Oona Janssens

Oona Janssens

Janssens. Oona Janssens. Anders dan James Bond maar toch met een zekere gelijkenis... Met hetzelfde doorzettingsvermogen baande Oona zich een weg via haar opleiding tot vroedvrouw, langs een masteropleiding, via talrijke omweggetjes in het huilbaby-domein naar dr. in de gezondheidswetenschappen. Met evenveel moed als bij 007, overleefde Oona twee keer het eerste jaar met een (ondertussen ex-)huilbaby. Grote  vroedkundige kennis, veel wetenschappelijke expertise, een eigen noodlottige ervaring (of 2!), het schrijven van het boek ‘Huilouders’ en ontelbare uren verdieping in het huil- en troost-domein later, deelt  ze met jou alledaagse onzekerheden, onderbelichte problemen en maatschappelijke taboes doorheen het (huil)ouderschap. Altijd klaar voor haar volgende missie, dat is James Bond, of nee, Oona Janssens!

Huil-Hulp 

20% van de baby’s huilt overmatig. Dat is veel. Wanneer het niet jouw baby is die veel huilt, vind je dit misschien niet zo’n relevant probleem. Wanneer het wel jouw baby is die huilt, denk je hier misschien anders over. Is jouw baby vaak onrustig? Huilt jouw baby veel? Ben je soms onzeker over het gedrag van jouw baby? Heb je het gevoel dat je jouw baby niet kan troosten? Weet je niet of jouw baby honger of pijn heeft? Vind je het soms moeilijk om de signalen van jouw baby te lezen en interpreteren?

Met deze vragen gaat Oona met jou en jouw gezin op pad. Geen van de vele slaapcoaches en geen voorstander van de vele slaaptrainingen... Wel vroedvrouw, onderzoeker en huil-expert. Bij elke kennismaking maakt Oona een inschatting van de situatie zonder dat je als ouder eerst 101 hulpverleners dient te raadplegen. Aan de hand van deze inschatting wordt het eet- en slaapschema van jouw kleintje grondig geanalyseerd en besproken. Door het aanreiken van handvaten die kunnen helpen om opnieuw rust in jullie leven en gezin te brengen, het luisteren naar jullie noden, het nabij opvolgen en het regelmatig contact, voel je je zekerder bij elke stap die je zet. 

Om te vermijden dat er een conclusie wordt gemaakt op basis van momentopnames (want wie is niet bekend met een baby die thuis ontroostbaar is en plots zijn/haar stem kwijt is tijdens een consult aan een hulpverlener?) vraagt Oona je als ouder vaak om filmpjes te maken van jouw baby en leert ze je ook zelf observeren en signalen interpreteren. Bovendien wordt er geprobeerd om elk eerste consult in de thuisomgeving te laten doorgaan om een zo correct en volledig mogelijke inschatting te maken van de context. 

Indien doorverwijzing nodig is na inschatting van de situatie wordt dit traject ook opgevolgd zodat je als ouder niet het gevoel krijgt dat je van Pier naar Pol wordt gestuurd met allerlei tegenstrijdige adviezen. Continuïteit van zorg & ervaren begrip. Dat zijn twee kernconcepten binnen Huil-Hulp.

Onderzoeker 

Als ervaren onderzoeker, gedoctoreerd aan de Universiteit van Gent, probeert Oona recente wetenschappelijke inzichten te integreren in de praktijk zonder de uniciteit van elk gezin en elke situatie uit het oog te verliezen. Door deze wetenschappelijk-geïnformeerde manier van werken kan elke ouder zeker zijn van de correcte en gepaste zorg, afgestemd op ieders unieke noden en wensen. Is het geven van een speentje echt zo nadelig voor de borstvoeding? Is het echt zo dat je eerst groentjes moet geven vooraleer je fruithapjes introduceert bij jouw baby? Wordt een baby echt gerustgesteld door in te bakeren of is dit maar schijn? Het is o zo belangrijk om ouders advies te geven dat wetenschappelijk onderbouwd, correct en volledig is.

Passie 

Veel kennis, tonnen expertise en meerdere titels... Wat ben je daarmee zonder meer? Inderdaad, massa’s motivatie, een ongelofelijke passie voor huilen en troosten in al diens facetten en een onweerstaanbare drang om (toekomstige) prille ouders te helpen en 
begeleiden... Dat is wat Oona Oona maakt. Dat is wat zorg voor, zorgen voor maakt.


Wil je graag begeleid worden door Oona? Neem een kijkje op www.huil-hulp.be.
Wil je graag op de hoogte blijven van recente wetenschappelijke inzichten met betrekking tot huilen, troosten, reguleren, verwennen & veel meer? Of vind je het fijn om ervaringen & quotes te lezen van andere ouders (in dezelfde huil-situaties)? Volg dan zeker @huil.hulp via Instagram.