5373fi.jpg

Is babyzwemmen zinvol en zo ja, wanneer begin je ermee?

15/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Je baby is een geboren waterrat. Maandenlang heeft hij immers in het vruchtwater doorgebracht. Die waterervaring kun je in eerste instantie bestendigen in de rustige en vertrouwde omgeving van je eigen badkamer. Je kunt er de temperatuur van het water en de omgeving perfect afstemmen op de noden van je baby.

Babyzwemmen in een openbaar zwembad stel je best uit tot na zijn eerste verjaardag. De Belgische Hoge Gezondheidsraad (wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu) raadt babyzwemmen in Belgische zwembaden af tot de leeftijd van 12 maanden om de volgende redenen:

  • Om het water te ontsmetten worden chloorhoudende producten gebruikt. Bijproducten van chloor kunnen toxisch zijn. 
     
  • De temperatuur van het water en de omgevingslucht in babyzwembaden is vaak hoger dan normaal. Hogere temperaturen bevorderen de groei van micro-organismen die de baby ziek kunnen maken. 
     
  • Babyzwemmen wordt vaak georganiseerd in zwembaden in privé-eigendom, die niet aan systematische controles onderworpen zijn. 
     
  • De voordelen van lichaamsbeweging en het versterken van de onderlinge band kunnen ook bekomen worden bij het nemen van een bad thuis.

Mijn baby

Meer lezen?

'Mijn baby' is een compleet naslagwerk over het eerste levensjaar, samengesteld door prof. dr. Christine Vanhole en Mama Baas.

Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt hoe belangrijk het eerste levensjaar is voor de verdere ontwikkeling van je kind. Maar veel ouders zien door de hoeveelheid informatie door de bomen het bos niet meer.

Deze basisbijbel vat alles samen wat je over die bijzondere eerste twaalf maanden moet weten. Hoe ontwikkelt je baby zich? Welke kwaaltjes kun je verwachten? Hoe kun je de band met je kind versterken?

Meer info vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes