borstvoeding

Borstvoeding: mijn tips

26/04/2023

Bij mijn zoontje mocht ik vier maanden borstvoeding geven en bij mijn dochter is dat al tien maanden and still counting. Hoog tijd dus om die borstvoedingstips even op te lijsten! 

Er is maar weinig kennis rond borstvoeding, zelfs bij vroedvrouwen en gynaecologen laat de kennis soms wat te wensen over. Ook bij Kind & Gezin wordt niet altijd de juiste informatie verstrekt, al hangt veel af van wie je voor je neus krijgt. Borstvoeding is als autorijden, je moet het leren. Als je de kneepjes kent, gaat het bijna vanzelf. In het begin lijkt het hard to master, maar laat me je nu al vertellen: dat is slechts het begin. Het is het zeker waard om door te zetten.

Beginnen met het borstvoedingsavontuur

Bij mijn zoontje wist ik nog niet zeker of ik borstvoeding wou geven. Na mij goed te informeren en de voordelen ervan in te zien (gemakkelijker op gewicht komen), besliste ik om zelf te voeden. Het was in het begin een hobbelig parcours: de eerste weken had ik twee borstontstekingen en een productie die nogal weinig leek.

Dat maakte me erg onzeker en ik maakte me daarover grote zorgen. Onterecht, want eigenlijk was mijn productie waarschijnlijk gewoon vetter dan een andere melkproductie. Geen enkele vrouw is hetzelfde en ook elke moedermelk is anders. Ook bij Rhea heb ik eerder een lagere productie dan andere vrouwen, maar ze groeit en bloeit al tien maanden op mijn melk. 

Onderproductie door te gaan werken

Toen ik opnieuw aan de slag ging na de geboorte van Remus, merkte ik wel een fikse daling van mijn moedermelk. Ook het kolven lukte niet zo goed, ik kreeg er nauwelijks iets uit. Mijn zoontje was toen 3,5 maanden en omdat ik gewone speentjes gebruikte, vond hij de borst (waar hij hard voor moest werken) niet meer interessant. Daardoor kelderde mijn productie zo enorm, dat ik zelfs bijna van de ene dag op de andere kon stoppen zonder af te kolven. Het deed me veel verdriet om al te moeten stoppen en nu weet ik dat ik dat kon vermeden hebben. Maar ik had de kennis toen niet.

Tips

Bij de geboorte mijn dochter was ik helemaal ingelezen en had ik alle kennis vergaard om mijn productie hoog te krijgen én te stabiliseren. En met succes! Ik geef al 10 maanden borstvoeding en ik ben niet van plan om binnenkort te stoppen. Door mijn ervaring weet ik nu wat je nodig hebt en hoe je je productie op peil kan houden.

Ik lijstte daarom een aantal onmisbare borstvoeding tips op zodat jij niet dezelfde fouten maakt als ik.

 • Huid op huid
  Na de bevalling wordt je baby meteen op jou gelegd. Doen ze dat niet, dan mag je echt eisen dat ze dit doen. Huid op huid is niet alleen belangrijk voor de melkproductie, je kindje heeft net zijn veilige haven verlaten en heeft je nodig. Maar ook voor de melkproductie leg je je baby best zo snel mogelijk aan, dus net na de bevalling.
 • De eerste 6 weken zijn cruciaal
  De eerste 6 weken zijn de belangrijkste weken voor je productie. Leg je kindje om de 3 uur aan en laat ’s nachts niet meer dan 4 uur tussen. Ook al geven sommigen het advies dat je ze mag laten doorslapen, niet doen. Voor je productie is het echt gewoon cruciaal dat die borsten regelmatig gestimuleerd worden. Na die 6 weken mag je dan gerust ’s nachts wat langere blokken tussenlaten, als je kindje niet uit zichzelf wakker wordt.
 • Investeer in een goede kolfmachine
  Kolfmachines, ze bestaan in verschillende soorten en vormen. Bij mijn zoontje huurde ik een kolfmachine van de zorgwinkel maar dat zou ik iedereen afraden! Die machines zijn veelal erg oud en eigenlijk geen goede machines. De hedendaagse techniek staat veel verder als het komt op kolven. Ik kocht nu zelf een goede kolfmachine en ben er zo blij mee.
  Pro tip bij thuiswerken of als je graag je handen vrijhebt tijdens het kolven: maak het jezelf gemakkelijk en investeer in een kolfbh. Ik heb die pas gekocht toen mijn dochter al 8 maanden was, maar ik heb ze nu al zoveel gebruikt dat ik niet meer zonder kan. De kolfbh zorgt ervoor dat je gewoon lekker kan doorwerken of computeren terwijl je dus aan het kolven bent. Ik trek de kolfbh over mijn voedingsbh, ik doe daarvoor niets uit. Ik wou dat ik dit eerder wist, want het zou mijn leven heel wat vergemakkelijkt hebben. 
 • Koop de juiste speentjes
  Zodra mijn zoontje door had dat flesje gemakkelijker waren dan de borst, had ik een borstweigeraar. Hij wilde daarna enkel nog flesjes, al zijn er kindjes die enkel en alleen de borst zullen willen. Maar om geen risico’s te nemen en een borstweigeraar te voorkomen, raad ik sowieso altijd aan speentjes te kopen die de borstvoeding nabootsen waardoor je ze perfect kan geven in combinatie met borstvoeding.
 • Kolf, kolf en blijf kolven
  Heb je – zoals ik – een kindje dat nog steeds de wenkbrauwen optrekt bij groentepap en/of fruitpap? Blijf dan vooral verder kolven doorheen de dag. Ikzelf kolf nu nog één à twee keer, afhankelijk van wanneer ze ’s ochtends gedronken heeft. Meestal rond 11 uur en dan nog eens rond 14 uur. Al gebeurt het ook dat ik over de middag gewoon één keer kolf. Rhea drinkt overdag nog vaak als ze thuis is, dus daarom is het belangrijk die productie in stand te houden.
 • Iedereen is anders
  Ik heb best een vrij lage productie. Een kolfbeurt bij mij levert zo’n 70-100 ml per borst. Ik heb me daar lang onzeker over gevoeld, me afgevraagd of mijn baby wel voldoende binnenkrijgt. Rhea drinkt al van in het begin ook maar een vijftal minuutjes. Is dat niet te weinig? Maar dat gepieker was allemaal niet nodig. Ze groeit en ze komt bij, dat is het bijzonderste. Soms drinkt zij om de twee uur, soms laat ze weleens vier uur tussen. In het begin was dit soms maar een halfuur of een uurtje. Allemaal oké. ’s Nachts slaapt zij momenteel nog niet door (tien maanden), maar ze drinkt vijf minuten en slaapt dan weer lekker verder. Van alle borstvoeding tips vind ik dit de belangrijkste.

Elke mama is anders, elke baby is anders en elke productie is anders 

 • Schakel een lactatiedeskundige in
  Lukt het moeilijk of ben je onzeker? Heb je een borstontsteking en weet je niet goed wat je moet doen? Doet het pijn? Heb je bepaalde vragen en vind je geen sluitend antwoord? Je hoeft het niet alleen te doen! Vraag raad bij vriendinnen, volg wat Instagramaccounts over borstvoeding of laat je bijstaan door een lactatiedeskundige.

Doe vooral wat goed voelt

Ik ben een grote voorstander van borstvoeding, maar een nog grotere voorstander van een gelukkige mama met een gelukkige baby. Ben jij gelukkiger met flesvoeding? Past dit beter bij jou? Dan is dat zeker ook geen probleem. Ook als je maar een dag, een week of een maand borstvoeding geeft, you do you. Doe wat goed voelt, dat is het allerbelangrijkste!


Deze blog verscheen eerder op Meerdanmama.
 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes