7928fi.jpg

Weg roze wolk …

7/02/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Eind september werd ik voor de tweede keer mama. Tijdens de zwangerschap kwam er wat stress aan te pas door een nieraandoening die bij onze oudste dochter werd ontdekt, midden juli. Enkele ziekenhuisopnames en onderzoeken later werd beslist dat Isa een operatie nodig had later dat jaar. Eind september kwam Riv ter wereld, vier dagen later dan verwacht maar na een wondermooie bevalling die ik zonder epidurale kon beleven (bedankt YouTube voor de oefeningen).

Isa zou snel beter worden en Riv was van de eerste seconde een droom van een baby die meteen knuffels en melk zocht. De eerste keer mama worden vond ik zo overweldigend, maar deze keer wist ik wat er zou komen. Hello roze wolk! Ik was zo blij dat ik er kon op deinen en dat ze echt bestond.

Tot er een kleine twee weken na de geboorte van Riv donderwolken kwamen opzetten. Ik werd tegen de ochtend wakker in een plas bloed. Eerst dacht ik dat het een zware dag zou worden, maar al snel had ik door dat ik mijn man moest wakker roepen. We twijfelden eerst om zelf naar het ziekenhuis te rijden, maar na enkele minuten leek dit niet de beste keuze. Als ik recht stond van het toilet bleef het bloed stromen. We belden de 112 en ondertussen kwam mijn mama toe die we gebeld hadden.

Vijf minuten later lag ik in de ziekenwagen, gevolgd door mijn mama in haar auto. Mijn man bleef bij de meisjes. Toen ik aankwam in het ziekenhuis had ik moeite om wakker te blijven maar het moest, dat voelde ik aan alles. Een spoedcurretage en drie bloedtransfusies later kon ik herstellen. Blijkbaar was er een stukje placenta achtergebleven en bij het loskomen daarvan ben ik beginnen leeg te bloeden. Blijkbaar had ik nog amper pols en bloeddruk en had ik veel geluk dat we op tijd in de kliniek waren.  

Buiten extreme vermoeidheid kon ik vrij snel herstellen en terug borstvoeding geven. Mensen zeiden ons toen al dat het tijd werd dat we eens mochten genieten en dat er geen miserie meer mocht komen.

Een dag of tien later begon Riv echter moeilijk te drinken en veel te huilen. We zijn in die tijd een paar keer op onderzoek gegaan en opgenomen geweest met haar om  de oorzaak te vinden. Ik moest stoppen met borstvoeding, met de nodige tranen, rustig blijven tijdens het eten geven, toch terug beginnen met borstvoeding, elke twee uur aan het afkolftoestel gaan hangen …  Niets hielp.

Ondertussen moest Isa geopereerd worden en een vijftal dagen in het ziekenhuis blijven. Ik ging op en af en had enorm hartzeer om mijn meisje daar “achter te laten”. Mijn man nam daar alle zorg op voor haar. Riv bleef ondertussen huilen. Op een gegeven moment reed ik van Gent naar huis in de dichte mist met een krijsende baby op de achterbank die haar tuutje niet wilde, niet wilde slapen of drinken ... Toen was ik echt op. Maar we moesten, door want er waren er twee die ons nodig hadden.

Uiteindelijk werd Riv beschouwd als huilbaby en leerden we op haar ritme te leven en te voeden. Ik stopte terug met borstvoeding omdat ze de borst weigerde en telkens afkolven legde een te groot beslag op ons gezin.

Nu is Riv vier maanden, Isa is volledig hersteld van haar nieroperatie en de rust keert terug. Straks gaan mijn man en ik voor het eerst eens weg zonder de kinderen. We hebben terug wat ademruimte en voelen dat we nu kunnen beginnen te verwerken. Verwerken dat we zeven ziekenhuisopnames en talloze doktersbezoekjes hebben gehad in ons gezin, dat mijn man zijn werk moest verwaarlozen om te helpen, dat ik bijna weg was en dat onze roze wolk van onder onze voeten is weg gescheurd. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat we ons mislukt hebben gevoeld. Volgende week begin ik terug te werken en zorg ik voor andermans kinderen, ik moet er dan terug kunnen staan. Diep inademen en let’s go ...  

Onze dankbaarheid naar onze ouders en vrienden is trouwens groot. Zonder hen was het ons niet gelukt, we hebben vaak een beroep op hen moeten doen. Vooral de aanwezigheid van mijn mama is van onschatbare waarde geweest!

 

Lies