4344fi.jpg

Kan ik exclusief borstvoeding blijven geven als ik terug aan het werk ga?

21/11/2017

Een lezeres zit met een vraag: binnenkort moet ze weer aan het werk, maar ze zou graag exclusief borstvoeding blijven geven. Ze werkt bij een overheidsinstantie en moet dus maandelijks om een attest gaan bij de huisarts. Maar zal haar melkproductie afnemen? Lactatiekundige Carolien geeft raad.

Vraag: ik wil exclusief borstvoeding blijven geven, maar hoe doe ik dat als ik werk?

In juni ben ik voor de tweede keer mama geworden van een prachtige zoon. Net zoals bij zijn grote broer geef ik hem met veel liefde en overtuiging borstvoeding.

Nu moet ik vanaf eind november terug aan het werk. Ik zal hem dus niet meer telkens ‘live’ borstvoeding kunnen geven. Ik werk bij een overheidsdienst die het principe van borstvoedingspauzes hanteert, en kan dus niet terugvallen op borstvoedingsverlof.

Ik moet maandelijks een attest van Kind & Gezin of een geneesheer aan de personeelsdienst bezorgen en mag dan in ruil ofwel twee keer een half uur, ofwel één keer een uur in een afzonderlijke ruimte afkolven of naar de opvang gaan om daar borstvoeding te geven.

Zonet ging ik voor zo’n eerste attest naar mijn huisarts, en dat bezoekje heeft mij wel erg somber gestemd. Mijn huisarts gaat er namelijk vanuit dat het voltijds borstvoeden zoals ik dat nu doe sowieso een einde zal kennen wanneer ik terug aan het werk ga. Volgens haar zal de combinatie van stress en niet ‘live’ kunnen voeden mijn productie snel doen dalen.

Aangezien ik eigenlijk dicht bij mijn werk woon (een paar kilometer), ben ik al aan het overwegen om misschien tijdens de middag met de fiets naar de opvang van ons zoontje te gaan, om hem daar te kunnen voeden ipv te moeten afkolven. Maar ik weet niet of dat elke dag haalbaar zal zijn. Verder ben ik wel al gewoon om af en toe af te kolven en dat loopt met mijn elektrische kolf meestal wel vlot.

Hebben jullie misschien nog tips voor mij? Ik hoop toch nog een tijdje borstvoeding te kunnen geven (in mijn ideale scenario toch nog tot na de koude wintermaanden), en ervan te blijven genieten zoals we nu doen.

Antwoord Carolien: hoe hou je je melkproductie op peil?

Het is heel erg jammer dat de huisarts ervan uitgaat dat de productie zal dalen. Het is perfect mogelijk om exclusief moedermelk te blijven geven tot 6 maanden.

Mijn tips:

  1. Het is heel goed dat je een elektrische kolf hebt! Een dubbelzijdige is het beste, aangezien dat tijdswinst geeft.
  2. Leg je kindje zoveel mogelijk aan als je bij hem bent. 's Morgens, 's avonds EN 's nachts als hij erom vraagt. Denk eraan dat baby's naast honger ook mamahonger hebben. Na een dagje kribbe/onthaalmoeder zal hij 'mama' willen tanken.
  3. Je kan 2 x een half uur kolven of 1x live naar je kindje gaan.
  4. Neem een foto of filmpje van je baby mee. Zet dit op tijdens het kolven, dan komt de melk sneller toegeschoten. Ook een dekentje met zijn geur kan helpen.
  5. Indien nodig kan je je borsten eerst masseren en/of warmte aanbrengen (enkel minuten) zodat de melk sneller komt.
  6. Leer hem nu al aan een flesje drinken! probeer dit 2 à 3 keer per week met afgekolfde moedermelk. Anders bestaat de kans dat hij gaat 'fles weigereren'.

Werkt dit niet, of heb je nog vragen, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met een vroedvrouw via www.vroedvrouwen.be