baby eet

21 gouden tips over hoe je begint te diversifiëren in voeding

8/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Rond vier à zes maanden is je baby eindelijk  klaar voor het grote voedingsavontuur. Deze stap is cruciaal, want ook al kreeg hij reeds een notie van de verschillende smaken mee toen hij nog in mama’s buik zat en later eventueel ook via de moedermelk, toch zal hij plots moeten omgaan met sterkere smaken en totaal onbekende texturen. En dan hebben we het niet eens over de verschillende temperaturen van de maaltijden: lauwe melk, koude fruitpap, warme groentepap … Je zou voor minder in de war geraken. 

Bij het introduceren van nieuwe, onbekende receptjes of ingrediënten is het belangrijk om de reacties van je baby te observeren. Is hij enthousiast, verrast of geïnteresseerd? Hij moet zoveel dingen ontdekken; zoveel kleuren, texturen, geuren die zowel kunnen verrassen als teleurstellen. 

Het belangrijkste in zo’n geval is je kind nooit te forceren. De introductie van een nieuw voedingsmiddel en de aanvaarding ervan gebeurt stap voor stap, je zult het dan ook meerdere keren moeten voorschotelen en dus soms geduld nodig hebben. Eten is namelijk ook een proces dat je kind moet leren; hij leert ook niet stappen op één middag. Op dezelfde manier heeft hij evenveel tijd en geduld van mama en papa nodig om gezond te leren eten. 

