gezin aan tafel

Vijf tips om tijd te winnen in de keuken als ouder met jonge kindjes

19/12/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Als jonge ouder is het niet gemakkelijk de tijd of de energie te vinden om naast je baby (en eventuele oudere broertjes en zusjes), je werk, je sociaal leven en je partner nog tijd te vinden om te koken. En al zeker niet als iedereen iets anders moet krijgen. Het lijkt misschien moeilijk om het speels en leuk te houden als je in realiteit gewoon geen tijd of zin hebt om elke avond te koken, daarom een paar tips! 

 1. Het is een grote meerwaarde voor je kind  om samen een soortgelijke maaltijd te delen. Uiteraard kun je zelf wat zout, peper, chili of andere kruiden toevoegen, maar dat kan toch gewoon achteraf? De basis blijft hetzelfde voor iedereen, ook al zul je het de eerste maanden misschien moeten mixen of pletten voor de allerkleinste. Toch hoef je zo maar één menu op te stellen en dat betekent dat je al heel wat tijd hebt gewonnen, niet alleen om te koken, maar ook om boodschappen te doen. 
 2. Zelf werk ik fulltime, ook toen mijn  kinderen klein waren. Ik ben een fervente fan van foodprepping en batch-koken of in het weekend een hele voorraad koken voor de komende week. In het weekend of op een rustige avond (koken geeft mij rust en ontspant me) bereid ik heel wat groenten en gerechten voor waarvan een groot deel direct in de diepvriezer gaat. De dag voor ze op het menu staan ontvries ik ze gewoon en gaan ze van de diepvries naar de koelkast. Dat zorgt er ook voor dat ik veel met mijn kinderen kan koken en die vinden dat helemaal geweldig. 
 3. In principe kun je bijna alle voedingsmiddelen invriezen zoals vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit en zelfs enkele zuivelproducten. Vries uiteraard nooit iets in dat al eerder ingevroren is geweest. Als je twijfelt, check dan even op Google. De vuistregel bij het invriezen van voeding is dat je het ten minste een maand ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies. Vers bereide gerechtjes kun je perfect invriezen en zelfs tot drie maanden bewaren. Vergeet niet je bereidingen eerst te laten afkoelen. Stop ze daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop. Je vriest je gerechten het best in kleinere porties in, dan bevriezen ze sneller en ontstaat er geen (of minder) ijs in de diepvriezer. 
 4. Heel vaak maak ik de avond van tevoren een overnight porridge of chiapudding als ontbijt; dat is klaar in enkele minuutjes. Ik bereid dan ook al onze lunch voor; die moet dan ’s ochtends enkel nog worden opgewarmd voor in de lunchbox van mijn kinderen. Het vraagt wat organisatie, zeker, maar eens je het beet hebt, geeft het ook rust. 
 5. Wees creatief en leeg je koelkast. Je moet niet altijd een vast menu hebben of een recept op de voet volgen. Om bij te dragen aan een duurzamere wereld is het belangrijk voedselverspilling te vermijden. Bovendien wordt het alleen maar leuker in de keuken:
  - Groenteresten zijn ideaal om een curry mee te maken of door quinoa, rijst of bulgur te draaien.
  - Een restje fruitpap of een stuk overrijp fruit? Mix het en draai het door havermout of yoghurt ’s morgens. Of een te rijpe banaan? Ideaal om in te vriezen voor een nicecream! 
  - Restjes havermout kan je dan weer gebruiken als basis voor pancakes of koekjes. 

Meer lezen? 

allesetertjes

Genieten van gezond eten? Dat leer je het gemakkelijkst vanaf de eerste hapjes!

Ooit al gehoord van de gastronomische gouden tijd? Kleintjes tussen de leeftijd van 6 maanden tot 2,5 jaar staan open voor een heleboel nieuwe smaken en texturen. De 'nee-ik-lust-dat-niet-fase' laat nog even op zich wachten en daar moet je volop van profiteren.

Zo denkt Aurélie D'Hulst, oprichtster van Sienna & Friends, er ook over. Het is de ultieme ontdekkingsfase en daarom het perfecte moment om jouw baby leren gezond te eten. Handige tip: door ze nu kennis te laten maken met zo veel mogelijk smaken, kleuren en texturen, zullen ze later meer lusten. En dat zal jou veel huilbuien besparen, win-winsituatie dus.

Aurélie bundelde al haar kennis over nutritionele opvoeding en smaakontwikkeling in Allesetertjes. Ze bezorgt je 75 recepten voor je baby, peuter en vooral om samen als familie van te genieten.

Meer info over het boek vind je hier