7407fi.jpg

7 handige weetjes over flesvoeding

29/04/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Flesvoeding: er is soms veel rond te doen. Maar elke mama beslist of en wanneer haar kindje een flesje krijgt. Meteen na de geboorte? Of overschakelen na enkele maanden borstvoeding? Deze tips komen altijd van pas.

1. Wanneer geef je flesjes?

Wil je meteen na de geboorte flesvoeding geven? Dat kan – en dat is vooral jouw keuze. Jij doet waar jij je het beste bij voelt en wat voor jou als het beste aanvoelt voor je baby.

Beginnen doe je met startvoeding – die vind je bij de apotheek – van bij de geboorte tot je kindje 6 maanden is. Daarna kan je opvolgvoeding – die koop je bij de apotheek of in de supermarkt – combineren met vaste voeding, het liefst tot de leeftijd van 18 maanden.

Don’ts voor pasgeborenen:

  • Gewonekoemelk voor je baby. Die verteert je kleintje moeilijk en het teveel aan eiwitten is niet goed voor de nieren. Bovendien krijgt een baby met koemelk niet genoeg energie binnen en dat zou de groei kunnen verstoren. Vanaf 1 jaar kan koemelk wel, maar zorg dan zeker voor extra vitamine D.
  • Geiten- of paardenmelk: neen.
  • Plantaardige melk (rijst, haver, amandel …) geef je ook niet.

Geef je borstvoeding? Ook dan kies je zelf wanneer je ermee stopt en wanneer je overschakelt naar flesjes. Wil je gedeeltelijk of volledig stoppen met borstvoeding, dan bouw je die voedingen stap voor stap af. Elke dag vervang je op een vast moment een borstvoeding door een flesje moedermelk of kunstvoeding. Na ongeveer een week kan je een volgende borstvoeding vervangen.

Tip: begin met de borstvoeding waarbij je baby het minste drinkt. Vervang de ochtend- en avondvoeding als laatste door flesvoeding.

2. Hoeveel flesjes en hoeveel melk per flesje geef je?

Een gezond baby’tje laat je weten wanneer hij of zij honger heeft, geen zorgen! Probeer je baby te voeden wanneer die het vraagt. Maar een kleine leidraad is wel handig, niet?

Een baby drinkt ongeveer 6 keer per dag – de eerste weken minimum 6 tot 8 keer.

  • De vuistregel zegt dat je de eerste 6 maanden per kilo lichaamsgewicht 150 tot 180 milliliter flesvoeding per dag geeft.
  • Na 6 maanden geef je je kindje minimaal een halve liter, naast de vaste voeding.

Kind en Gezin geeft een handig overzicht van de richthoeveelheden.

En goed om weten: de totale hoeveelheid melk die je kindje per dag binnenkrijgt, is belangrijker dan het aantal melkvoedingen. Het is echt niet nodig om je kindje bij een bepaald flesje te dwingen om het helemaal leeg te drinken als het dat echt niet wil.

Flesje melk

3. Hoe kies je het juiste flesje?

Hoe kies je het juiste flesje? Neem je glas of plastiek? Beiden kunnen, zolang ze maar steriliseerbaar en glad vanbinnen zijn. Als je kiest voor een plastiek flesje, houd dan goed in de gaten of het geen barsten of krassen krijgt. Die zijn namelijk een gedroomd plekje voor bacteriën. Flesje beschadigd = nieuw flesje nemen.

Maak het jezelf makkelijk en ga voor flessen met een wijde hals. Die zijn eenvoudig proper te maken.

Een van onze favorieten is de Avent Natural fles: een flesje dat borst- en flesvoeding combineren makkelijk maakt. De brede speen is zacht en lijkt op een borst. Je kan de fles combineren met een antikrampjesventiel (AirFree-ventiel), gemaakt om je baby te helpen om minder lucht door te slikken. Minder krampjes dus.

4. Welke speen kies je?

Hoe groot moet die speen zijn? Van welk materiaal is die het best gemaakt? En oh jee, er bestaan ook verschillende vormen. Help!

Geen paniek: we hebben het allemaal handig voor je samengevat.

5. Wanneer steriliseer je een flesje?

Gebruik je het flesje voor de eerste keer? Dan steriliseer je het (en alle toebehoren) vooraf altijd. Deelektrische stoomsterilisator van Avent is bijvoorbeeld een handig toestel om in huis te hebben. En heb je weinig tijd? Gebruik een microgolfstoomsterilisator: in 2 minuten zijn je flesjes helemaal proper.

Nadien is het eigenlijk niet meer nodig om dat elke keer te doen nadat je een flesje hebt gebruikt – behalve bij prematuurtjes (of kindjes die ziek zijn). Maar … goed reinigen na elk gebruik is wel nodig. Spoel het flesje en de speen na de voeding meteen uit onder stromend water. Alle restjes moeten eruit.

Klaar? Neen! Je wast een flesje grondig met heet water en afwasmiddel – overal hé, ook de randen van de fles en de schroefdop. Of je zet je vriend de vaatwasser aan het werk, met een voldoende lang programma op minimum 60 °C.

6. Maak je je baby wakker voor een flesje?

Je baby heeft een intern wekkertje. Dat gaat af als hij honger heeft. Met andere woorden: een baby wordt spontaan wakker als hij zijn buikje moet vullen. Meestal moet je je kindje dus niet wakker maken.

Heb jij een echt doornroosje of een schone slaper? Eentje dat doorknort als je het niet wekt? Dan kan het nodig zijn om je baby wakker te maken, ook overdag. Na 4 uurtjes slaap kan je je kindje wakker maken voor een flesje.

Na enkele maanden hebben sommige baby’tjes geen voeding meer nodig ’s nachts. Als je baby geen interesse meer heeft in drinken ’s nachts, laat die nachtlijke voeding dan maar weg (tenzij je baby niet goed groeit of overdag niet goed en spontaan drinkt). Een baby die doorslaapt – ja, er is hoop  – slaat vanzelf de nachtvoeding over.

7. Mag een baby ook water drinken uit een flesje?

Onthoud vooral dit: water komt … later. De eerste 6 maanden heeft je baby’tje enkel melkvoeding nodig. Het heeft namelijk de calorieën en voeding nodig om te groeien.

Vervang je de melkvoeding door iets anders, dan raakt dat kleine maagje snel vol en verdwijnt de eetlust. Het gevolg? Je baby krijgt de voedingsstoffen die hij nodig heeft niet binnen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Philips Avent. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes