8067fi.jpg

8 manieren om een baby met een rommelend buikje te kalmeren

6/04/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een ontroostbaar baby’tje dat hartverscheurend huilt. Een baby die ligt te spartelen en stampen met de beentjes. Honger is het niet, te warm of te koud ook niet … de kans is groot dat het rommelt in de darmpjes van je kleine pruts. Tips om een rommelend buikje te kalmeren.

Rumble in the tummy

De eerste 3 weken heb je het rustigste kindje ter wereld, maar dan starten plots de rommelingen in de buik – en dus de huilbuien :-(. De maag en darmen van je kleintje worden steeds meer belast en zoeken uit wat ze kunnen verdragen en wat niet.

De darmflora van je baby staan nog niet op punt. En laat die net zo belangrijk zijn voor de werking van het maag-darmstelsel, om gasvorming tegen te gaan en de eiwitten van de melk te verteren.

Weet dat je baby lang niet alleen is. Ongeveer 1 op de 5 kindjes hebben regelmatig last van zo’n rommelend buikje, zeker tijdens de eerste 3 maanden. Merk je dat je kindje echt vaak en veel pijn heeft, hangerig wordt, minder goed eet … dan is er misschien meer aan de hand. Ga dan zeker langs bij je kinderarts om andere medische oorzaken (reflux, koemelkallergie, bepaalde maag- of darmafwijkingen) uit te sluiten.

Eerste hulp bij een rommelend buikje

Zo’n rommelende darmpjes volledig voorkomen of de pijn compleet wegnemen? Je zou het zo graag willen, maar dat lukt niet altijd. Je kan die buikongemakken voor je baby wel verlichten met een paar simpele ‘trucjes’. Zodat het toch draaglijk wordt voor dat piepje.

  1. Probiotica helpen de darmflora regelen en ondersteunen, en kunnen helpen tegen pijnlijke darmpjes. Je geeft ze heel veilig en makkelijk: in de vorm van druppeltjes (6 per dag) in de melk of meteen in het mondje. Het helpt daarnaast ook bij de opbouw van de immuniteit van je kleintje. Niet alleen baby’s met een rommelig buikje en platte stoelgang, maar ook kindjes die vaak ziek zijn, last hebben van atopisch eczeem, in de opvang verblijven … hebben er deugd van.
  2. Massage. Met een zachte massage van het buikje, met lichte druk, zorg je ervoor dat de hoeveelheid gas in die kleine darmpjes afneemt. Je kan je baby op zijn buik op een kussen leggen en zachtjes in cirkels wrijven over de rug. Een andere manier: leg je baby op zijn rug, hef de beentjes op en beweeg ze voorzichtig voor- en achteruit (fietsen).
  3. Inbakeren. Als je een baby inbakert, voelt hij zich warm, veilig en geborgen. En daar wordt zo’n kleintje rustiger van. 
  4. Lichaamscontact – draagdoek/zak. Niks veiligers voor een baby dan de huid van mama of papa te voelen. Draag je baby dicht bij jou als je hem troost. Een draagzak of -doek is ideaal als het troosten iets langer duurt en om een geborgen gevoel te geven.
  5. Bewegen. Beweeg of schommel je kleintje rustig. Kindjes worden rustig van beweging. Een wandelingetje kan ook helpen. Wie weet valt je baby intussen in slaap en slaapt het de rommelende darmpjes weg.
  6. Speciale flesjes. Een rommelend buikje kan soms het gevolg zijn van het feit dat je baby te veel lucht hapt bij het drinken. Geef je flesvoeding? Zorg dat de speen altijd goed vol zit tijdens het drinken. Je kan je ook anti-krampflesjes gebruiken met een speciaal ventiel dat ervoor zorgt dat je kindje minder snel lucht inslikt.
  7. Neem je tijd bij de voeding. Doe het rustig aan als je baby eten krijgt. Laat hem tussendoor eventueel even rusten.
  8. Boertje laten. Een goed boertje kan opluchten, zeker bij baby’s met rommelende darmen. Leg je kindje niet meteen neer na het eten, maar houd hem wat langer rechtop. Zo geef je lucht de tijd om te verdwijnen. Je kindje halverwege het drinken al eens laten boeren, kan ook soms helpen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes