6876fi.jpg

Flesvoeding? Met deze tips gaat het vlotjes

24/08/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Borst- of flesvoeding, elke mama kiest wat haar het beste lijkt en ligt. Ga je meteen na de geboorte voor flesjes? Of schakel je na enkele maanden de borst geven over op flesvoeding? Dan hebben we enkele handige tips.

Welke melkvoeding, hoeveel flesjes per dag, welke soort flesjes, hoe warm moet die melk zijn … ? Flitsen de vragen als een werveldwind door je hoofd? Keep calm en lees deze tips and tricks.

1. Niet elke melk is goed voor elk(e) (baby)

Beginnen doe je met startvoeding – vind je bij de apotheek – van bij de geboorte tot je kindje 6 maanden is. Daarna kan je opvolgvoeding – koop je bij de apotheek of in de supermarkt – combineren met vaste voeding, het liefst tot de leeftijd van 18 maanden.

Don’ts voor pasgeborenen:

  • Gewone koemelk voor je baby. Die verteert je kleintje moeilijk en het teveel aan eiwitten is niet goed voor de nieren. Bovendien krijgt een baby met koemelk niet genoeg energie binnen en dat zou de groei kunnen verstoren. Vanaf 1 jaar kan koemelk wel, maar zorg dan zeker voor extra vitamine D.
  • Geiten- of paardenmelk: neen.
  • Plantaardige melk (rijst, haver, amandel …) geef je ook niet.

2. Shake the bottle

Oké, aan de slag met dat flesje. Melkpoeder en water in de aanslag. Welk water? Je neemt flessenwater, plat en zo mineraalarm mogelijk – let erop dat op het etiket ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’ staat. Het Belgische water Valvert, heel licht gemineraliseerd, is erg geschikt voor babyvoeding. Blijf dergelijk water altijd gebruiken voor flesvoeding, ook als je kindje ouder is dan 12 maanden.

Hygiëne voor alles! En een fles water die je geopend hebt, gebruik je het best binnen de 24 uur. Vermijd water dat komt van huisfonteinen of ander soorten waterpunten of -verpakkingen. Daarin blijft het water te lang staan – niet zo gezond voor dat baby’tje.

Hoeveel melkpoeder? De normale verhouding is 1 afgestreken maatschepje melkpoeder per 30 milliliter water. Gebruik enkel het schepje dat bij het poeder zit, dan ben je zeker van de juiste maat. Een extra schepje tegen de honger? Niet doen! Je kindje kan verstopt geraken en de spijsvertering kan protesteren. Te weinig poeder maakt de melk dan weer waterachtig en je baby krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen.

Alles goed afgemeten? Rollen tussen de pollen en schudden tot alles goed is opgelost.

3. Hoeveel flesjes per dag?

Een gezonde mini-me zal je wel laten weten wanneer hij of zij honger heeft, geen zorgen! Probeer je baby dus te voeden wanneer die het vraagt. Maar een beetje richting is handig, niet?

  • Een baby drinkt zo’n 6 keer per dag – de eerste weken minimum 6 tot 8 keer.
  • De vuistregel zegt dat je de eerste 6 maanden per kilo lichaamsgewicht 150 tot 180 milliliter flesvoeding per dag geeft. Na 6 maanden geef je je kindje minimaal een halve liter, naast de vaste voeding.
  • Kind en Gezin geeft een handig overzicht van de richthoeveelheden

En goed om weten: de totale hoeveelheid melk die je kindje per dag binnenkrijgt, is belangrijker dan het aantal melkvoedingen. Dwing je kindje dus niet bij een bepaald flesje om het helemaal leeg te drinken als het echt niet wil.

4. Koud, warm of lauw?

Hoe warm moet die melk nu eigenlijk zijn? Normaal geef je melkvoeding op lichaamstemperatuur, 37 °C dus. Maar kamertemperatuur is ook oké (20 °C).

Het flesje (water) opwarmen doe je in een flessenwarmer, de microgolfoven of een warmwaterbad (au bain-marie). Voeg na het opwarmen de schepjes poeder toe. Check op de binnenkant van je pols of de melk niet te warm is.

Belangrijk om te weten: geef de melk altijd meteen na het bereiden (tot maximum 15 minuten) aan je baby. En warm flesvoeding niet opnieuw op – behalve als je een traag drinkertje hebt en de melk tijdens het voeden te veel is afgekoeld.

5. Het juiste flesje

Hoe kies je het juiste flesje? Ga je voor glas of plastiek? Beiden kunnen, zolang ze steriliseerbaar en glad vanbinnen zijn. Als je kiest voor een plastiek, houd dan goed in de gaten of het flesje geen barsten of krassen krijgt. Die zijn namelijk een leuk plekje voor bacteriën. Flesje beschadigd? Nieuw flesje nemen.

Maak het jezelf makkelijk en ga voor flessen met een wijde hals. Die zijn eenvoudig proper te maken.

6. Bewaren voor later?

De gouden regel: maak de melk altijd pas klaar vlak voor ze je aan je kindje geeft. Op voorhand bereiden en en klaargemaakt flesje bewaren voor later? Niet doen, want dan krijgen bacteriën alle kans om zich te ontwikkelen in de melk. En een zieke baby wil je niet!

Op elke doos melkpoeder staat een houdbaarheidsdatum. In het oog houden dus. Heb je de doos geopend, dan moet je het poeder binnen de maand opgebruiken. En een geopende fles water zet je maximaal 24 uur in de koelkast.

7. To sterilize or not to sterilize

Vóór je flesjes voor een eerste keer gebruikt steriliseer je ze (en alle toebehoren). Nadien is het eigenlijk niet meer nodig om dat elke keer te doen nadat je een flesje hebt gebruikt – behalve bij prematuurtjes (of kindjes met een primair immundeficiëntie of na een behandeling met chemotherapie).

Maar … goed reinigen na elk gebruik is wel nodig natuurlijk. Spoel het flesje en de speen na de voeding meteen uit onder stromend water. Alle restjes moeten verdwenen zijn. Daarmee is de kous niet af. Je wast een flesje grondig met heet water en afwasmiddel – overal hé, ook de randen van de fles en de schroefdop. Of je zet je vriend de vaatwasser aan het werk, maar dan wel met een voldoende lang programma op minimum 60 °C.

8. Van fles naar beker

Je kindje blijft natuurlijk niet eeuwig van het flesje drinken. Haal op tijd ook de beker boven, want je baby ervan leren drinken kan weleens wat geduld en oefening vragen.

Wanneer stel je de beker voor? Zo rond de leeftijd van 6-8 maanden is het belangrijk om je kindje te leren drinken uit een open beker. Gebruik water, melk mag nog altijd uit een flesje. Doe je dat pas na 12 maanden, dan zal het proces langer duren. Tussen de 15 en 18 maanden is het ideaal om ook voor melkvoeding over te schakelen op een bekertje.

2+1 gratis!

Tijdens de laatste weken van de zomer, van 26 augustus tot en met 6 september, kan je in verschillende supermarkten profiteren van de 2+1 pack gratis promotie van Valvert (exacte looptijd afhankelijk van de promoperiodes bij deelnemende winkels). Ideaal als je na de zomer begint met of overschakelt op flesvoeding.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Valvert. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.