Waarom we onze pasgeboren baby’s vooral op onze linkerkant dragen

  • door Mamabaas

Als je je baby oppakt, let dan eens op welke kant je hem of haar het vaakst draagt: links of rechts? Als je hem/haar vooral links draagt, dan ben je niet alleen, want maar liefst 70 tot 85 procent van alle vrouwen dragen hun baby vooral links. Een nieuw onderzoek onthult hoe dat komt. 

Rechterhersenhelft is verantwoordelijk

De studie werd gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution en bestudeerde 11 soorten zoogdieren, van paarden en walvissen tot mensen. Elke soort vertoonde een voorkeur om haar kroost aan de linkerkant te dragen, en daarvoor is de rechterkant van de hersenen verantwoordelijk.

‘De voorkeur voor het links wiegen komt voort uit de rechterhersenhelft, die gemakkelijker sociale verwerkingen maakt, zoals bijvoorbeeld gelaatsuitdrukkingen van de baby herkennen’, schrijven de auteurs. ‘Het kind dat links zit ten opzichte van de moeder zou dus meer overzicht geven voor de moeder, omdat zintuiglijke informatie vooral naar de rechterhersenhelft van de moeder wordt doorgestuurd.’

Betere monitoring in onveilige omgeving

Met andere woorden: onze rechterhersenhelft is verantwoordelijk voor emoties en voor het begrijpen wat je ziet. En zoals we geleerd hebben in de biologieles: de linkerhelft van de hersenen controleert de rechterkant van het lichaam en omgekeerd.

Het is dus een instinctieve manier van je lichaam/hersenen om beter de gezichtsuitdrukkingen van je kind te herkennen. De reden: je kind zoveel mogelijk kunnen opvolgen en beschermen in een onveilige omgeving.

Nog een weetje: je zou blijkbaar vooral geneigd zijn dit te doen in de eerste levensweek van de baby.
(Dat laatste verklaart veel, want persoonlijk draag ik mijn kleuter van 4 en al een flink patatje – als ik haar moet dragen – toch vooral rechts (en ik ben rechtshandig).)