7528fi.jpg

Bye bye zoemers! Tips tegen muggen bij (kleine) kinderen

19/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Muggen! Wat een vergissing van de natuur. Oké, ik weet het, die beestjes doen ook goede dingen, alleen … is dat niet het eerste wat bij me opkomt als ze me uit mijn slaap zoemen. En zeker niet als ze ’s nachts mijn bloedjes van kinderen vol jeukende bultjes prikken! Op zoek naar efficiënte middeltjes om muggen weg te houden.

Het liefst van al mep je ze plat. Maar je kan natuurlijk niet de hele nacht de wacht houden naast het bed van je kind – al heb je dat in een niet al te ver verleden misschien wel ongewild gedaan. Er zijn andere manieren om muggen weg te houden.

Tips om muggen te verjagen

Don’t

  • Vermijd chemische producten of apparaten! Sprays, bandjes en apparaten die je in het stopcontact steekt, bevatten allemaal insecticiden. Helemaal niet gezond voor (jonge) kinderen, want die zijn daar heel gevoelig voor. De meeste insectenwerende producten bevatten DEET, iets wat absoluut niet mag voor baby’s jonger dan 2 maanden. Voor kindjes jonger dan 2 jaar mag je producten met DEET gebruiken met een maximale concentratie van 30 %. Er bestaan ook varianten zonder DEET, met enkel natuurlijke ingrediënten.

 

Do’s

  • Een vliegenraam is nog altijd het meest efficiënt om muggen buiten te houden. Zijn er elders in huis ramen zonder vliegenraam? Zorg er dan voor dat je de kamerdeur gesloten houdt, zodat er langs die weg geen muggen kunnen binnenglippen.
  • Citronellaolie is geschikt voor baby’s en kinderen. Maar smeer die niet op de huid. Zet een potje met olie ergens in de kamer op een veilige plek – onbereikbaar voor de kinderhandjes. Of je kan wat olie aanbrengen op het laken.
  • Er bestaan ook schattige stickers met citronella en/of eucalyptus. Je kleeft ze op de slaapzak, het bedje, de buggy … Ze houden tot 72 uur muggen weg van je kleine schattebout. Je kan ze gerust gebruiken bij kleine baby’s.
  • Een muggenwerend plantje in de slaapkamer, zoals citroenmelisse, rozemarijn, munt of kattenkruid, kan ook. Natuurlijk weer buiten het bereik van je kindje.  
  • Hang een muskietennet (klamboe) boven het bed van je kindje. Er zijn klamboes in verschillende maten. En ze bestaan geïmpregneerd en niet-geïmpregneerd. Gebruik een niet-geïmpregneerd exemplaar, zéker voor baby’s en kinderen tot 6 jaar. Dat is het veiligst, zo ben je zeker dat ze niks in de mond krijgen. Het enige, kleine nadeel? Zo’n net is niet zo handig als je je kindje ’s nachts moet voeden, troosten, verschonen …
  • Een anti-insectenapparaat met ultrasone geluiden is niet giftig, maar de doeltreffendheid ervan is niet bewezen. De geluiden hoor je als mens niet en de anti-mugstekker verspreidt ook geen onaangename geur.  

Een muggenradar begot!

De buienradar ken je waarschijnlijk wel. Zeker als je ’s zomers een uitstapje plant, komt die goed van pas. Maar wist je dat er ook een muggenradar bestaat?! Die toont op een kaart wat de verwachte muggenactiviteit is voor die dag en de komende 5 dagen. Makkelijk te checken.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes