5504fi.jpg

Mijn baby: alles wat je moet weten over water- of windpokken

6/03/2023

Een kinderziekte is een virusziekte die zodanig besmettelijk is dat de meeste mensen haar als jong kind doormaken, om er dan levenslang tegen beschermd te zijn. Varicella of windpokken is daar een  bekend en frequent voorkomend voorbeeld van.

Wat is het

Nagenoeg iedereen maakt als kind water- of windpokken door. Eens doorgemaakt ben je levenslang beschermd. Typisch voor deze ziekte zijn rode vlekjes die veranderen in met vocht gevulde en sterk jeukende blaasjes.

  • De eerste blaasjes verschijnen op de romp. Daarna verspreiden ze zich over de ledematen en het gelaat.
  • De blaasjes worden korstjes die later afvallen.
  • Wanneer de blaasjes niet worden opengekrabd, laten ze geen littekens na.

De ziekte komt vooral voor in de winter en de vroege lente.

Ze verspreidt zich door hoestdruppels of via het vocht in de blaasjes. Er is al besmettingsgevaar 3 dagen voor de ziekte uitbreekt, dus voor de eerste blaasjes zichtbaar zijn. Het kan tot 3 weken na de besmetting duren voordat de blaasjes verschijnen. Zijn alle blaasjes eenmaal korstjes, dan is het besmettingsgevaar geweken.

Na het doormaken van water- of windpokken blijft het virus aanwezig in je lichaam. Op volwassen leeftijd kan het dan gordelroos of zona veroorzaken.

Wat kan je eraan doen?

  • De koorts bij water- of windpokken mag je behandelen met koortswerende middelen op basis van paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan). Het is af te raden middelen op basis van aspirine en ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen) te geven, aangezien deze ernstige huidletsels kunnen veroorzaken. Lees dus steeds aandachtig de bijsluiter!
  • Er bestaan weinig doeltreffende middelen tegen de jeuk. Wat kan je wél doen?
    * Knip de nageltjes van je kindje kort en laat hem eventueel handschoentjes dragen.
    * Doe je baby ruimzittende katoenen kleertjes aan.
    * Wanneer je baby blaasjes heeft in de mond, verwarm je de melk beter niet en geef je liever geen prikkelend voedsel, zoals bijvoorbeeld citrusfruit.
    * Een lauw badje kan verzachtend zijn. Dep je baby daarna goed droog (niet wrijven!).
    * Gebruik nooit (!) jeukwerende middelen zonder je arts te raadplegen. Deze medicamenten zijn vaak op basis van zogenaamde antihistaminica en kunnen zeker bij jonge baby’s (<1 jaar) mee aan de basis liggen van wiegendood (bijvoorbeeld Fenistil).
    * Uitdrogende lotions op basis van zink en silicaat (bijvoorbeeld calamine, cytelium) zijn veilig en kunnen de pijn en jeuk wat verzachten.
    * Mentholpoeder wordt afgeraden, omdat de deeltjes uit het talkpoeder door je baby kunnen ingeademd worden.

SOS: windpokken bij de geboorte

Wanneer je rond de geboorte van je baby in contact kwam met water- of windpokken en je de ziekte niet zelf doormaakte, neem dan contact op met je arts. Wanneer je pasgeboren baby besmet raakt met water- of windpokken, kan dit tot een zeer ernstig levensbedreigend ziektebeeld leiden.

FAQ: Kan ik mijn kind laten vaccineren tegen water- of windpokken?

Er bestaat een vaccin tegen water- of windpoken, maar algemene vaccinatie tegen windpokken wordt niet aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad (België) en ook het Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu (Nederland) raadt waterpokkenvaccinatie enkel aan bij risicogroepen, zoals volwassenen die niet eerder besmet zijn geweest en die met kinderen werken. Er bestaat immers nog onvoldoende zekerheid over de beschermingsduur van het vaccin. Indien dit niet levenslang is, riskeren mensen op volwassen leeftijd met varicella besmet te raken. En op latere leeftijd heeft de ziekte een ernstiger verloop met meer nevenwerkingen, zoals longontsteking.

Mijn baby

Meer lezen?

Meer informatie over het boek vind je hier