mama en baby doen dutje

Je baby slaapt … niet: overlevingstips voor slapeloze nachten!

20/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Wanneer het babytijdperk aanbreekt in jullie gezin, worden slapeloze nachten jammer genoeg part of the game. Voor sommige ouders kan dit ‘spel’ heel slopend zijn.

De tol van slaaptekort 

Babylief staat de eerste maanden 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 op nummer één. Overdag schiet de me-time er grotendeels bij in, en ’s nachts acht uur aan een stuk slapen of lekker lang uitslapen in het weekend zit er voor onbepaalde duur niet meer in. Huishoudelijke taken worden een berg waar je tegenop ziet. Na een tijdje eist je slaaptekort zijn tol. Je wordt prikkelbaar en soms zelfs zwaarmoedig en je wordt voor het minste boos. Je maakt meer ruzie met je partner en jullie relatie komt onder druk te staan.

Hoe ga je hiermee om?

Elkaars rol als ouder proberen te begrijpen en elkaar ondersteunen in die rol, kunnen de pil wat verzachten. Enkele tips die jullie hierbij kunnen helpen: 

Maak al tijdens de zwangerschap duidelijke afspraken over jullie aanpak. Wie zal welke taak op zich nemen? 

  • Bv. Mama zal borstvoeding geven, dus ook ’s nachts de baby voeden. Papa engageert zich om een aantal huishoudelijke taken op zich te nemen, zodat mama overdag wat ademruimte heeft.
  • Bv. Papa gaat het even wat rustiger aan doen op het werk of eventueel tijdelijk deeltijds werken. 
  • Bv. Jullie nemen een poetshulp of schakelen kraamzorg in. 

Stel prioriteiten.

  • Bv. Jullie nemen het elkaar niet kwalijk als het huis er wat rommeliger bij ligt of als de haag niet op tijd gesnoeid wordt. 
  • Bv. De geplande verbouwingen worden even on hold gezet. 

Tips voor papa: wees begripvol en betrokken.

  • Aanvaard dat je vrouw in ‘moedermodus’ gaat vanaf de eerste krijs van haar baby. Door haar moederinstinct zal ze jullie baby voor onbepaalde duur op nummer één zetten, dag en nacht, vaak ten koste van aandacht voor zichzelf en voor jou. Wees begripvol: jullie baby heeft zijn moeder nu even meer nodig dan jij je partner. Moedig je vrouw vooral aan om ook op tijd en stond aan zichzelf te denken. 
  • Houd het huis op orde of schakel hulp in. Als er al oudere kinderen in jullie gezin zijn, moedig hen dan aan om hun speelgoed zelf op te ruimen. Zo vermijd je dat mama zich druk maakt om de wanorde en zelf aan het opruimen gaat. 
  • Wacht niet tot je vrouw om jouw hulp vraagt. Zij wil immers een supermama zijn die heel veel borden in de lucht kan houden. Ze heeft soms het gevoel dat ze faalt als ze jou om hulp moet vragen. Je kunt dan wel geen borstvoeding geven, elders bijspringen kan wel.
  • Leer al heel vroeg ‘vaderen’, net als je vrouw ‘moedert’. Leer hoe je je baby het best kunt troosten en tot rust kunt brengen. Jullie baby raakt zo al vroeg vertrouwd met jullie eigen manier van troosten. Zo kunnen jullie elkaar afwisselen in de zorg voor de baby als het wat te zwaar wordt voor mama of als mama even tijd neemt voor zichzelf. 
  • Probeer niet te veel met je werk bezig te zijn buiten je werkuren en probeer ’s avonds zo veel mogelijk tijd met je gezin door te brengen. Plan voor een tijdje geen of niet te veel avondvergaderingen. 
  • Geef je vrouw de kans om wat bij te slapen in het weekend, zeker wanneer ze veel slapeloze nachten op de teller heeft. Wanneer ze borstvoeding geeft, kun jij ’s ochtends een flesje afgekolfde moedermelk geven. 
  • Bestook je vrouw niet met goede raad, van je moeder of schoonmoeder of van wie dan ook. ‘Laat je baby toch huilen’ of ‘Geef voeding op vaste uren’ zijn goedbedoelde raadgevingen die het vertrouwen van je vrouw in haar moederrol kunnen ondermijnen. Moeders voelen vaak intuïtief aan wat het best is voor hun baby. 
  • Wees consequent. Moedig je vrouw niet aan om samen een middagdutje te doen met de baby om dan ’s avonds overstuur te zijn omdat het huis er nog rommelig bij ligt. 
  • Je vrouw zal jou vaak je nachtrust gunnen, omdat jij overdag moet gaan werken. Besef dat zij meer dan een fulltime job heeft met de zorg voor de baby. Het gebrek aan slaap kan haar te veel worden en dan is de tijd aangebroken om de nachtpatrouille even van haar over te nemen. 
  • Ondersteun je vrouw wanneer ze jullie baby ’s nachts voedt. Leg de baby na de voeding te slapen zodat mama weer snel de slaap kan vatten en wat kan bijtanken voor de volgende voeding. Vertel je partner op tijd en stond wat een goede mama ze is. Of hoe goed ze het doet. 
  • Het is begrijpelijk dat jullie ’s avonds uitkijken naar wat gezellige tijd samen. Toch kan het zijn dat je vrouw al vroeg onder de wol wil kruipen om toch enkele uren nachtrust te hebben voor jullie kleintje zijn keel weer openzet. Heb daar begrip voor. Er komen betere tijden. 

Tips voor mama: wees begripvol en sta open voor hulp. 

  • Schakel je man al heel vroeg in bij de zorg voor jullie baby, ook ’s nachts. Maak er een samenwerkende vennootschap van. Dat kan zeker voor baby’s die flesvoeding krijgen. Maar ook wanneer je borstvoeding geeft, kan je man je ’s nachts helpen met de baby. Hij kan hem uit zijn bedje halen, hem weer te slapen leggen en in slaap sussen. 
  • Aanvaard de hulp van je man. Hang niet de martelaar uit. Klaag niet dat je er nacht na nacht alleen voor staat wanneer je je man de kans niet geeft om te ontdekken hoe hij op zijn eigen manier jullie baby kan troosten. Geef je partner niet het gevoel dat jij de enige bent die weet wat goed is voor jullie baby. 
  • Neem het niet te vlug over van je man wanneer het hem niet meteen lukt om de baby te troosten. Dat geeft een deuk in zijn vertrouwen en je baby zal niet leren dat hij ook op een andere manier dan dicht bij jou getroost kan worden. 
  • Wanneer iemand de zorg voor de baby even van je overneemt, maak dan van de gelegenheid gebruik om energie bij te tanken. Neem een lekker warm bad, lees een goed boek, spreek af met een ‘lotgenote’… 
  • De baby heeft je moederhart veroverd. Hij is het centrum van je wereld. Je bent vaak moe en kregelig en jullie seksleven staat op een laag pitje. Hierdoor voelt je partner zich misschien wat verwaarloosd. Spreek daar openlijk over met elkaar en geef aan dat je hem begrijpt. Niets is erger dan iemand die zich niet begrepen voelt.

Meer lezen

EHBK Slaap

Als heel jonge kinderen te weinig of slecht slapen is dat niet alleen erg lastig, het kan ook gevolgen hebben voor hun groei en ontwikkeling. In dit goed onderbouwde en toegankelijke boek legt prof. dr. Vanhole nauwkeurig uit waarom slaap net in deze levensfase zo belangrijk is.

Alles wat je moet weten over slaap bij je baby, peuter en kleuter, kan je in dit boek terugvinden.  Verder krijg je in deze gids uitgebreide informatie over hoe je je baby veilig laat slapen, specifieke slaaptips voor peuters en kleuters en survivaltips voor ouders.

Meer info vind je hier.