Mama met baby op de arm

Groeicurves voor baby’s na 20 jaar aangepast

29/01/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Je kent ze ongetwijfeld: de regelmatige check-ups van je baby bij Kind en Gezin. Je kindje wordt er ook elke keer gewogen en gemeten, en de resultaten worden naast vooraf bepaalde groeicurves gelegd. Opgroeien (de opvolger van Kind en Gezin) werkt voortaan met nieuwe groeicurves, die volledig gebaseerd zijn op de ontwikkeling van kindjes die borstvoeding krijgen.

Er zijn nieuwe Vlaamse groeicurven ontwikkeld om de groei van jonge kinderen op te volgen. Ook Kind en Gezin zal die curves gebruiken tijdens consultaties.

Tussen 2006 en 2019 werden gegevens bijgehouden van 970 000 baby's en peuters. Daaruit werden 50 000 kinderen geselecteerd die allemaal borstvoeding kregen. De selectie is nu ook representatief voor de groeiende groep van kinderen met een migratie-achtergrond (31 procent van de geboorten in Vlaanderen).

Borstvoeding als norm

Een aanpassing van de groeicurves bleek meer dan nodig. “De curves waren niet meer aangepast aan de diverse maatschappij”, aldus Liesbet Vergauwen van Kind en Gezin. En bij de aanpassing is borstvoeding de norm.

De groeicurves die Kind en Gezin in 2004 voorstelde, waren gebaseerd op een steekproef van voornamelijk kinderen die flesjes kregen. Opgroeien gooit het roer nu om. Opgroeien promoot borstvoeding bij aanstaande moeders, omdat zowel mama als kind daar tal van gezondheidsvoordelen bij hebben. Het is niet alleen een signaal, maar dus ook een poging om frustratie bij veel ouders weg te nemen.

“Tot nu vielen borstgevoede kindjes wat uit de curves, terwijl borstvoeding net de referentie hoort te zijn”, aldus Kind en Gezin. “Er is een positieve trend, borstvoeding raakt steeds meer ingeburgerd. Maar het blijft een uitdaging om vol te houden, bijvoorbeeld wanneer mama’s weer aan het werk gaan. We hopen dat deze curves helpen om borstvoedende moeders nog beter te ondersteunen.”

“De verschillen tussen de oude en nieuwe curves zijn niet enorm groot. Maar baby’s die borstvoeding krijgen, groeien in de eerste zes maanden wel iets sneller. Jongens wegen na zes maanden gemiddeld 500 gram meer. Ze zijn na zes maanden ook 0,7 centimeter groter”, zegt professor Jean De Schepper, pediater aan het UZ Brussel, die de nieuwe curves mee ontwikkelde.

“Dat is belangrijk, omdat baby’s tijdens de zwangerschap soms groeivertraging oplopen. Dat kunnen ze in die eerste periode inhalen. Maar als ze een jaar oud zijn, zitten kinderen die borstvoeding krijgen iets lager in de curve. Dat wordt voortaan de nieuwe norm.”

 

Bron: Kind en Gezin, De Standaard

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes