ouders aan bedje van baby

Help, wat te doen bij een spuitluier? Tips van luier tot romper

25/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Bij de eerste luiers van je pasgeboren baby ben je nog aangenaam verrast: is dit het maar? Maar op een dag is hij er … die eerste spuitluier. Wat doe je dan? Spoiler alert: nee, je hebt er geen schaar voor nodig. En er is een handige tip voor het rompertje.

Tot je baby er is, heb je er waarschijnlijk nog niet veel over nagedacht. Maar bij de keuze van een goede luier komt heel wat kijken.

Net zoals jij jezelf goed wil voelen als je maandverband draagt, wil je ook dat de tere billetjes van je kleintje goed verzorgd zijn. Ze zitten namelijk dag in dag uit verpakt in een luier.

Tips voor een goede luierkeuze

 1. Test even uit welke luier het beste aanvoelt voor je baby. Volgens 97 % van de vroedvrouwen uit de 102 Belgische materniteiten*, scoren de NewBorn luiers van Kruidvat het best qua prijskwaliteitsverhouding.
 2. De volgende stap is de juiste maat bepalen. In de meeste gevallen ga je uit van het gewicht van je baby. Je vindt de maat- en gewichtsaanduiding eenvoudig op de verpakking.
 3. Wees kritisch voor de luier. Voelt die altijd vochtig aan? Is de luier te snel vol? Heeft je baby sneller natte kleren? Dan is een grotere maat of een ander soort luier een goede oplossing.
 4. Heb ook oog voor het comfort. Kies voor luiers met makkelijke plakkers die niet snel loskomen. En zorg er zeker voor dat je oogappel geen luieruitslag krijgt. In dat geval schakel je beter over op een ander type luier, eventueel voor gevoelige billetjes.
 5. Kies ook vochtige billendoekjes op basis van de gevoeligheid van jouw baby’s billetjes. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar, van normaal tot sensitive.
 6. Ververs de luier regelmatig. Meestal wordt geadviseerd om je baby voor de voeding te verversen, zodat hij goed wakker is tijdens de voeding. Ook ’s nachts heeft dat voordelen. Dan kan je baby na de voeding meteen weer in slaap dommelen – en jij ook! Merk je dat je kindje zijn luier vaak tijdens of na de voeding vult? Dan kan je overwegen om de luier pas na de voeding te verversen.
 7. Haal een flinke voorraad verzorgende luierzalf in huis en stop standaard een potje in de luiertas. Je kiest het best voor zalf zonder parfum. Zien de billetjes wat rood? Dan mag je ze lekker wit schilderen.

S.O.S. spuitluier!

De eerste spuitluier laat misschien even op zich wachten, maar komen zal hij. Dan is de stoelgang dunner en komt die er met meer kracht dan normaal uit. In het beste geval hoor (tromgeroffel!), zie (natte vlekken), voel (niet gezellig!) of ruik (jawel!) je hem aankomen. En dan sta je daar, even met je handen in het haar. (Beter niet letterlijk, als je de natte luier net gevoeld hebt…)

Hoe begin je daaraan? Bij de eerste spuitluier van onze oudste was het grote paniek. Hij was erin geslaagd om niet alleen zijn luier, maar ook zijn hele romper te vullen tot aan zijn nek. Een gezellig werkje is dat niet, en bij ons verliep het zo:

Papa: ‘Zal ik de schaar pakken?’

Mama (in paniek): ‘Waarom?!?’

Papa: ‘Om zijn rompertje open te knippen! Hoe geraakt hij daar anders uit?’

Dat idee hebben we toch maar laten varen.

Zo pak je het wél aan

 1. Check de status. Is alles in de pamper gebleven? Of zijn de kleren ook vuil?
 2. Als de stoelgang uit de luier gelopen is, roept een badje… Wacht even met je kleintje uit te kleden en zet eerst een badje klaar.
 3. Trek de kleren voorzichtig uit. Probeer het hoofdje van je baby daarbij zo proper mogelijk te houden. En nee, dat lukt niet altijd … (al hebben we daar nog een tip voor. Zie hieronder ;-))
 4. Leg de vuile kleren aan de kant. Een extra tip als je huisdieren hebt: stop ze in een plastic zak, zodat je ze later kunt opruimen. Honden vinden zo’n dingen al gauw een lekker hapje – oh ja, we spreken uit ervaring. Heel belangrijk: laat je baby nooit alleen terwijl hij op het verzorgingskussen ligt!
 5. Veeg de billetjes, en eventueel ook de rest van het lijfje zo goed mogelijk schoon met natte doekjes.
 6. Zet je baby in bad en maak hem weer helemaal spic en span.
 7. Afdrogen, aankleden en klaar!
 8. Spoel de kleertjes uit, laat ze desnoods even weken en stop ze dan in de wasmachine. Gebruik een vlekkenverwijderaar als wassen alleen niet voldoende is.

Rompertjestip

Hoe trek je dat rompertje uit zonder dat je kindje achterblijft met een ‘kakakapsel’? Wel, wist je dat zo’n rompertje eigenlijk gemaakt is om ook langs onder uit te trekken?

De zogenaamde ‘enveloppehals’ is daarvoor speciaal ontworpen. De flapjes maken de opening aan de hals breder, zodat je het rompertje gewoon naar beneden kan trekken.

Kan je spuitluiers voorkomen?

verpakking NewBorn luiers Kruidvat

Helaas niet. Maar ze kunnen gelukkig ook geen kwaad. Zelfs niet als het er meerdere per dag zijn. Het hoort er allemaal bij, net zoals krampjes in de buik, tandjes aanmaken en de nodige kinderziektes. Zolang je baby vrolijk en blij is, hoef je dus zeker geen actie te ondernemen.

Wat je wél kan doen, is kiezen voor een luier die zoveel mogelijk stoelgang opvangt. Zo zit er in de Kruidvat NewBorn luiers maat 1 en 2 een speciale ‘capture pocket’, een soort opvangnetje dat erge ‘schade’ bij explosieluiers voorkomt.

Zo blijven de kleertjes schoon én hangt je baby niet helemaal vol. Dat scheelt weer wat extra wasjes!

*Kizeo-studie gedaan door onafhankelijke vertegenwoordigers (M.E, K.O.) tussen 08/03/2023 en 30/04/2023 bij de hoofdvroedvrouwen binnen 102 Belgische materniteiten en geboortehuizen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Kruidvat. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes