6359fi.jpg

Tips en tricks bij lepelvoeding

3/12/2019

Overschakelen van melk op vaste voeding? Een nieuwe wereld gaat open voor je kindje. Leren happen, nieuwe smaken ontdekken … Dat die slabbetjes nu maar eens tonen wat ze aankunnen! Met deze tips gaat het voeden met een lepeltje hopelijk (steeds) vlot(ter).

Vanaf 4 maanden kan je starten met vaste voeding; dan gaan de voedingsreflexen geleidelijk over in bewuste mondbewegingen. Meestal komt groentepap eerst, maar je mag ook starten met fruitpap, zoals je het zelf wil.

Als je verkiest om voltijds borstvoeding te blijven geven, start je zeker vanaf de leeftijd van 6 maanden met vaste voeding. Dan heeft je baby’tje zijn ijzervoorraad namelijk opgebruikt – en dan begin je beter eerst met groenten.

Klein, klein lepeltje … : zo geef je lepelvoeding

Lepel, bordje en slab in de aanslag. Go!

  1. Kies een klein lepeltje. Liefst van plastic, want dat vindt een baby meestal aangenamer.
  2. Eyes on the target! Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen. Zo krijgt hij de tijd om zijn mondje te openen. Bouw er gerust een verhaaltje rond. Wat dacht je van een lepeltje in de vorm van een vliegtuigje?
  3. Breng de lepel horizontaal in de mond. Druk daarbij lichtjes op de tong. Niet bang zijn: de lepel mag gerust in de mond terechtkomen, op de basis van de tong en niet op het puntje van de tong.
  4. Niet doen: de lepel afschrapen langs de bovenlip, bovenste tandjes of het gehemelte. Dat is niet aangenaam en kan de zin in eten al eens doen verdwijnen.
  5. Zet je baby liever wat rechtop, in een stoeltje in plaats van een relax. Houd z’n  hoofdje lichtjes voorovergebogen. Dan heeft hij het makkelijker om de lepel met de lippen leeg te maken.
  6. Het slabbetje moet ook werk hebben hé! Morsen mag, het hoort erbij. Net als een vuile snoet. Je hoeft de mond niet na elke hap af te vegen. Hoe vul je het fotoalbum trouwens anders verder aan met grappige kiekjes?
  7. De aanhouder wint: laat je kindje minstens 10 keer proeven van een nieuwe smaak. Yep, dat is nodig om gewoon te worden aan een smaak. Wil je scoren? Begin dan zeker met zachte smaken, zoals pompoen of wortel.
  8. Laat je kindje zelf maar het tempo bepalen. Forceren is nergens goed voor.
  9. Lippen stijf op elkaar? Hoofd weggedraaid of rug overstrekt? Het is genoeg voor vandaag. Stop maar met het eten geven. Of je baby heeft genoeg, of hij is er nog niet klaar voor. Start bij het laatste opnieuw met een weekje tussenpauze.
  10. Lepelvoeding is even wennen. In het begin zal de baby het eten van de lepel afzuigen en een deel met zijn tong naar buiten duwen. Da’s normaal, want tot nu toe heeft hij enkel nog maar moeten zuigen. Hij moet leren happen. Als het in de smaak valt, zal hij het zeker doorslikken.

En euh, mama … Geduld, geduld, geduld ;-).

Wat mag je kindje wanneer eten?

Regel nummer 1: zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding, met genoeg groenten en fruit. Want lang leve de vitaminen en mineralen. Twijfel je aan welke groente of fruitsoort je kindje al dan niet mag eten? Dat kan je makkelijk checken bij Kind en Gezin.

Tip voor fruitpap

Een handige tip wanneer je een fruitpapje bereidt: voeg een kleine hoeveelheid Cerelac (biscuitkruimels op basis van granen) toe. Geen zorgen over de toegevoegde suikers: die zijn er niet. En aangezien Cerelac een geplet koekje is, moet je nadien de stofzuiger niet bovenhalen ;). Bovendien is het gemakkelijk te doseren én snel gemengd in jouw baby’s fruitpapje. Ideaal om je fruitpapje wat vaster te maken.

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Nestlé. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.