4264fi.jpg

Enige dochter na zestien miskramen overlijdt aan hersenvliesontsteking

28/10/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Sommige ouders hebben wel erg veel pech, zoals de Britse kapster Lizzie Allen. Na 16 miskramen kreeg ze uiteindelijk een dochter. Prematuur geboren, na een moeilijke zwangerschap. Het eerste jaar verliep alles normaal, tot begin april dit jaar. Op een paar uur tijd verloor Lizzie haar dochter Fleur-Rose. De oorzaak? Bacteriële meningitis of hersenvliesontsteking. 

Bij Fleur-Rose was het op een dag gedaan. Ze stond op met koorts, ze huilde. "Heel vreemd, want ze was zo'n lachebekje", zei haar moeder. Kort daarna kreeg het meisje een koortsstuip. De ouders verwittigden de hulpdiensten, en ze werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ze had 39 graden koorts. "In de ambulance verloor ze enkele keren het bewustzijn, maar de stuipen waren gestopt. Bij aankomst in het ziekenhuis begon ze te spelen."

Rond de middag begon het meisje te kokhalzen, ze weigerde te eten. Er werd onmiddellijk onderzocht hoe dat kwam, maar uit het radiologisch onderzoek kwam niks naar voren. "Ze leek wel gezond, ze lachte, ze at een hapje. En toen zag ik in haar hals een rood stipje dat steeds groter werd. Ik riep onmiddellijk de verpleging, maar toen ze er waren was het bijna weg. Er waren alleen nog enkele rode stipjes ter grootte van een speldenkop zichtbaar." Huiduitslag is een symptoom van hersenvliesontsteking, maar niet elk kind vertoont altijd elk symptoom. En dat was ook bij Fleur-Rose zo. 

Enkele uren later verslechterde de toestand van het meisje. "Ze was bleek, ze huilde. Ze ging antibiotica krijgen tegen meningitis. Ik was doodsbenauwd." Het was toen half zes. Om zes uur werd Fleur-Rose naar de reanimatie-afdeling gebracht. "Ze ging voor onze ogen achteruit. De uitslag keerde terug en verspreidde zich over haar hele lichaam." Het meisje kreeg vier keer een hartstilstand. Rond elf uur 's avonds is ze dan overleden.

Bacteriële hersenvliesontsteking is zeldzamer dan een virale hersenvliesontsteking, maar ook ernstiger en dodelijker. Hoge koorts, braken, hoofdpijn en uitslag zijn enkele van de symptomen, maar zoals al gezegd: niet elke patiënt vertoont alle symptomen. Lizzie zet zich nu in om meningitis kenbaar te maken. "Ouders moeten weten wat het is, kinderen moeten er onmiddellijk op getest worden. Ik wil niet dat  andere kinderen moeten sterven zoals zij en andere ouders moeten lijden zoals wij."