6865fi.jpg

Vanaf wanneer mag je kindje water drinken?

9/07/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

‘Drink elke dag voldoende water’, die raad ken je. Tenminste, als volwassene. Maar hoe zit dat voor die kleintjes? Vanaf wanneer mag je baby water drinken? Hoe zit het met peuters en kleuters? En hoeveel water mag dat zijn? Aaargh, veel vragen … Tijd voor een waterdicht antwoord.

Piepkuikens: baby’s tot 6 maanden

Onthoud vooral dit: water komt … later. De eerste 6 maanden heeft je baby’tje enkel melkvoeding nodig. Borst- of flesvoeding dus. Het heeft namelijk de calorieën en voeding nodig om te groeien.

Vervang je de melkvoeding door iets anders, dan raakt dat kleine maagje snel vol en vermindert de eetlust. Gevolg: je baby krijgt de voedingsstoffen die hij nodig heeft niet binnen. En ook: bij borstvoeding kan extra water je melkproductie zelfs verstoren.

Kleintjes van 6 maanden tot een jaar

Hoera, de tijd van de vaste voeding is aangebroken. Euh … van het kliederen en eten in elk hoekje van het huis. Je kindje drinkt daarnaast nog altijd 0,5 liter melkvoeding. Na een vaste maaltijd mag een bekertje water zeker. Maar dan wel plat en het liefst zo mineraalarm mogelijk, zoals het Belgische water Valvert.

Omdat het water licht gemineraliseerd is, heeft het niet alleen een pure smaak, maar is het super geschikt voor de kiddo’s – het hele gezin eigenlijk. Ook voor babyvoeding trouwens.

Peuters, kleuters en oudere kids

Kleine kinderen voelen niet echt zelf aan wanneer ze dorst hebben. Dus jij zal in het oog moeten houden dat je kindje genoeg drinkt. Water is en blijft de beste dorstlesser. Vanaf het moment dat je (b)engel 1 jaar oud is, mag je water geven als hij/zij erom vraagt.

Maar hoeveel water moet dat nu precies zijn?

·      Kleintjes van 1 tot 3 jaar
Peuters en jonge kleuters hebben 500 milliter water per dag nodig, bovenop hun dagelijkse dosis melk.

·      Kindjes tussen 3 en 6 jaar
Oudere kleuters hebben 800 milliliter water per dag nodig.

·      Kinderen tussen 6 en 12 jaar
Kinderen uit de lagere school moeten tot 1 liter water per dag geraken.

·      Kinderen vanaf 12 jaar
Kinderen vanaf 12 jaar kan je beschouwen als een volwassene – euh op het gebied van water drinken … en alleen water drinken dus hé. Zij hebben 1,5 liter water per dag nodig.

Valvert heeft trouwens een megahandige helper: de waterkalender. Voor elk glas dat je kind heeft gedronken, kan het er eentje inkleuren. Heel simpel, maar een prima motivator!

Wat op warme dagen?

Net zoals iedereen heeft je baby bij warm weer extra vocht nodig. Misschien wil je dan toch meer water geven, om zeker te zijn? Niet doen! Voor de mini’s tot 6 maanden zorg je gewoon voor extra borstvoeding. Of een extra flesje melk (maar niet aanlengen met meer water!).

Voor kleintjes ouder dan 6 maanden blijf je zeker de 0,5 liter melkvoeding per dag geven, maar je mag aanvullen met water als dat nodig is. Kinderen ouder dan 1 jaar kan je gerust meer water laten drinken. Graag zelfs!

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Valvert. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes