4263fi.jpg

Dit bedje wiegt de baby zelf maar wij hebben een paar vragen

3/11/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Slaap en baby's: het is niet altijd vanzelfsprekend.
Sommige ouders hebben geluk met een baby die snel doorslaapt, anderen worden maandenlang (jarenlang!) wakker gemaakt en lijden aan serieus slaaptekort. Om dat tegen te gaan hebben ingenieurs een speciaal bedje ontwikkeld: eentje dat de baby in slaapt wiegt. Zelf. Zonder mama en papa in de buurt. De eerste beelden die we zagen toonden een huilende baby, ingebakerd en op zijn plaats gehouden met velcro met een hoofdje dat schudde. Niet echt geweldig om te zien. 

Wat de wetenschap zegt

Maar oké, wij staan open voor andere ideeën en zijn niet vies van technologie. Dus wij gaan op onderzoek uit. Op YouTube staat deze video van Tech Insider (zie ook onderaan dit stuk) waar pediater Harvey Karp uitlegt waar SNOO voor dient.

Zijn uitleg klinkt niet zo onlogisch: "Baby's zijn van in de baarmoeder gewend aan beweging (van de moeder) en luide geluiden (van de hartslag). Alleen, plat op hun rug, in een lege kamer slapen, is onnatuurlijk voor hen. Voor baby's is het zelfs essentieel om geluid en beweging te hebben om te slapen, een beetje zoals ook volwassenen slaperig worden op bus of trein: die constante, ritmische beweging werkt rustgevend."

Of het slaaptekort van die baby 's nachts (om van Netflix nog maar te zwijgen), maar oké... tot hier kunnen we wel volgen. 

Het nut van SNOO

Karp werkte vijf jaar aan SNOO, samen met ingenieurs van de prestigieuze universiteit MIT en een van de topontwerpers in de VS. SNOO wiegt de baby in slaap, er zit een 'white noise machine' ingebouwd en het is zelfs responsief: het wiegen of de geluiden versterken naarmate de baby het nodig heeft. Maar SNOO is er niet (enkel) voor de baby, het wiegje dient ook en misschien wel vooral voor de ouders.

"Kersverse ouders slapen nu gemiddeld zes uur per nacht en onderzoek toont aan dat wie regelmatig slechts zes uur slaapt zich gedraagt alsof hij dronken is. Het zorgt voor huwelijksproblemen, stress en is een van de factoren die de kans op postnatale depressie verhoogt. SNOO geeft de ouders dat duwtje in de rug. Een beetje zoals een (schoon)moeder bij je hebben zonder dat ze echt bij je inwoont."

Geen magisch bed

Klinkt goed natuurlijk. Een beetje te mooi om waar te zijn, eigenlijk. En daar is de pediater zich ook wel van bewust:

“Het is geen magisch bed, het is niet zo dat je de baby erin legt en plots slaapt hij acht uur.”

Jammer enerzijds maar ook oef, anderzijds. Baby’s moeten toch ook eten ‘s nachts.

"Natuurlijk kan SNOO de baby niet kalmeren als de baby honger heeft of een verse pamper nodig heeft of zelfs niet als hij vastgehouden wil worden. Het is een hulpmiddel voor de ouders om te leren wat welk signaal betekent."

Maar kijk, hier zijn wij dus in de war. Want weet SNOO dan ook wat welke signalen betekenen? Begint de geluidsmachine dan niet luider te spelen als de baby een hongergeluidje voortbrengt? Of reageert de wieg wel? Hoor je het gehuil dan nog wel over de white noise machine? En zo ja, hoeveel tijd verstrijkt er dan voor je doorhebt dat hij deze keer niét in slaap zal gewiegd worden? En hoeveel kans is er dat de baby van uitputting in slaap valt, zonder eten of propere pamper?

Stel dat het werkt en je de baby hoort: het betekent dus wel dat je nog altijd 's nachts (verschillende keren) opstaat om de baby te voeden, te verversen, te knuffelen. 

Is het dat wel waard?

Dat is nog niet alles. Karp schat dat SNOO vooral nuttig is die eerste zes maanden van de baby’s leven. Een periode waarin de baby (gemiddeld) inderdaad vaak wakker wordt en hele korte periodes slaapt. Maar dat stopt niet magischerwijs op zes maanden natuurlijk. Ja, de baby’s slapen meestal langere periodes, maar ze worden wel nog altijd wakker (of toch de meeste). Hoe nuttig is dat dan?

Als je alles bij elkaar optelt: 1150 dollar, zes maanden te gebruiken voor een niet-bewezen extra uur slaap: is het dat dan wel waard? Af en toe had ik dat uur waarschijnlijk wel kunnen gebruiken, maar als ik die baby’s in de video zie, dan denk ik: nee, geef die baby toch maar aan mij. Daar zorgen die mamahormonen dan wel weer voor…

Unieke situatie

Natuurlijk zit niet iedereen in dezelfde situatie: een mama met een chronische ziekte of een partner die veel weg is voor het werk, ziet dat misschien anders. Of als de baby volledig doorvoed, met propere pamper, warm ingeduffeld toch eigenlijk niet wil slapen en je als ouder op een paar uur slaap moet werken (en met de auto rijdt)...  Ook al is het gebruik ervan beperkt in de tijd, dat beetje extra rust hebben ze dan toch mee… als SNOO natuurlijk kan leveren wat het belooft, natuurlijk.

Wat denken jullie van SNOO??

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes