huilende baby

Wat je als mama van een baby met reflux niet wil horen... en wat je wél kan helpen

18/10/2022

‘Hij zal er wel uitgroeien.’ Hoeveel keer heb ik die zin wel niet gehoord … Huisarts, kinderarts, vriendinnen, familie: allemaal vertelden me hetzelfde. Maar voor mij was dat geen oplossing. Ik kon niet wachten …

Overdosis aan info, maar wat werkt er voor jouw baby?

Ik had een baby met reflux en ik wilde dat hij stopte met huilen en, vooral, met afzien. Als hij toch even stil was en ik de tijd had om iets anders te doen dan te troosten, melk te geven of te verschonen, ging ik allerlei internetfora af. Het gaf me ergens het gevoel dat ik het onder controle had. En vooral: dat ik alles geprobeerd had om hem te helpen.

Een overdosis aan info vind je er wel, maar de juiste tips die mijn baby kunnen helpen, dat was iets anders... Dankzij een andere kinderarts die ervaring had met refluxbaby’s en dankzij vooral mijn eigen gevoel verzamelde ik een paar tips die onze zoon wel geholpen hebben.

8 tips van een mama van een baby met reflux

  1. Een baby met reflux heeft rust en kalmte nodig, dus leg hem niet in een wieg of box in het midden van de woonkamer, maar zonder hem af in een hoek van de kamer of op zijn eigen kamer, waar hij ook wat donkerder ligt.
  2. Inbakeren helpt echt! Koop een Puckababy en geef het een kans! Geef het niet te snel op; na een tijd zal je zien dat je baby eraan went en dus ook rustiger gaat worden.
  3. Ga wandelen met de Maxi-Cosi. In die positie hebben ze het minste last en door de afleiding van wat ze rondom hen zien en de buitenlucht vallen ze snel in slaap, waardoor je nadien een aangenamere baby hebt.
  4. Doordat ze zich na een tijd gaan focussen op hun pijn zit je in een vicieuze cirkel. Zet een elektrische tandenborstel, een filmpje van Youtube met geluid van stofzuiger, haardroger (er bestaan er meer dan je denkt) in de buurt van je kind en het valt in slaap.
  5. Geef, wanneer je baby onrustig is, een goede massage, een badje of verander van positie en je gaat zien dat de afleiding kan zorgen voor meer rust.
  6. Twijfel niet als de kinderarts het advies geeft om medicatie te geven, want dit kan echt de pijn verzachten.
  7. Dik de pap in. Wij gaven de voorkeur aan Gelilact. Klontert niet, geeft geen krampen en is goedkoper.
  8. Ga langs bij een goede osteopaat. Die kan de pijn helpen verlichten en voor je het weet heb je een andere baby.

Heb dus geduld, volg je gevoel en weet dat je kind er zeker zal uitgroeien en dit alleen maar een minder leuk hoofdstuk is.

Binnen de kortste keer ben je dit vergeten en kan je echt genieten!

 

Gastmama Sandrine