeft, geef je via je moedermelk inderdaad een kleine hoeveelheid vitamine D mee door aan je baby. Maar zelf extra vitamine D nemen hoeft daarom niet. Enkel als je dokter echt een tekort vaststelt, is het nodig om een supplement te nemen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet extra veel naar buiten mag trekken om te profiteren van de gezonde buitenlucht en de zonnestralen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes