baby flesje

Hoe weet je wanneer je baby genoeg gedronken heeft?

2/07/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als jonge mama kun je al snel de hongersignalen van je baby oppikken. Je merkt het als hij kribbig wordt, met de lippen beweegt of huilt om gevoed te worden. Maar als je je baby eenmaal begint te voeden, komt de volgende vraag al op de proppen: hoe weet je wanneer je baby genoeg gedronken heeft? Wat zijn de signalen dat zijn buikje voldoende vol zit?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de vraag wanneer een baby voldoende gedronken heeft: de leeftijd van de baby, zijn grootte, zijn slaapschema en zelfs of hij borst- of flesvoeding krijgt. Al deze factoren kunnen invloed hebben op hoeveel hij drinkt en hoe vaak. Maar een eerste belangrijke regel is: onthoud dat elke baby anders is! 

Hoeveel drinkt je baby?

De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10 à 15 ml melk per voeding. De eerste tien dagen komt daar dagelijks gemiddeld 10 ml per voeding bij. Uiteindelijk bouwt dat op naar 90 à 110 ml per voeding. 

Bij flesvoeding kun je de hoeveelheid zelf uitrekenen met een eenvoudig rekensommetje: voor elke kilo die je baby weegt, heeft hij ongeveer 150 ml voeding per dag nodig. Die hoeveelheid deel je door het aantal voedingen dat je baby vraagt, en zo weet je hoeveel melk hij gemiddeld per voeding nodig heeft. 

Wanneer is je baby verzadigd?

De eerste dagen is het nog wat zoeken, maar stilaan zul je merken dat je baby zelf aangeeft wanneer zijn buikje vol zit. In de eerste 6 maanden zijn dit mogelijke signalen: 

  • Je baby sluit zijn mond.
  • Hij lijkt afgeleid of niet langer geïnteresseerd in het voeden. 
  • Hij draait zijn hoofd weg van de borst of fles. 
  • Zijn handen, armen of benen worden heel ontspannen. 
  • Hij vertraagt of stopt met zuigen.
  • Je baby lijkt slaperig of begint in slaap te vallen. 

Naarmate je baby ouder wordt en zijn communicatievaardigheden verbeteren, kunnen zijn signalen ook veranderen. De signalen dat je baby geen honger meer heeft, zullen duidelijker worden wanneer hij zelf ontdekt hoe hij kan vertellen dat hij klaar is:

  • Hij duwt zijn eten weg.
  • Hij sluit zijn mond wanneer je eten aanbiedt.
  • Je baby draait zijn hoofd weg van het eten.
  • Hij gebruikt zijn handen of maakt geluiden om je te vragen om te stoppen met voeden.

Luister vooral naar je baby's signalen van verzadiging, want dat is net zo belangrijk als het herkennen van de signalen wanneer hij honger heeft. Zo leert je baby wanneer hij honger heeft en wanneer zijn buikje goed gevuld is.

Als je baby altijd honger lijkt te hebben na een voeding, praat dan met een zorgverlener om er zeker van te zijn dat je baby genoeg binnenkrijgt tijdens de voeding.

 

BRON: vrij vertaald naar Pathways