Baby’s hebben, vooral in de eerste paar maanden, hun emoties nog niet onder controle – ahum, wij zelf na al die jaren zelfs soms ook niet ;-). Het kan dan ook als eens lijken alsof ze ‘om niets huilen’, maar eigenlijk moeten ze gewoon wennen aan het leven buiten de baarmoeder.
Uiteindelijk leren ze om zelf weer rustig te worden en hoe ze controle over zichzelf krijgen. Onthoud vooral dat huilen erbij hoort in je baby’s leven. Dus geen zorgen, alles komt goed!
1. Reageer
Zeker het eerste jaar is het belangrijk om onmiddellijk te reageren als je baby huilt en hem te geven wat hij nodig heeft: eten, drinken, een verse luier en massa’s knuffels. En neen, je kan een baby niet verwennen door te veel te reageren.
Huilen is in het begin van het leven de enige vorm van expressie is die je baby kent. Andere vormen van communicatie ontwikkelt hij pas na verloop van tijd, vooral bij moeders die prompt reageren op het gehuil. En omdat de baby’s andere vormen van communicatie kennen, hoeven ze later niet te huilen …
2. Draag je baby bij je
Wat helpt om je baby minder te doen wenen, is hem of haar dragen. De cijfers uit onderzoeken zijn redelijk spectaculair: baby’s die bijkomend gedragen worden op het huilpiekmoment – 6 weken – huilen over het algemeen gesproken 43 % minder. Tussen 16 uur en middernacht is dat zelfs 51 % minder.
Een recent Japans-Italiaans onderzoek toont ook aan dat je een huilende baby beter eerst kalmeert en pas dan neerlegt (om te slapen). Dat kalmeren doe je het best door even met je kindje in je armen te zitten of rond te lopen. Pas daarna leg je hem weer neer. 80 % van de kindjes slaapt daarna weer, toont het onderzoek aan.
Als je je baby dicht tegen je draagt, boots je eigenlijk de ervaring van in de baarmoeder na. Een draagzak is ideaal daarvoor. Je baby is bij je en tegelijk heb je je handen vrij om zaken tussendoor te doen.
Er zijn draagzakken die je al meteen kan gebruiken bij een pasgeborene en die meegroeien met je kindje, zoals de Embrace van Ergobaby. Het model combineert de zachtheid van een draagdoek met de eenvoud en het comfort van een voorgevormde draagzak. Je draagt je baby vanaf het begin veilig en zacht mee.
3. Bewegen
Een baby ontspant vaak – en stopt dus met wenen – als hij beweging voelt. Beweging werk geruststellend, want het ritme lijkt op hoe een baby’tje gedragen werd in de baarmoeder. Rondlopen en je baby wiegen kan helpen. Natuurlijk is het niet haalbaar om de hele dag met je kindje in de armen te lopen.
Hallo en dank je wel, wipstoeltje! Ook daarvan bestaan handige modellen, zoals de Evolve 3-in-1 van Ergobaby, waarin je baby vanaf de eerste momenten kan liggen. Het komt met een verkleinkussen voor pasgeborenen dat ergonomische ondersteuning biedt van hoofd tot heupen. Je kan de wipper verstellen tot drie hoogtes, waardoor hij meegroeit tot zelfs een peuterzitje.
4. Inbakeren
Heel wat baby’tjes vinden moeilijk rust en kunnen niet goed in slaap vallen. Ze huilen en raken overstuur, wat nu niet meteen bevorderlijk is voor het inslapen. Als ze 4-5 weken oud zijn, kennen ze vaak een piek in die onrust. Korte slaapjes, snel wakker schrikken, niet uitgerust zijn … Prikkels kunnen niet voldoende worden verwerkt, waardoor ze nog onrustiger worden.
Je baby inbakeren of stevig inpakken met een dekentje of inbakerslaapzak kan rust bieden. Het geeft je baby extra geborgenheid en een gevoel van veiligheid. Inbakeren doet denken aan de tijd in mama’s buik: het warme, geborgen gevoel dat wordt nagebootst. Het voelt hetzelfde aan en het stelt je kleintje dus gerust(er). Vaak een effectieve manier om te troosten.
