newborn baby

10 onzekerheden tijdens het prille ouderschap

10/03/2025

Het ouderschap is een prachtige ervaring, maar het brengt ook heel wat onzekerheden met zich mee. Als ouder wil je natuurlijk altijd het beste voor je kind, maar soms is het moeilijk om te weten of je wel de juiste keuzes maakt. Gelukkig zijn veel van deze zorgen herkenbaar voor andere ouders, en kan ik, dr. Oona Janssens, je enkele wetenschappelijk onderbouwde handvaten geven die je kunnen helpen om die onzekerheden aan te pakken. Laten we een kijkje nemen naar tien veelvoorkomende vragen en hoe je ze kunt benaderen met wetenschap en intuïtie.

1. Mijn baby huilt telkens in bed – maak ik hem te afhankelijk als ik hem telkens terug opneem?

Het is een veelvoorkomende zorg: je wilt niet dat je baby te afhankelijk wordt. Het goede nieuws is dat je baby niet kan worden "verwend" door liefde, aandacht en genegenheid. Onderzoek toont aan dat baby’s die getroost worden wanneer ze huilen, zich veiliger en beter gehecht voelen (Higley & Dozier, 2009). Als je baby huilt, bied dan de geborgenheid die hij nodig heeft. Het proces van zelfstandig slapen kan langzaam worden opgebouwd door consistent en voorspelbaar te reageren.

2. Moet ik mijn baby laten ‘uithuilen’ om doorslapen te leren?

Nee, de “Cry-it-out”-methode is achterhaald. Het is belangrijk om liefdevol te reageren op het huilen van je baby, omdat dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en een veilige hechting. Baby’s kunnen zichzelf pas vanaf 12 weken enigszins tot rust brengen, maar dit lukt alleen als ouders dichtbij en consistent zijn. Ga af op je buikgevoel en wees lief voor jezelf – niets wat je doet mag ten koste gaan van jouw welzijn of dat van je baby.

3. Help, een slaapregressie! Zijn we terug bij af?

Slaapregressies lijken soms een terugslag, maar dit is vaak een misverstand. Wat we als een regressie zien, is meestal een teken van ontwikkeling of vooruitgang. Baby’s verwerken nieuwe vaardigheden en indrukken, wat tijdelijk invloed heeft op hun slaapgedrag. Dit is een fase die voorbijgaat. Vertrouw erop dat dit een tijdelijk verschijnsel is en wees geduldig.

4. Slaapassociaties: is in slaap wiegen of het geven van een speentje een slecht idee?

Niet alle slaapassociaties zijn negatief. Als jij en je baby comfortabel zijn met wiegen of een speentje, is er geen probleem. Pas op het moment dat de associatie lastig voor jou wordt, kun je beginnen met het afbouwen van de gewoonte. Het aanbieden van een alternatief, zoals een knuffeldoekje, kan hierbij helpen. Vertrouw op je gevoel en de situatie van dat moment.

5. Mijn baby wil steeds een speentje – hoe bouw ik dit af?

Voor baby’s onder de zes maanden heeft het speentje vooral voordelen, zoals een verminderd risico op wiegendood. Wil je het afbouwen? Begin dan met het speentje alleen nog tijdens slaapmomenten aan te bieden en introduceer een alternatief, zoals een knuffeltje. Geef jezelf en je baby de tijd – het hoeft niet allemaal in één keer te gebeuren.

6. Mijn baby drinkt plots niet meer goed uit zijn flesje – wat is er aan de hand?

Als je baby plots minder goed drinkt of boos wordt tijdens het drinken, kan de speen te klein zijn. Het kan helpen om over te schakelen naar een grotere speen met een grotere toevoersnelheid. Dit maakt het drinken vaak weer comfortabeler voor je baby.

7. Mijn baby huilt als ik hem neerleg op het moment dat hij zou moeten slapen – is hij nog niet moe?

Baby’s passen zich vaak niet goed aan aan strikte slaapschema’s. Slaapschema’s en wakkertijden kunnen als richtlijnen dienen, maar uiteindelijk zijn de vermoeidheidssignalen van je baby belangrijker. Elk kind is uniek, dus volg je buikgevoel en let goed op de signalen van je baby. Onderzoek toont aan dat de hoeveelheid slaap per baby sterk varieert (Galland et al., 2012). Jij weet het beste wat je baby nodig heeft!

8. Is inbakeren een goed idee?

Inbakeren kan rustgevend werken, bevorderlijk zijn voor het in- en doorslapen en overmatig huilen verminderen. Zorg er wel voor dat je het veilig doet. Gebruik een inbakerdoek of -slaapzak en stop met inbakeren zodra je baby zich kan omrollen. Let er ook op dat de heupjes vrij kunnen bewegen en voorkom oververhitting. Onderzoek heeft overigens aangetoond dat inbakeren geen negatieve effecten heeft op de motorische ontwikkeling van je baby (Van Sleuwen, 2007).

9. Mijn baby valt altijd in slaap tijdens het voeden – is dat slecht?

Helemaal niet! Het is volkomen natuurlijk voor baby’s om in slaap te vallen tijdens of na een voeding. Dit sluit aan bij het biologische ritme van 'eat-sleep-play'. Het is vaak zelfs beter dan het geforceerde 'eat-play-sleep'. Probeer niet tegen deze natuurlijke flow in te gaan en geef je baby gerust een flesje voordat hij gaat slapen (Whittingham & Douglas, 2014).

10. Ik heb nood aan me-time – ben ik nu een slechte moeder?

Absoluut niet! Zelfzorg is van cruciaal belang. Als jij het gevoel hebt dat je tijd voor jezelf nodig hebt, neem die dan. Zorg voor een vertrouwde oppas en laad jezelf op. Gelukkige ouders zorgen voor een gelukkige baby. Onderzoek benadrukt keer op keer het belang van zelfzorg in het ouderschap (Lambermon et al., 2020). Laat die schuldgevoelens los – je bent een geweldige ouder!

Conclusie

Onzekerheden zijn een onvermijdelijk onderdeel van het ouderschap, maar er is geen goed of fout zolang jij je kind met liefde en aandacht benadert. Vertrouw op je intuïtie en geef jezelf de ruimte om te leren. Niemand doet het perfect – en dat is helemaal oké.

 

Wil je meer leren over het ouderschap? Het spel Baby B(r)abbels biedt antwoorden op 60 veelvoorkomende onzekerheden, die je niet alleen kunt lezen, maar ook samen met je partner, vrienden of collega’s kunt bespreken. Daarnaast schreef ik ook het boek ‘Huilouders’ over (overmatig) huilen.