Tips om te beginnen te diversifiëren in voeding

 1. Gebruik zoveel mogelijk smaken, kleuren en texturen. Hoe meer variatie, hoe blijer je baby.
 2. Geniet van de gastronomische gouden tijd van je baby (tussen 6 en 24 maanden), wanneer hij nieuwsgierig is naar nieuwe smaken, geuren, kleuren en texturen.
 3. Ook je baby lust graag lekker eten, schotel hem dus alleen gerechten voor die je zelf ook graag zou eten.
 4. Baby’s hebben een natuurlijke voorkeur voor complexe, avontuurlijke smaken. Kruidenmixen zijn hier ideaal voor en helpen bij hun smaakontwikkeling. 
 5. Smaakontwikkeling bereidt een baby voor op smaken die hij later zal eten en laat hem houden van complexe smaken, wat als een natuurlijke bescherming tegen de magnetische aantrekkingskracht van zout en suiker zal werken.
 6. Om een nieuw voedingsmiddel te aanvaarden kan het zijn dat een baby of peuter tien tot twintig blootstellingen nodig heeft. Dat lijkt veel, maar het is de moeite waard. Het is niet omdat je baby een eerste keer iets niet lust, dat hij er later niet verzot op kan zijn. Geduld is dus erg belangrijk. Zodra een ingrediënt aanvaard is, aanvaardt hij het voor het leven.
 7. Houd het speels. Stimuleer zijn zintuigen en laat hem alle soorten ingrediënten op een speelse manier ontdekken. Neem hem mee naar de winkel, laat hem groenten en fruit vastpakken of neem hem mee naar een moestuin of groenteboer. Toon ingrediënten die groeien, in alle seizoenen en vormen en betrek hem zo snel mogelijk bij het koken, ook al maakt hij er een boeltje van. Praat positief over voedsel en leg hem dingen uit. Waarom zijn fruit en groentjes beter dan suiker? Zelfs op 1 jaar steekt je baby al van alles op. Vertel hem over de magische eigenschappen van groenten fruit (spinazie geeft je superkracht, broccoli maakt je haar zacht en glanzend, wortelen zorgen ervoor dat je zelfs in het donker goed kunt zien enzovoort). Koop een speelkeukentje met veel gezonde ingrediënten. 
 8. Eet zoveel mogelijk samen met je baby aan tafel en eet iets soortgelijks. Je baby kan vanaf zes maanden een variant eten van jouw gerecht. Een gerecht of menu voor de hele familie maakt trouwens ook het koken en het shoppen gemakkelijker. 
 9. Creëer een positieve sfeer rond eten en het eetmoment. Vermijd schermen en maak er een mooi moment van.
 10. Wees zelf een goed voorbeeld. Je baby zal je na-apen; hoe gezonder jij eet, hoe meer kans op succes.
 11. Het is belangrijk je baby zo vroeg mogelijk te leren wat verzadiging is en hoe het voelt. Hij kiest daarbij zelf wanneer hij genoeg heeft of niet. Verplicht je kind dus nooit zijn bord leeg te eten.
 12. Dessert is iets feestelijks, niet iets wat een kind elke dag nodig heeft, en zeker niet iets wat als beloning gegeven wordt (omdat hij bijvoorbeeld zijn bordje heeft leeggegeten). 
 13. Luister naar je moeder- en vadergevoel: je hoeft niet alles af te wegen. Elk kind is anders en niemand kent hem beter dan jij! Zolang je kind op de groeicurve zit, is alles goed.
 14. Vermijd te veel snacks. Een baby of een kind heeft drie maaltijden en 1 snack nodig, niet meer (behalve melk uiteraard). 
 15. Je baby leert het best kauwen tussen acht en achttien maanden, maar hij moet dan wel iets krijgen om te kunnen leren kauwen. Textuur is dus belangrijk. Mits de nodige veiligheid hoef je hier niet bang voor te zijn.
 16. Vermijd suiker en zout, net als bewerkte producten die vaak te vet (slechte vetten), te zoet of te zout zijn. Snoepgoed als beloning geven zal je kind verstaan als ‘als ik iets doe of eet wat minder lekker / goed is, dan krijg ik als beloning iets wat heerlijk is’. 
 17. Gebruik zoveel mogelijk biologische ingrediënten
 18. Baby’s hebben heel veel goede vetten nodig, veel meer dan volwassenen. Vermijd ze dus zeker niet en voeg bij elk gerecht wat extra toe. 
 19. Vergeet niet dat je baby ook water heeft, zeker in het begin van de diversificatie. Veel te vaak zijn jonge baby’s gedehydrateerd.
 20. Leer je baby houden van kruidenmengelingen, groentesauzen, tapenades … Ze zullen in zijn nee-fase dienen als smaakbrug om nieuwe voeding gemakkelijker te aanvaarden. 
 21. Ik raad aan om bij je baby elke lunch en avondmaal iets groens te geven. Ik raad ook aan om bij elke maaltijd, dus bij het ontbijt, de lunch en de avondmaaltijd, een andere felle kleur te gebruiken. De felle kleuren in groenten en fruit bevatten vaak bijzonder krachtige voedingsstoffen. Als een baby aan kleur went, zal het de komende jaren gemakkelijker worden om zijn dieet gevarieerd en evenwichtig te houden. Voor deze kinderen zien bruinbeige maaltijden, zoals gegrilde kaas en chips, of hamburgers en friet, er saai uit; ze weten intuïtief dat er iets ontbreekt. 

Meer lezen?

Allesetertjes

Genieten van gezond eten? Dat leer je het gemakkelijkst vanaf de eerste hapjes!

Ooit al gehoord van de gastronomische gouden tijd? Kleintjes tussen de leeftijd van 6 maanden tot 2,5 jaar staan open voor een heleboel nieuwe smaken en texturen. De 'nee-ik-lust-dat-niet-fase' laat nog even op zich wachten en daar moet je volop van profiteren.

Zo denkt Aurélie D'Hulst, oprichtster van Sienna & Friends, er ook over. Het is de ultieme ontdekkingsfase en daarom het perfecte moment om jouw baby leren gezond te eten. Handige tip: door ze nu kennis te laten maken met zo veel mogelijk smaken, kleuren en texturen, zullen ze later meer lusten. En dat zal jou veel huilbuien besparen, win-winsituatie dus.

Aurélie bundelde al haar kennis over nutritionele opvoeding en smaakontwikkeling in Allesetertjes. Ze bezorgt je 75 recepten voor je baby, peuter en vooral om samen als familie van te genieten.

Meer info over het boek vind je hier
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes