Drink kindje, drink: hoeveel moet je kind drinken bij warm weer?
Gouden drinkregels
Warme temperaturen? Ping, alarmbelletje voor het drinken! Bij warm weer geldt: laat kinderen meer en vaker drinken dan normaal. Hoeveel kinderen normaal per dag per leeftijd moeten drinken? Check ons handige waterdiploma in samenwerking met Valvert. (zie download onderaan)
En schrijf als tweede gouden regel maar op: laat ze drinken vóór ze dorst krijgen. Als ze om drinken komen vragen en dus dorst hebben, is het eigenlijk al een beetje te laat en zijn ze op weg om uit te drogen.
Opgelet: geef ze geen te koud water. Daar is hun maag en spijsvertering niet zo dol op – de jouwe ook niet trouwens. Ook water met koolzuur mijd je het best.
De allerkleinsten: baby’s tot 1 jaar
Yes, ook die mini’tjes hebben bij warm weer extra vocht nodig. Alleen … voor hen is dat geen water. De eerste 6 maanden heeft je baby’tje genoeg aan melkvoeding. Het heeft de calorieën en voeding nodig om te groeien. Vervang je de melkvoeding door iets anders, dan vermindert de eetlust. Gevolg: je baby krijgt niet binnen wat hij nodig heeft. En dat geldt ook bij warm weer.
- Baby's tot 6 maanden:
- Geef je borstvoeding? Leg je baby extra aan, desnoods om het uur. Blijf ook borstvoeding op vraag geven.
- Mama, ook jij moet voldoende blijven drinken! Zo blijft je eigen vochtinname op peil en kan je ook volgen met die verhoogde borstvoeding.
- Krijgt je baby de fles? Geef bij flesvoeding 1 of meer extra flesjes.
- Houd de pipipampers in het oog. 6 gevulde luiers is een mooi dagelijks gemiddelde. En de urine moet lichtgeel van kleur zijn. Kan je die 2 niet afvinken? Tandje bijsteken en je baby extra vocht geven!
- Baby's ouder dan 6 maanden:
- Behoud de minimale hoeveelheid van 0,5 liter melkvoeding per dag.
- Geef extra vocht: het liefst plat, mineraalarm water.
- Ongezoete thee is een prima tweede keuze. Om wat af te wisselen kan je ook ongezoet babyfruitsap, verse groentesap of bouillon geven.
- Gezoete dranken: een no go!
Peuter, kleuters en oudere kinderen
Kleine kinderen voelen niet echt of ze dorst hebben. Jij moet hun ‘drankklok’ zijn. Geef ze regelmatig water te drinken. Maar geen te grote hoeveelheden in een keer.
- Kleintjes van 1 tot 3 jaar
Peuters en jonge kleuters hebben 500 milliter water per dag nodig, bovenop hun dagelijkse dosis melk.
- Kindjes tussen 3 en 6 jaar
Oudere kleuters hebben 800 milliliter water per dag nodig.
- Kinderen tussen 6 en 12 jaar
Kinderen uit de lagere school moeten tot 1 liter water per dag geraken.
- Kinderen vanaf 12 jaar
Kinderen vanaf 12 jaar kan je beschouwen als een volwassene – euh op het gebied van water drinken … en alleen water drinken dus hé. Zij hebben 1,5 liter water per dag nodig.
Moeilijke drinkers? Enkele tips
Niet elk kind zal even makkelijk en met de glimlach naar een glaasje water grijpen. Een beetje extra, leuke stimulans kan dus geen kwaad.
- Plan vaste drinkmomenten. ’s Ochtends bij het tandenpoetsen, bij elke maaltijd, na een spelletje …
- Maak van water drinken een leuke activiteit. Ga bijvoorbeeld op speurtocht naar een bron met drinkbaar water en laat je kind zelf de fles vullen.
- Zorg voor een supercooledrinkfles en laat je bengel die zelf kiezen in de winkel. En voorzie misschien een extra exemplaar voor bij oma en opa, als je kind ergens gaat logeren of op uitstap gaat.
- Pimp your water! Met bevroren fruit, zoals aardbeien of frambozen, krijgt het water niet alleen een leuk kleurtje, maar ook nog eens een fijn smaakje.
- Hete dag? Maak een waterijsje van ongezoet (vers) fruitsap dat je aanlengt met water. Vormpjes vullen en in de diepvriezer zetten.
- Vochtrijke tussendoortjes zijn altijd een goed idee. Een sappig stukje (water)meloen, mango of ananas. Of een komkommerstaafje als aperitiefhapje.
- Maak gebruik van het leuke en handige waterdiploma hieronder en laat je kind zich kronen tot Superwaterkampioen!