mama en baby aan tafel eten

5 mythes rond de Rapley-eetmethode doorbroken

25/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Vanaf 6 maanden is vaak hét moment voor heel wat baby’s aangebroken: de kennismaking met vaste voeding. En voor mama … het moment om elke dag de vloer te staan schoonmaken. De ene kiest voor groente- en fruitpap, de andere voor de Rapley-methode, waarbij je stukjes aanbiedt. Al bestaan er soms nog wat misverstanden over die laatste manier.

Wat is Rapley?

stukjes gesneden mango

De Rapley-methode houdt in dat je een baby vanaf zes maanden stukken niet gepureerde of gemixte groenten en fruit aanbiedt. Zo kan je kindje zelf smaken, geuren, kleuren en texturen ontdekken. En kan het ook zelf bepalen wat en hoeveel het eet, wat de overgang tussen borst- of flesvoeding en vaste voeding kan vergemakkelijken.

De Rapley-aanpak zet sterk in op de ontdekkingsdrang van baby’s (waarbij ze toch al alles naar de mond brengen). De methode gaat ervan uit dat de vaardigheid van de baby om eten naar de mond te brengen samenvalt met de mogelijkheid om voedsel te verteren.

Omdat ze zelf beslissen hoeveel en wat ze eten, krijgen ze over het algemeen wel minder binnen dan baby’s die gepureerde voeding krijgen. Maar aangezien de voeding nog wordt aangevuld met melk, wat de hoofdvoeding blijft, is dat in principe geen probleem. Dwing je baby niet om te eten, het komt vanzelf wel.

Fabels rond Rapley

1. Je baby verslikt zich makkelijker

Tegenstanders wijzen vaak op het verslikkingsgevaar. Maar een baby die opgroeit met de Rapleymethode verslikt zich bijna niet, omdat de kokhalsreflex nog sterk aanwezig is. Natuurlijk laat je je jonge kindje niet alleen als het eet en blijf je waakzaam.

Dingen in hun mond stoppen? Normaal doen kinderen niets liever. Denk aan banaan in stukjes, gepelde druiven (in vier gesneden, om problemen te voorkomen bij verslikking), frambozen ... en laat je kindje wennen aan de textuur.

2. Zonder tandjes beter geen stukjes

Geen tandjes? Geen probleem! Ook al kan je baby nog niet kauwen, erop sabbelen en leren de smaken en texturen kennen lukt wel. En dat zou er op latere leeftijd ook moeten toe leiden dat je kindje wat meer lust - *hoopvol!

Kindjes eten aperitief

Geef je kleintje dus gerust ook een snackje bij het aperitief. Hier zijn de Baby Puffs van Nestlé alvast een winner, met of zonder tanden. Die zijn trouwens zonder toegevoegde suikers en bevatten vitamine B1.

Baby’s moeten vooral leren kauwen met hun kaakspieren, dus die tandjes zijn handig, maar zeker geen must :-) Uiteraard wacht je het best nog even wachten met biefstuk of een halve appel.

3. Kokhalzen is gevaarlijk

In een vroege fase kan het inderdaad zijn dat je baby wat frequenter kokhalst. Dat is behoorlijk verschieten, redelijk beangstigend zelfs. Maar gevaarlijk is het niet.

4. Je hebt als ouder geen controle

Het klopt dat je iets meer moet ‘loslaten’, maar het blijft een baby. Als ouder kan je ingrijpen als je ziet dat er iets misgaat.

Bovendien is het voor je kindje wat die controle betreft net beter. Het leert zelf z’n eetlust en verzadiging beter kennen en controleren. Je kind leert ook actiever en autonomer omgaan met eten.

5. Het wordt een grotere knoeiboel

Maak je niet te veel illusies, met papjes kan je kindje er qua knoeien ook wat van ;-). Baby’s morsen nu eenmaal.

 

Maak een duidelijke keuze

papa geeft peuter eten brocolli

Wat wel belangrijk is, is dat je beide methodes om voedsel aan te bieden aan je kleintje apart gebruikt.

  • Een papje is gepureerd of grof geprakt en geef jij aan je kindje tot het moment dat het zelf met een lepel kan eten.
  • Stukjes neemt je kindje zelf en eet het op eigen tempo.

Meng dus geen stukjes mengen in een fijn gepureerde pap en om het vervolgens met een lepeltje aan te bieden. Stop ook zelf geen stukjes in het mondje van je kind.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Nestlé. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.