Aaah, rust bij jou en je baby.
5. Creëer rust
Geef je pasgeboren baby de tijd om te wennen aan de geluiden, geuren en prikkels van zijn ‘thuis’. Maak geen onnodig belastende of vermoeiende uitstapjes. Die tijd komt nog wel.
Probeer je baby niet bloot te stellen aan geluiden van onder meer radio of televisie. Baby's kunnen zich nog niet afschermen van geluid: dat komt bij hen ongedempt op hen af. Rust bij je baby creëert vanzelf rust bij jezelf.
Een lange werkdag achter de rug, je bent moe of geïrriteerd bent, het huis is een puinhoop, het eten is nog lang niet klaar … je kan er prat op gaan dat klaar uitgerekend dán je baby ook een moeilijk momentje heeft en huilt. Baby’s voelen spanning heel goed aan en reageren op jouw stress. Niet gek dus dat gehuil, want het kan zijn dat je baby jouw stemming weerspiegelt. Zorg er in de eerste plaats voor dat je zelf de nodige rust vindt, voor je je baby probeert te troosten.
Probeer je baby ook een stapje voor te zijn: laat hem niet te hongerig worden, laat hem niet te moe worden. Probeer zoveel mogelijk het ritme van je kleintje te volgen. Als je moeite hebt met het ontdekken van de slaapsignalen van je baby kan je hem desnoods tijdelijk 'op de klok' in bed leggen. Afhankelijk van de leeftijd van je baby is het redelijk te voorspellen hoelang hij wakker kan zijn. In de loop van een paar dagen zul je in plaats van altijd maar naar de klok te moeten kijken steeds meer kunnen aflezen op je baby.
6. Zoek helpende handen
Lukt het niet om troost te brengen, put je jezelf uit of merk je dat je geduld op zijn einde loopt, geef hem dan even af aan je partner of een naaste. Een baby heeft echte voelsprieten voor een mama die erg gespannen is, ook al probeer je dat uitwendig niet te tonen.
Sta je er alleen voor en ben je radeloos, leg dan je baby’tje even in zijn bedje en kom even tot rust in een andere kamer. Laat hem desnoods even huilen. Ja, normaal moet je reageren, maar je kan je baby niet rustig krijgen als je zelf over je toeren bent.
7. Geef een babymassage
Eerst en vooral houdt de baby van de warmte en het contact, maar ook van de geruststelling dat hij niet alleen is. De tastzin van een baby ligt in het grootste en meest gevoelige orgaan, namelijk zijn huid. Lichamelijk contact is daarom heel belangrijk voor de emotionele, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een baby.
Je leert tijdens de babymassage te reageren op de signalen die je kind geeft. Dat geeft de baby een heel veilig en vertrouwd gevoel. Bovendien geraak je als ouder meer vertrouwd met het aanraken van je kind. Je krijgt met andere woorden meer zelfvertrouwen.
Nooit helemaal weg
Uiteraard is het onmogelijk huilen bij baby’s helemaal weg te nemen: het is nu eenmaal hoe ze in de eerste weken en maanden communiceren. Zelfs met onmiddellijk reageren en draagzakken, zullen er momenten zijn dat de baby ontroostbaar is en/of dat je met de handen in het haar zit.
Weet dat je niets meer kan doen dan nakijken of alle basisvoorwaarden (honger, dorst, te warm, te koud, verse pamper, knuffels en affectie) vervuld zijn en er zijn voor de baby. Het is een fase, beloofd.
Een huilbaby?
Maar wat als je baby elke dag een beetje meer en meer huilt? Natuurlijk, denk je eerst, baby’s huilen nu eenmaal. Maar na een tijdje vraag je je af of het normaal is dat hij of zij zo véél huilt …
Heb jij een huilbaby of niet? Expert-huisarts Sofie Vanderoost vertelt er je alles over in ons dossier over huilbaby’s. Je kan dit dossier downloaden en afdrukken.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Ergobaby. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.